fbpx
196   202
82   235
56   115
13   195
66   391

Tips voor het schrijven van een HBO scriptie

Tips voor het schrijven van een HBO scriptie

In mijn artikel ‘het eind is gelukkig in zicht‘ vertel ik uitgebreid over de situatie waar ik op dit moment in zit. Een HBO communicatie scriptie situatie, haha! Een scriptie is iets waar, denk ik, iedere student voor vreest. Ja, ook ik! Inmiddels ben ik al aardig op weg en het leek me leuk om wat tips op te schrijven voor studenten die misschien aan het begin staan van een scriptie. In dit artikel geef ik je tips voor het schrijven van een HBO scriptie. Kun jij dit tips wel gebruiken? Lees dan zeker verder!

Tips voor het schrijven van een HBO scriptie

 1. Heb de juiste mensen om je heen
  • Dit klinkt misschien een beetje gek, maar ik heb hier zo ongelofelijk veel aan. Soms, als je het even niet meer ziet zitten en compleet in de stress bent, dan heb je echt de juiste mensen om je heen nodig. Zo heb ik mijn ouders die mij steunen en een vriend die heel lief met me meedenkt. Hij geeft me tips en helpt me met een goede planning die me rust geeft. Daarnaast is mijn klas super lief en helpen we elkaar vanuit één grote groepsapp en ook dat geeft een super fijn gevoel. Vergeet ook je hogeschool- en praktijkbegeleiders niet. Zorg ervoor dat je goed contact houd met hun. Zij hebben vaker studenten begeleid in het scriptie-traject en weten je op een goede en duidelijke manier te helpen!
 2. Verzamel zoveel mogelijk informatie 
  • Als je afstudeervoorstel is goedgekeurd is het belangrijk om te gaan lezen. Zoek goede artikelen die je op weg kunnen helpen en markeer stukken tekst in je boeken die bruikbaar zijn. Vergaat zoveel mogelijk informatie rondom je onderwerp zodat je goed bent ingelezen en duidelijk voor ogen hebt wat je moet gaan doen. Oh, maar lees ook niet tè veel! (zie punt 3)
 3. Zet uiteindelijk je literatuur vast en stop met lezen! 
  • Ja, dit was echt in het begin mijn valkuil. Ga maar eens googelen op een bepaald communicatie-onderwerp en je verdwijnt in een zoektocht met zoveel modellen, theorieën en waarheden. Ik ben hierdoor zo gaan twijfelen. Welk model is beter dan het andere? Moet ik nou voor deze definitie kiezen of toch voor deze? Pff, om gek van te worden! Uiteindelijk heb ik voor mijzelf duidelijk op een lijstje gezet: deze modellen, deze theorieën en deze definities hanteer ik en daarmee klaar. Ook dat geeft rust omdat je daar dan niet meer over na hoeft te denken.
 4. Plannen is key!
  • Oh geloof me, dit geeft zo ongelofelijk veel rust. Ik had bij ‘een goede planning’ echt zoiets van: dit is echt verspilling van de tijd. Uiteindelijk ben ik overtuigd door mijn vriend en hij had gelijk, het is absoluut geen verspilling van de tijd maar juist su-per belangrijk. Het geeft je echt rust in je hoofd. Je hoeft namelijk niet meer na te denken over wanneer je wat moet doen. Het staat immers netjes voor je op papier. Belangrijk is wel dat je je aan deze planning houdt natuurlijk en dat je wat ruimte over laat voor leuke dingen tussendoor. Oh en wat ook handig is, is dat je je planning laat lopen tot een week voor de deadline. Om jezelf een buffer te geven!
 5. Ontwerp je inhoudsopgave
  • Dit vind ik persoonlijk echt een hele fijne tip. Door namelijk je inhoudsopgave te ontwerpen, krijg je scriptie echt direct vorm. Heel veel mensen maken een automatische inhoudsopgave en op het laatst zetten ze deze in het verslag maar ik doe dit liever niet. Ik denk er van te voren goed over na en zet deze als eerste in het verslag. Vervolgens maak ik de kopjes en laat dan lege ruimte over. Zo heb je meteen duidelijk voor ogen wat er ingevuld dient te worden. Alle kopjes ingevuld? Scriptie klaar!
 6. Take a break
  • Je kunt je eigen blind staren op een stukje tekst, maar er zijn nu eenmaal momenten dat er niks uit je vingers komt. Wordt hier dan niet gestresst door of dwing jezelf iets op papier te krijgen. De kwaliteit gaat hier namelijk niet mee vooruit. Gun jezelf wat rust en ga bijvoorbeeld even een aflevering van je favoriete serie kijken op Netflix of maak buiten een heerlijke wandeling. Oftewel, probeer even ergens anders aan te denken. Wellicht komt er in één keer een briljant idee bovendrijven!
 7. Vertrouw in jezelf
  • Jij bent tenslotte degene die de scriptie schrijft. Ga er vanuit dat jij dus ook de expert ben in jouw scriptie! Je hebt vier jaar lang een opleiding gevolgd rondom je onderwerp. Vertrouw erop dat je weet wat je doet en je rugzak vol genoeg zit met kennis om dit gewoon ‘ff te fixen’. You can do it! 
 8. Dubbel-Dubbel-Dubbel Check 
  • Aan het einde van je scriptie heb je hem zelf waarschijnlijk al 100x gelezen. Dit betekent dat sommige dingen je niet meer op zullen vallen. Het is dan ook belangrijk om je scriptie door iemand anders, of misschien wel door meerdere te laten lezen. Dit is echt voor de puntjes op de i. Er zijn altijd zaken die zij zullen opmerken. Een spelfoutje, een zin die niet lekker loopt, het kan maar verholpen zijn toch. Ken je een taalguru die alles weet van de Nederlandse taal? Laat hem die sowieso lezen!

Dit waren mijn acht tips voor het schrijven van een HBO scriptie. Ik zit er zelf nog midden in en zal na mijn scriptie absoluut nog wat extra tips delen. Oh en mocht jij trouwens nog meer tips hebben, please let me know! Alle tips zijn namelijk welkom. Let’s help eachother out! 

Moet jij nog aan een scriptie geloven of ben je er al vanaf? 

IMG_2672[1]

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

Delen:

11 Reacties

 1. 23 februari 2017 / 06:35

  Leuke blog Lindsey.
  Goeie tips 🙂
  Nog even bikkelen..

 2. 21 februari 2017 / 18:36

  Hele goede tips! Ik heb er ook eens over geschreven! Ik ben blij dat het achter de rug. Wens jou nog heel veel succes!! 🙂

 3. 21 februari 2017 / 16:55

  Lijkt me echt niks om een scriptie te moeten schrijven. Ik heb dat nooit gehoeven

 4. 21 februari 2017 / 15:53

  Goede tips! De belangrijkste die ik kan geven, zit er bij jou ook al in: schrijf op voorhand een structuur uit van wat je allemaal wil zeggen, zodat je niet in het wilde weg op je klavier begint te tokkelen! Ik heb mijn eindwerk door niemand laten nalezen, maar deed het zélf – nadat ik het een paar dagen links had laten liggen en het dus al ‘losgelaten’ had. Ik was in ieder geval geslaagd. 🙂 Succes!!

 5. 21 februari 2017 / 11:47

  Dankjewel voor de tips! Ik hoef pas over 3,5 jaar een scriptie te schrijven maar t was wel even fijn om dit door te lezen!

 6. 21 februari 2017 / 10:18

  tAltijd fijn dit soort tips! Iedereen vind het schrijven van een scriptie verschrikkelijk, dan zijn tips heel bruikbaar in zo’n hectische periode. Ik ben blij dat het al eventjes achter me ligt :).

 7. 21 februari 2017 / 10:17

  Agreeee! Ook al heb ik deze tijd allang gehad, ik vond het toch een ware hel om doorheen te moeten!

 8. 21 februari 2017 / 10:04

  Het duurt voor mij nog wel even totdat ik een scriptie moet schrijven, maar dit artikel sla ik wel op. Handige tips en succes nog met het schrijven van je scriptie!

 9. 21 februari 2017 / 09:15

  Goede tips! Ik ben volgend jaar aan de beurt

 10. 21 februari 2017 / 07:10

  Ik hoef pas over twee jaar een scriptie te schrijven (gelukkig!), maar een vriendin van mij zit flink in de stress. Zal het artikeltje naar d’r doorsturen, fijne tips! En natuurlijk succes met het schrijven van je scriptie!