fbpx
68   453
122   416
93   152
58   110
279   837

Top 10 voeding voor een gezonde huid

Top 10 voeding voor een gezonde huid

Wil jij een velletje dat glanst van gezondheid? Zet deze tien voedingsmiddelen dan vaker op het menu:

1. Makreel

Net als andere vette vis is makreel rijk aan omega 3-vetzuren. Deze uiterst gezonde vetten kunnen bijdragen aan een gezonde huidbarrière. Op deze manier is je huid in staat om ongewenste indringers buiten de deur te houden en gezond te blijven.

Diezelfde huidbarrière voorkomt bovendien dat je huid uitdroogt. Met hun zuiverende en kalmerende eigenschappen ondersteunen omega 3-vetzuren eveneens de gezondheid van je huid.

Makreel is eveneens rijk aan vitamine A. Dit is een krachtige antioxidant, die bijdraagt aan gezonde huidcellen. Het mineraal selenium is eveneens rijkelijk in deze vis aanwezig. Dit beschermt de huid tegen diverse huidaandoeningen.

2. Bosvruchten

Bosbessen, frambozen en andere bosvruchten zijn bijzonder rijk aan antioxidanten, die je huid beschermen tegen schade door vrije radicalen. Eet zo zó uit je hand of voeg ze toe aan een bakje yoghurt of een smoothie.

3. Tomaten

Tomaten zijn rijk aan lycopeen, een krachtige antioxidant die de huid beschermt tegen Uv-schade. Uit onderzoek blijkt zelfs dat dagelijks vijf eetlepels tomatenpuree een behoorlijke bescherming kan bieden tegen zonnebrand.

4. Olijfolie

Olijfolie is bijzonder heilzaam voor de huid. De olie bevat namelijk krachtige antioxidanten tegen schadelijke vrije radicalen. Op deze manier draagt olijfolie bij aan het behoud van gezonde huidcellen.

De omega-3 vetzuren in olijfolie helpen bovendien mee om schade aan de huid door ontstekingen te voorkomen dan wel te verhelpen.

5. Watermeloen

Waterrijke vruchten, waaronder watermeloen, helpen je huid om haar watervoorraad op peil te houden. Bovendien bevat een vrucht als watermeloen belangrijke voedingsstoffen voor de huid, zoals vitamine A en C.

Beide vitamines helpen mee om de huid gezond en glanzend te houden. Een tekort aan vitamine A kan zelfs leiden tot een droge, schilferige huid. Deze vitamine is namelijk onmisbaar voor de aanmaak van nieuwe huidcellen en eveneens voor het herstel ervan.

Vitamine C kan helpen om je huid te beschermen tegen schade door Uv-straling. De vitamine stimuleert daarnaast de aanmaak van collageen, dat bijdraagt aan de stevigheid van de huid. Vitamine E helpt om huidschade door vrije radicalen te voorkomen.

Omdat watermeloen weinig suiker bevat, hoef je je geen zorgen te maken over glycatie, de chemische reactie die collageen aantast en leidt tot lijntjes en rimpels. De vrucht past dan ook prima in een suikervrij dieet. Als je hier meer over wil weten, lees dan dit artikel.

6. Oesters

Oesters bevatten grote hoeveelheden zink, een mineraal dat in grote hoeveelheden in je huid voorkomt. Zink is namelijk erg belangrijk voor een gezonde huid. Het is zelfs zo dat een zinktekort kan leiden tot eczeem.

Ook genezen wondjes trager als ons lichaam te weinig zink tot zijn beschikking heeft. Zet dus eens oesters op het menu als je je huid een plezier wil doen. Andere producten die veel zink bevatten, zijn hennepzaad, pompoenpitten, lijnzaad en cacao.

7. Boerenkool

Boerenkool is rijk aan vitamine A, een antioxidant die de huidcellen beschermt tegen schade door vrije radicalen. Dezelfde vitamine bevordert de huidcelvernieuwing en draagt bij aan een rustige huid.

8. Granaatappel

Granaatappels bevatten polyfenolen die vrije radicalen bestrijden en bijdragen aan de doorbloeding van de huid. Zo krijgt de huid meer voedingstoffen aangevoerd en kan ze afvalstoffen gemakkelijker afvoeren.

9. Amandelen

Amandelen bevatten veel vitamine E, waardoor ze kunnen bijdragen aan het beschermen van de huid. Ook zijn er aanwijzingen dat de noten gunstige effecten hebben op een droge huid.

10. Paprika

Paprika’s zitten vol met antioxidanten die de gevoeligheid van de huid voor de zon verminderen. Daarnaast zijn ze bijzonder rijk aan vitamine C, die de aanmaak van huid verstevigend collageen stimuleert.

Welke voedingsmiddelen, uit deze Top 10 voeding voor een gezonde huid, eet jij geregeld?

Volg je mij al op Instagram & Bloglovin’?

Dit artikel is een gastblog.

 

Bronnen:

Ogg, G. (2008). British Society for Investigative Dermatology Annual Meeting. British Journal of Dermatology.

Evans, J.A. et al. (2010). The Role of Phytonutrients in Skin Health. Nutrients, 2(8), 903–928.

Ogawa, Y. et al. (2018). Zinc and Skin Disorders. Nutrients, 11. 10(2), 199.

Latreille, J. et al. (2012). Dietary Monounsaturated Fatty Acids Intake and Risk of Skin Photoaging. PLOS ONE.

 

Delen: