fbpx
16   47
8   36
272   802
27   67
32   78

5 tips voor een goed verbouwplan

5 tips voor een goed verbouwplan

Inmiddels woon ik zo’n 4,5 jaar samen. 5 jaar geleden kochten mijn vriend en ik een huis dat compleet verbouwd moest worden. Het huis was verouderd en was totaal niet naar onze smaak. We besloten dan ook snel om echt alles te verbouwen zodat we het huis helemaal naar onze smaak konden maken. Na een half jaar verbouwen heb ik er natuurlijk redelijk wat ervaring in opgedaan. In dit artikel geef ik je 5 tips voor een goed verbouwplan. Zit jij op dit moment midden in een verbouwing? Of zit er misschien binnenkort eentje aan te komen? Dan hoop ik dat je iets aan dit artikel hebt! Lees je mee?

Een geslaagde verbouwing

Huur een container

Mijn eerste tip is dat een container absoluut een must is. Wij hadden in eerste instantie bedacht dat dit niet nodig zou zijn en dat we gewoon naar de stort zouden rijden. Die ritjes naar de stort liepen echt gigantisch op + het kost enorm veel tijd. En geloof me, tijd heb je hard nodig. Een afvalcontainer in je tuin is echt een hele goede aanrader. Stiekem komt er zoveel zooi uit je huis dat allemaal weg kan. Het meeste is echt bouwafval! Wij sloopten bijvoorbeeld onze keuken, badkamer, wc en tegelvloer uit het huis en dit gaf zo enorm veel troep en afval. Huur dus een bouwafval container zodat je zeker weet dat je alles in deze container mag kiepen.

Maak een plan

Dat wij wilden gaan verbouwen was duidelijk maar wat dan precies? Het is belangrijk om eerst een goed plan te maken. Gelukkig waren de ruimtes in ons huis goed waardoor er bijvoorbeeld geen muren doorbroken hoefden te worden. Wel besloten we van een raam openslaande deuren naar de tuin te maken (nog steeds beste keuze ever!) Daarnaast hebben we alles verbouwd. Van de keuken tot de badkamer en van de wc tot aan de slaapkamers. Door hier een goed plan van te maken krijg je wel overzichtelijk wat er allemaal dient te gebeuren en zit je samen op één lijn. Het plan is, gedurende de verbouwing, continu de rode draad en dat werkt heel prettig.

Bepaal je budget

Mijn vriend is van de cijfertjes en een ster in Excel. Zodra wij het huis hadden gekocht maakten we samen een heel uitgebreide begroting. Los van de kosten van het huis, kosten koper, notariskosten etc. etc. kwamen er natuurlijk flink wat verbouwingskosten bij. We maakten van iedere ruimte een ‘project’ en hingen hier een budget aan inclusief materiaalkosten etc. Gelukkig is mijn vriend heel handig en hebben we ook een aantal handige mensen om ons heen waardoor we eigenlijk bijna alles zelf hebben gedaan. Het enige wat we hebben uitbesteed is het stucwerk en het verleggen van de gasleiding. Uiteraard hebben we hier offertes van opgevraagd zodat we deze meekonden nemen in de begroting. Ik geloof, serieus, dat we in the end het budget met een paar honderd euro hebben overschreden maar zeker niet meer dan dat. Daar was vooraf dus heel goed over nagedacht waardoor we dus niet voor verrassingen zijn komen te staan.

Werk de begroting continu bij

Je kunt, bij het vertrekpunt, een budget bepalen. Maar belangrijk is natuurlijk dat je dit budget bewaakt. Wij bewaarden bijvoorbeeld alle bonnetjes van de bouwmarkten en mijn vriend werkte dan 1x per week het Excel bestand bij. Zo wisten we precies of we nog goed op schema lagen en was heel erg fijn. Sowieso zijn de ritjes naar de bouwmarkt niet aan te slepen. Op een gegeven moment wist ik daar echt alles te vinden. En volgens mij hadden we de hele wc kunnen behangen met deze bonnetjes, haha!

Houd het gezellig

Verbouwen is natuurlijk best wel een relatietest. Overigens niet alleen tussen mijn vriend en mij. Zo hielpen onze ouders, broer en zus ook veel mee en gaat natuurlijk niet alles continu van een leien dakje. Daarnaast begin je op een gegeven moment moe te raken en is het niet altijd even leuk. Wij hebben enorm geprobeerd om het gezellig te houden. Lekker starten met een kopje koffie, leuke muziek aan, gezellig kletsen, tussen de middag uitgebreid met z’n alle lunchen met broodjes of een frietje etc. Hierdoor kan ik echt alleen maar enorm positief terug kijken op onze verbouwing. Sterker nog, het was eigenlijk zo leuk met z’n alle dat we het zelfs miste toen we eenmaal in ons huis gingen worden. Het huis was continu gevuld met mensen waardoor het eenmaal met z’n tweetjes best wel leeg en alleen een voelde in het begin, haha! Door deze positieve ervaring zou ik echt absoluut nog een keer een verbouwing aandurven.

Dit waren mijn 5 tips voor een goed verbouwplan. Heb jij weleens een verbouwing gedaan?

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’? 

Dit artikel is een samenwerking.

Delen: