fbpx
13   28
69   124
96   177
117   253
105   267

Gua sha: wat is het en wat doet het voor je huid?

Gua sha: wat is het en wat doet het voor je huid?

Heb je al gehoord van gua sha? Deze massage komt van oudsher uit China, waar hij vooral wordt ingezet om pijn en andere lichamelijke klachten te behandelen. De methode waaide over naar Europa en is sinds een paar jaar enorm populair bij beautyliefhebbers.

Wat is het?

Gua sha is een massage om de doorbloeding te bevorderen, de levenskracht te versterken en overtollig lymfevocht af te voeren. Met een speciaal gevormde steen schraap je als het ware over je velletje, waardoor deze rood wordt. Dat is een teken dat de huid beter doorbloed raakt, zodat er nieuw zuurstofrijk bloed door kan stromen.

De gezichtsbehandeling is geïnspireerd op de traditionele gua sha massage, maar dan met minder kracht. Op het gezicht laat gua sha daarom geen sporen na, terwijl een traditionele gua sha massage naast roodheid ook lichte blauwe plekken of kleine bloeduitstortingen kan geven.

Wat doet gua sha voor je huid?

Volgens gebruikers heeft gua sha allerlei voordelen voor je huid. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Helpt om de huid te zuiveren
  • Laat rimpels tijdelijk vervagen
  • Zorgt voor een strakker uiterlijk
  • Mooiere teint

Dat het helpt om de huid te zuiveren, komt doordat de massage de doorbloeding bevordert. Hierdoor kunnen afvalstoffen beter worden afgevoerd.

Een gladdere en strakkere huid komt waarschijnlijk doordat de productie van collageen en elastine toeneemt als je gua sha toepast. Collageen helpt om rimpels te verminderen en elastine om de huid te verstevigen. Het effect zou overigens tijdelijk zijn. Het is dus geen definitieve oplossing voor rimpels.

Doordat gua sha de lymfedrainage bevordert, nemen zwellingen en vochtopeenhopingen af. Het resultaat: strakkere gezichtscontouren. De verhoogde doorbloeding helpt ook bij het ontgiften, wat zorgt voor een heldere teint.

Wat voor gua sha tool gebruik je?

Mogelijk heb je wel eens een gua sha steen gezien waarvan de vorm nog het meest op een hartje leek. Deze vorm is niet per se een vereiste. Wat vooral belangrijk is, is dat een gua sha tool goed in de hand ligt en comfortabel aanvoelt.

Tools werden ooit gemaakt van dierenbotten, maar tegenwoordig vooral van edelstenen. Welke steen je kiest, is helemaal aan jou. Het doel dat je hebt met de massage kan meespelen bij de keuze voor een steen.

Zo zou de transparante, kleurloze bergkristal bijdragen aan een mooie en stralende huid. Tijgeroog helpt om de bloedomloop te stimuleren en amethist heeft een zuiverend effect en zou helpen bij huidkwaaltjes.

Er zijn ook tools van roestvrij staal. Het voordeel hiervan is dat je hiermee heel hygiënisch kunt werken omdat dit materiaal niet poreus is, zodat bacteriën minder kans hebben.

Gua sha gezichtsmassage: 6 stappen

Hiervoor hoef je niet per se naar een schoonheidsspecialist. De massage is vrij eenvoudig en kun je dus gewoon in je eigen badkamer doen. Dit zijn de zes stappen:

  1. Reinig je huid met een milde reinigingsmelk.
  2. Wrijf je gezicht in met gezichtsolie.
  3. Strijk met de gua tool in lange bewegingen steeds van het midden van het gezicht naar de oren toe. Begin bij je kin. Gebruik zachte maar stevige druk.
  4. Herhaal deze beweging terwijl je naar je voorhoofd beweegt.
  5. Herhaalt dit proces nog een keer in omgekeerde volgorde: terug naar beneden, van het voorhoofd naar de kin.
  6. Voor het beste resultaat doe je dit 10 minuten.

Tip: beweeg de tool steeds in één richting. Daardoor trek je het lymfevocht naar de lymfeklieren. Deze zijn geconcentreerd rond de oren en onder de kin. Op deze manier kan je lichaam dit vocht gemakkelijker afvoeren, wat jou strakkere gezichtscontouren oplevert.

Is dit iets voor jou?

Volg je mij al op Instagram & Bloglovin’?

Dit artikel is een gastblog.

Bronnen

Nielsen, A. et al. (2007). The effect of Gua Sha treatment on the microcirculation of surface tissue: a pilot study in healthy subjects. Explore (NY), 3(5), 456-66.

Gutterman, D.D. et al. (2016). The Human Microcirculation – Regulation of Flow and Beyond. Circulation research. 2016 Jan 8; 118(1): 157–172.

Zentana.nl

Delen: