fbpx
84   158
47   178
30   68
68   137
25   272

5 Tips voor het bezichtigen van een huis

5 Tips voor het bezichtigen van een huis

Mijn vriend en ik wonen bijna 3 jaar samen. Na onze roadtrip door West-Amerika kwamen wij thuis en besloten we deel te nemen aan de Open Huizen Dag op 1 oktober. Op deze dag hebben we een aantal huizen bezocht en uiteindelijk zijn wij gevallen voor het laatste huis dat wij op deze dag hebben bezichtigd. Tijdens deze zoektocht heb ik heel wat geleerd en inmiddels heb ik 5 Tips voor het bezichtigen van een huis opgesteld in dit artikel. Ga jij binnenkort wat huizen bezichtigen? Lees dan zeker dit artikel.

5 Tips voor het bezichtigen van een huis

Tip 1 – Neem de tijd

Dit is wellicht de allerbelangrijkste tip. Je bent natuurlijk in een ‘vreemd’ huis en je steelt toch even iemand zijn tijd. Tijdens een Open Huizen Dag is dat de tijd van de bewoners zelf en bij een officiële bezichtiging is dat de tijd van de makelaar. Voel je niet opgejaagd en neem de tijd! Uiteindelijk wilt de andere partij maar dolgraag het huis verkopen en koop je natuurlijk geen pakje boter. Wat ook verstandig is, is om ‘op tijd’ te komen. Je kunt dan bijvoorbeeld nog even door de wijk lopen en de buurt al een beetje verkennen. Heb je interesse in het huis en wil je een tweede bezichtiging inplannen? Bezoek het huis en de buurt dan ook eens op een compleet ander tijdstip. Bijvoorbeeld in de ochtend of wat later op de avond. Hoeveel auto’s staan er ’s avonds in de straat geparkeerd? Kun je dichtbij parkeren of moet je minimaal 2 straten verderop gaan staan? Allerlei factoren die toch meetellen in de beslissing.

Tip 2 – Ga niet direct in op details

Het eerste bezoek aan een huis kun je vergelijken met een eerste date. Je kijkt naar het totaalplaatje en naar de grote dingen en gaat niet direct in op de details. Zaken waar je bijvoorbeeld goed naar moet kijken zijn de muren, de kozijnen, het glas en het dak. De basis van het huis moet natuurlijk goed zijn. Stel, het huis dat je bezichtigt, heeft slecht onderhouden houten kozijnen met enkel glas. Dat is toch wel iets om rekening mee te houden aangezien dit vervangen zal moeten worden en dat toch een flinke kostenpost is. Wij hebben geen heel nieuw huis maar gelukkig waren de kozijnen net vervangen inclusief dubbel glas. We hebben zelfs een huis bezichtigd waarin triple glas was geplaatst. Om van dit soort ‘grote’ zaken zeker te zijn hebben wij een bouwtechnisch rapport laten opstellen. Zeker een tip! #bettersafethansorry

Tip 3 – Maak foto’s in het huis

De eerste bezichtiging is echt een eerste indruk. Zodra je het huis uitloopt weet je echt niet alles meer. Vraag daarom aan de makelaar of je foto’s mag maken. Dit helpt enorm bij het ‘nabespreken van het huis’. Als je enthousiast bent over het huis dan komt het budget als eerste om de hoek kijken. Wat is de vraagprijs? Wat is er goed aan het huis? Wil je iets aanpassen? Hoeveel heb je te besteden en hoeveel wil je bieden? Om dit kostenplaatje goed te kunnen opstellen is het echt heel erg handig als je foto’s achter de hand hebt. Het kan namelijk goed zijn dat je je dingen anders herinnert dan ze daadwerkelijk zijn. In dat geval wil je natuurlijk geen rekenfout maken.

Tip 4 – Bezichtig een tweede keer met andere mensen

Ben je enthousiast over het huis na de eerste bezichtiging? Bel dan de makelaar om een tweede bezichtiging in te plannen. Verstandig is om dan niet met z’n tweeën te gaan maar bijv. je (schoon)ouders mee te nemen. Of mensen die verstand hebben van huizen. Het is toch altijd fijn om andere mensen ook kritisch naar het huis te laten kijken en hun mening erover te horen. In ons geval hebben wij zowel mijn schoonouders als mijn eigen ouders meegenomen. Jawel, met 6 man sterk. Dit is overigens helemaal niet gek. Geloof me, die makelaars zijn wel wat gewend. Onze ervaring is dat dit een hele goede keuze was aangezien zij allemaal toch weer andere punten zagen en wij zo een veel breder en completer beeld kregen van een huis.

Tip 5 – Details

Na de tweede bezichtiging kun je ingaan op de details. Hoe zijn de muren? Moeten deze worden gestuct of is een laagje verf voldoende? Hetzelfde geldt voor de vloer, de trap, de bovenverdieping, de keuken, de wc en de badkamer. Stel, jullie vinden de keuken prima en besluiten hem erin te laten zitten. Check de apparaten! Wat is de staat van het keukenapparatuur? Kan deze nog een ronde mee of zal dit binnenkort moeten worden vervangen? Vergeet ook de CV ketel niet mee te nemen. Uiteindelijk moet er vaak toch een hoop aan het huis gebeuren om het helemaal naar jullie smaak te krijgen en het is handig om ook hier een overzicht van te maken.

Mijn vriend en ik kochten een huis dat in de basis goed was. Hier heb ik het dus over tip 2, qua dak, muren, kozijn etc. etc. was het huis helemaal in orde. Dit hebben we dus 100% laten checken door een bouwkundig rapport te laten opstellen. Echter waren de details (tip 5) niet naar onze smaak en besloten we het huis compleet te verbouwen. In totaal hebben we hier 5 maanden over gedaan. Met compleet verbouwen bedoel ik dus ook compleet verbouwen. Van een raam maakten wij openslaande deuren, alle vloeren werden eruit gehaald, de wc, badkamer en keuken werden eruit gesloopt, alles moest worden gestuct en ga zo nog maar even verder. Speciaal voor de verbouwing hadden we een Excel sheet met daarin alle kostenposten incl. budget en uiteindelijk is dit de rode draad geweest tijdens de koop van ons huis en de verbouwing. Geloof me, we hebben hier ontzettend veel profijt van gehad. (extra tip!)

Dit zijn mijn 5 tips voor het bezichtigen van een huis. Heb jij nog een goede tip? Laat het hieronder in de reacties weten. 

Volg je mij al op Instagram & Bloglovin’?

Dit artikel is een samenwerking.

Delen:

2 Reacties

  1. 9 maart 2020 / 18:02

    Hele handige tips die echt van pas komen!

  2. 7 maart 2020 / 23:47

    Tegenwoordig gaat het zo snel met huizen hé … dat je voor sommige stappen de tijd niet eens lijkt te hebben. Maar het blijft belangrijk, een huis is niet niks!