fbpx
76   152
45   175
30   67
68   137
25   272

Zonnebrand – alles wat je moet weten

Zonnebrand - alles wat je moet weten

Jawel, de lente is officieel begonnen en dat kunnen we aan het weer ook zeker merken. De lente en zomer zijn mijn favoriete seizoenen en ik kan optimaal genieten van zonovergoten dagen. Echter is het daarbij natuurlijk wel belangrijk om je goed te beschermen tegen de straling van de zon. In dit artikel: Zonnebrand – alles wat je moet weten! Let’s go!

Alles over zonnebrandcrème

Vroeger ging ik samen met mijn ouders en broer vaak op vakantie naar Turkije. Heerlijk vonden wij dat en ik heb er echt onwijs goede herinneringen aan. Met mijn broer deed ik altijd een wedstrijdje wie het bruinst kon worden en probeerden zo bruin mogelijk weer in het vliegtuig terug naar Nederland te stappen. Uiteraard begonnen we te smeren met een zonnebrand met factor maar als snel, na een aantal dagen, maakte deze plaats voor een notenolie zonder factor. Letterlijk bakken, de hele dag!

Klinkt allemaal leuk maar eigenlijk is dit onwijs slecht voor je huid. Inmiddels heb ik al meer dan 6 jaar deze blog en is mijn kennis over beauty en verzorging uitgebreid. Ik weet nu hoe belangrijk het is om jezelf goed te beschermen tegen de straling van de zon en doe dit dan ook ieder jaar heel erg netjes. Ik vind het zelfs zo belangrijk dat ik het nodig vind om dit artikel te typen. Uiteraard omdat ik graag mijn kennis met jullie deel!

UVA- en UVB stralingen

De zon zorgt voor straling, in de vorm UVA/UVB en UVC. Over het algemeen wordt UVC door de ozonlaag tegengehouden en bereikt de aarde dus niet. UVA en UVB daarentegen bereiken de aarde wel en kunnen door de huid dringen. UVA is het meeste aanwezig en zorgen voor een kortstondige bruine tint. Echter dringen ze ook diep in de huid door en kunnen ook rimpels, huidvlekjes etc. veroorzaken. UVB is in iets mindere mate aanwezig en tast vooral de buitenste laag van de huid aan. Door UVB stralingen blijf je langer bruin maar ze zorgen er ook voor dat je verbrand. Als je veel in aanraking bent met UVA- en UVB straling dan kan dit leiden tot  een vroegtijdige veroudering van de huid en zelfs huidkanker!

In een zonnebrandcrème zit een chemische stof en dit is een UV-filter. Deze stof zorgt er dus voor dat je huid beschermt is tegen UV-stralingen. Let hierbij goed op! Er zijn zonnebrandcrèmes die je óf alleen voor UVA stralingen óf alleen voor UVB stralingen beschermt. Voor mij zijn deze zonnebrandcrèmes echt een no-go. Ik kijk altijd goed of ze mij beschermen tegen zowel UVA- als UVB stralingen. Dat is naar mijn mening de beste zonnebrand.

De keuze van je zonnebrandcrème

Daarnaast heb je natuurlijk nog keuze uit de hoogte van de SPF. Ik gebruik zeker aan het begin van de zomer altijd SPF50. Zowel voor mijn lichaam als voor mijn gezicht. Op een gegeven moment bouw ik de SPF op mijn lichaam af van 50 naar 30 naar 15. Maar mijn zonnebrandcrème voor mijn gezicht blijft altijd SPF50! Maar goed, dat is uiteraard mijn persoonlijke keuze. Mijn advies is sowieso om minimaal SPF15 te smeren en dus nooit met oliën te gaan ‘bakken’ zonder bescherming.

Het liefst heb ik dan nog een zonnebrandcrème zonder irriterende en uitdrogende stoffen en het liefst met nog wat extra anti-oxidanten. Op mijn gezicht gebruik ik dus een crème speciaal voor het gezicht omdat deze altijd nog net wat meer verzorgend zijn. Jawel mensen, zorg goed voor je lichaam, je moet er nog even mee vooruit en je kan het maar één keer goed doen!

Smeren maar!

De opmerking ‘maar met SPF50 wordt je toch helemaal niet bruin?’ vind ik overigens echt een fabeltje. Het klopt, het duurt langer maar op die manier geniet je dus verantwoord van de zon. Ik ben ieder jaar heerlijk bruin maar weet dat ik dit op een goede manier doe en mijn huid hiermee dus minder beschadig. Laat het bruinen van mijn huid maar iets langer duren. Als ik hiermee de komst van rimpels en huidveroudering ook iets langer kan laten duren, dan hoor je mij niet klagen!

Smeer jij je altijd goed in? 

Volg je mij al op Instagram & Bloglovin’?

Delen: