fbpx
45   56
66   137
134   246
53   207
33   82

De perfecte indeling van je badkamer: hoe doe je dat?

De perfecte indeling van je badkamer: hoe doe je dat?

Je maakt er iedere dag gebruik van: de badkamer. Douchen, een bad nemen, even jezelf opfrissen of je haar kammen. Het gebeurd allemaal in de badkamer. Door je badkamer slim en efficiënt in te delen heb je niet alleen voor nu, maar ook in de toekomst de perfecte badkamer indeling. Maar hoe krijg je deze perfecte indeling en wat heb je daarvoor nodig?

Maak een tekening

Renoveren of een nieuwe badkamer maken, met een goede tekening visualiseer je de indeling. Teken je de verschillende onderdelen op schaal, heb je direct een goed beeld wat het een stuk gemakkelijker maakt. Heb je een budget voor een architect? Ook dit is geen overbodige luxe.

 • Meet niet alleen de ruimte op die je in de badkamer hebt, maar ook van het bad, de douche of het badkamermeubel.
 • Op internet vind je verschillende badkamerplanners, waarmee je op schaal je badkamer in kunt delen. Schaal 1:50 wordt veel gebruikt.
 • Met een goede tekening is direct duidelijk waar de leidingen en afvoeren moeten komen. Bepaal met de tekening ook waar stopcontacten, radiatoren en lichtschakelaars moeten komen. Je wilt genoeg kunnen zien wanneer je Bigger Bass Blizzard – Christmas Catch gaat spelen om te ontspannen.

Het formaat van de badkamer

Hoe je de badkamer inricht, is afhankelijk van de hoeveelheid ruimte die je hebt. Hierbij zijn ramen en deuren ook belangrijk om rekening mee te houden. Let hierbij ook op de draairichting bijvoorbeeld, draaien ze naar binnen open wat de nodige ruimte kost?

Heb je een grote ruimte dan kun je natuurlijk gebruik maken van een bad en een douche. Een dubbele wastafel en bergruimte voor bedlinnen is ook praktisch. Heb je hiernaast nog meer ruimte dan kun je bijvoorbeeld een sauna overwegen. Heb je maar beperkt de ruimte dan kun je met onderstaande tips je badkamer praktisch indelen:

 • Door het gebruik van een douche bespaar je veel ruimte. Heb je jonge kinderen dan is een bad weer een goede optie. Kies wel voor een bad met een grote bodem, zodat je ook kunt douchen.
 • Een apart toilet bespaart in de badkamer ook ruimte. Last van binnenlopende kinderen is ook verleden tijd.
 • Maak gebruik van glas in de badkamer, glas betekent licht. Een mat raam of deur zorgt dat je daglicht binnenkrijgt, zonder dat het ten koste gaat van je privacy. Je kunt ook met spiegels werken om de illusie te wekken dat de badkamer groter is.
 • Een badkamermeubel dat hangt geeft een verruimend effect in de badkamer. Ook voor het dweilen is dit enorm handig.
 • Maak gebruik van lichte kleuren in de badkamer. Hoe donkerder de kleuren hoe kleiner de badkamer lijkt. Maak gebruik van wand- en vloertegels van een groot formaat.
 • Probeer te combineren waar dit mogelijk is. Een wastafel met onderbouw zorgt ervoor dat je geen apart meubel nodig hebt voor je badlinnen.

Denk bij de indeling ook aan de toekomst

Met de indeling van de badkamer moet je een bepaalde keuze maken. Heb je geen kinderen, dan is het eenvoudiger om een badkamer te maken die je ook in de toekomst kunt gebruiken. Heb je wel kinderen of een kinderwens, dan is het goed rekening te houden met bepaalde keuzes, die je badkamer zowel praktisch als veilig maken.

 • Een bad wat verzonken is in de vloer zorgt ervoor dat je kinderen geen hoge opstap hoeven te nemen om in of uit bad te gaan.
 • Met een inloopdouche heb je geen overstapjes meer waarbij kinderen uit kunnen glijden.
 • Houdt rekening met de hoogte van de wastafel, en gebruik een grote spiegel zodat je kinderen als ze ouder worden hier ook gebruik van kunnen maken.
 • Thermostaatkranen voorkomen dat kinderen zich kunnen verbranden aan te heet water.

Stopcontacten en lichten

Er is niets vervelender dan op de verkeerde plaatsen stopcontacten en verlichting te hebben. Niet voldoende licht om je op te maken, je haar te doen of je tanden te poetsen. Door slim uit te denken waar je lichtpunten en stopcontacten nodig hebt zorg je voor nog meer comfort in de badkamer. Vaak heb je een stopcontact nodig in de buurt van het badkamermeubel. Zorg voor voldoende afstand zodat er geen water bij het stopcontact kan komen. Stopcontacten en schakelaars mogen niet aan te raken zijn vanuit de douche of het bad. Houd deze op minimaal 1,5 meter afstand.

Verlichting is vaak een ondergeschoven kindje in de badkamer. Toch is het belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Rond het badkamermeubel is goed en helder licht belangrijk. Je wilt je niet hoeven afvragen of je wel goed je tanden hebt gepoetst, goed geflost hebt of dat je make-up goed verwijderd of aangebracht is. Ook het hebben van sfeerverlichting is natuurlijk onmisbaar in de badkamer. Zit je lekker te ontspannen in bad, dan is het niet fijn als je het gevoel hebt dat je in de schijnwerpers zit.

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’? 

Delen: