fbpx
68   454
122   417
93   153
58   111
279   838

Een blog runnen als bedrijf

Een blog is een heel nieuw beroep en wordt nog niet altijd even serieus genomen. Vaak wordt het gezien als hobby of ‘leuk voor erbij’ maar in heel veel gevallen is dat echt veel te kort door de bocht. Een blog runnen als bedrijf is een hele leuke, maar vooral heel tijdrovende en arbeidsintensieve, klus. Wat komt er allemaal bij kijken? Ik leg het je in dit artikel uit.

Een blog runnen als bedrijf

Hosting

Allereerst hetgeen wat jouw blog draaiende houdt; je hosting! Eigenlijk de opslagruimte van jouw website. In het begin is dit bedrag niet zo schokkend hoog, maar naarmate je blog groeit en meer bezoekers trekt heb je meer ruimte nodig voor de opslag van de site. Je hostingpakket groeit en dit kan flink oplopen. Je betaald dit bedrag meestal 1x per jaar.

Camera, telefoon, reiskosten, internet etc.

Uiteraard heb je ’tools’ nodig die je gebruik voor je blog. Ik gebruik zelf een spiegelreflex camera en in mijn iPhone Xr. Eigenlijk alle foto’s op mijn blog zijn hiermee gemaakt. Daarnaast heb je een zakelijk abonnement voor je telefoon en heb je, wanneer je vaak vanuit huis werkt, vanzelfsprekend een hogere energierekening. Als blogger wordt je veel uitgenodigd voor events of zakelijke afspraken die voornamelijk in Amsterdam plaatsvinden. Nu kom ik uit Brabant en kost het me dus benzine + parkeerkosten om daar aanwezig te zijn. Hierin maak ik dan ook altijd de afweging ‘of het het waard is om erbij aanwezig te zijn’. Soms kies ik er dan ook voor om niet te gaan.

Belastingdienst

De grote ‘blauwe enveloppen’ club, de belastingdienst. Tsja, hier ontkom je uiteraard niet aan. Zelfs wanneer je blog niet is geregistreerd bij de KvK en je geen BTW nummer hebt, moet je je inkomsten aangeven bij de Belastingdienst. Dit doe je onder het kopje ‘overige inkomsten’. Hierin kun je heel mooi een overzicht geven van het geld dat je hebt verdiend met je blog. Vervolgens zul je zien dat je hier een bepaald percentage over betaald onder het kopje ‘Zorgverzekeringswet (ZVW)’.

Verzekeringen en pensioen

Dit kopje is voornamelijk heel erg belangrijk als je zzp’er bent en je blog echt de enige inkomstenbron is. Voor mij is dit niet van toepassing aangezien ik, naast mijn blog, een fulltime baan heb. Als zzp’er moet je het een en ander goed voor jezelf regelen. Je wilt geen enkele risico lopen en dus is het bijvoorbeeld afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering aan te raden. Je kunt makkelijk een aansprakelijkheidsverzekering zzp berekenen bij Allianz. Denk hiernaast ook aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering, een zakelijke rechtsbijstandsverzekering en aan het sparen voor je pensioen.

Zoals je in het artikel ‘Fulltime bloggen in 2019‘ hebt kunnen lezen is voor mij mijn blog nog steeds een ‘hobby’ en heb ik hiernaast gewoon een fulltime baan. Toch neem ik mijn blog heel serieus en ga ik er zeker mee om als een bedrijf. Ik wil alles zo goed en professioneel mogelijk geregeld hebben.

Had je verwacht dat een blog runnen als bedrijf onder andere deze vaste kosten met zich meebrengt? 

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

Dit artikel is een samenwerking.

Delen: