fbpx
117   136
51   189
45   98
13   192
66   390

Wat is een detox?

Wat is een detox?

Tegenwoordig komt het woord ‘detox’ steeds vaker voorbij. Op instagram zie ik weleens: “Oh ik doe deze week ff een detoxje!’ Maar, wat is een detox? Waar komt het woord vandaan en wat doet het eigenlijk met je lichaam? Ik ga in dit artikel dus wat meer in op de vraag: ‘Wat is een detox?’ Lees je met mij mee?

Omdat detox een enorme trend op dit moment is wordt de echte, werkelijke betekenis van een detox al snel vergeten.

Detox is eigenlijk een afkorting van detoxificatie en houd in dat je lichaam wordt gereinigd en vrijgemaakt van allerlei giftige, lichaamsvreemde stoffen.

Wist je dat de term detox oorspronkelijk werd gebruikt om te verwijzen naar verslavingen? Denk hierbij aan een alcohol-, medicijnen of drugsverslaving. Een directe opname in afkickkliniek start eigenlijk altijd met een detox oftewel het ontgiften met als doel om je lichaam helemaal schoon te maken. Dit wordt gecontroleerd gedaan waarbij er wordt afgebouwd van het gebruik van de verslavende middelen. Het lichaam van een verslaafde is zo afhankelijk van het gebruikte middel dat het gevaarlijk is om er cold turkey mee te stoppen.

Detox-juice

Inmiddels wordt de term dus vaker gebruikt. Een sapkuurtje bijvoorbeeld wordt al snel een detox kuur genoemd. Het is nu de algemene term voor het reinigen van je lichaam. Niet dus perse om af te kicken van een verslaving maar gewoon om je lijf even te resetten. De sapkuur is denk ik wel de bekendste kuur waarbij je dus gedurende je ‘detoxperiode’ alleen maar groentesappen drinkt. Vaak zijn dit zo’n 4 tot 7 sapjes per dag en drink je hiernaast veel water en kruidenthee. Deze sapjes kun je zelf maken maar er zijn ook mega veel bedrijven die zo’n sapkuur heel graag kant en klaar bij je thuisbezorgen.

Er zijn wetenschappers die zweren bij een sapkuur maar er zijn er ook die zeggen dat het helemaal niet goed voor je is. Wat de waarheid hier van is, weet ik natuurlijk ook niet. Ik heb wel het idee dat het steeds populairder wordt en ik zie op instagram dan ook heel wat influencers weleens een sapkuurtje promoten. Met een quote: ‘Oh ik heb de laatste weken zo ongezond gegeten, ik gooi er even een detox-juice tegenaan!’

Ik heb zelf nog nooit een sapkuur heb gedaan en er eigenlijk ook echt totaal geen behoefte aan heb. Ik zorg gewoon voor een gezonde balans van gezond eten en lekker bewegen en daarbij voel ik mij eigenlijk kiplekker!

Heb jij weleens een sapkuur geprobeerd? En wist jij de echte betekenis van detox? 

Volg je mij al op Instagram & Bloglovin’?

Delen: