fbpx
68   453
122   416
93   152
58   110
279   837

Plagen biologisch bestrijden

Plagen biologisch bestrijden

De lente is in zicht en ik kan, eerlijk is eerlijk, niet wachten. Ik snak naar het heerlijke voorjaarszonnetje en een tuin die lekker in bloei staat. Stiekem heb ik namelijk best groene vingers en ik vind het heerlijk om lekker in de tuin bezig te zijn. Ieder jaar zorg ik er weer voor dat mijn planten tiptop in orde zijn en dat er voldoende in bloei staat voor lekker wat kleur in de tuin. Afgelopen jaar had ik last van een plaag in mijn border en heb ik geleerd dat je plagen biologisch bestrijden kan. In dit artikel vertel ik je daar meer over. Krijg jij dit jaar helaas een plaag in de tuin? Dan weet jij, na het lezen van dit artikel, what to do!

Biologisch bestrijden van plagen

Bij het bestrijden van een plaag denk je misschien gelijk aan een soort gif of chemisch goedje om de plaag te doden. Dit maakt echter meer kapot dan je wilt. Gelukkig kun je plagen ook op een biologische manier bestrijdingen met natuurlijke vijanden. Je kunt hierbij denken aan macro-organismen zoals insecten en aaltjes en micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen. Dit is overigens niet alleen in de tuin het geval. Heb jij veel groen in je interieur? Deze biologische bestrijding werkt namelijk ook prima voor je kamerplanten. Dit zijn dus ook tips voor plaagvrije kamerplanten.

Lees ook –> zo geef je de tuin een make-over

Aaltjes tegen rouwvliegjes

Een tijdje terug had ik namelijk last van rouwvliegjes in mijn kamerplanten. Allerlei tips had ik al opgevolgd zoals het strooien van kaneel op de aarde. Niets hielp! Uiteindelijk heb ik aaltjes van biogroei.nl gebruikt om de rouwvliegjes in mijn kamerplanten te bestrijden. Hierdoor was het probleem binnen no time opgelost. Aaltjes zijn draadvormige, fijne rondwormpjes en voor de bestrijding van rouwvliegjes heb je Stenema aaltjes nodig. Deze parasiteren de larven van varenrouwmuggen oftewel rouwvliegjes. Hierdoor gaan de larven dood én kunnen er geen volwassen rouwvliegjes meer ontwikkelen. De aaltjes zijn onschadelijk voor de planten en binnen 2 tot 3 weken ben je van je rouwvliegjes af.

Larven tegen bladluis

Heb je regelmatig last van bladluis op je planten? Dit is echt een plaag. Bladluizen komen voor op bomen, rozen en bloeiende planten, hagen, in je moestuin en dus zelfs op je kamerplanten. Larven lieveheersbeestjes zijn de natuurlijke bestrijding van je bladluisplaag. Wist je dat lieveheersbeestjes larven tot wel 100 bladluizen per dag kunnen eten? Ze worden geleverd in een doosje met papiersnippers. Het beste is om de larven samen met de papiersnippers rechtstreeks op het blad uit te zetten in de bladluishaarden zodat ze snel hun voedsel vinden. Nu vraag je je misschien af: hoeveel larven moet ik uitzetten? Maar dat is uiteraard afhankelijk van de grootte van de planten/bomen en de aantasting.

Plagen biologisch bestrijden is dus heel effectief en niet schadelijk voor je planten. Daarnaast hoef je niet aan de slag met een chemisch bestrijdingsmiddel en is het dus in alle opzichten een goede oplossing. Een tip die ik je nog wel wil meegeven is dat je wel goed kijkt naar de plaag in je plant. Sommige plagen lijken namelijk enorm op elkaar en het is natuurlijk wel de bedoeling dat je de juiste natuurlijke vijand uitzet in je plant. Wanneer je de verkeerde natuurlijke vijand in je plant uitzet wordt je plaag uiteraard niet opgelost. Lees je dus goed in!

Plagen biologisch bestrijden doe je zo! 

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’? 

 

Delen: