fbpx
68   454
122   417
93   153
58   111
279   838

De mooiste calanques bij Cassis

De mooiste calanques bij Cassis

Ik kom inmiddels al jaren in Zuid-Frankrijk. Met als uitvalbasis Castellane, een prachtig dorp aan het begin van de Gorges du Verdon in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Vanuit hier maken we regelmatig tripjes naar de Franse kust en hebben we plaatsen zoals Monaco, Cannes, Nice, Saint Tropez, Port Grimaud etc. allemaal al bezocht. Er stond echter 1 plaatsje helemaal bovenaan mijn lijst en dat was Cassis. Dit jaar was het eindelijk zover. We hebben het plaatsje en de mooiste calanques bij Cassis bezocht. In dit artikel zoom ik vooral in op Parc national des Calanques. Lees je mee?

De mooiste calanques bij Cassis

De mooiste calanques bij Cassis

Calanques bij Marseille en Cassis

Heb je weleens op Google ‘Calanques’ ingetypt? Nee? Doe het eens! Dan zie je in één oogopslag direct waarom dit zo hoog op mijn lijstje stond. Calanques zijn prachtige kreken met azuurblauw water en indrukwekkende, hoge, witte kliffen. Ze liggen precies tussen Cassis (Cassi, de s wordt niet uitgesproken) en Marseille in. Cassis zelf is een prachtig, schilderachtig vissersdorpje met een haven en ook die foto’s spraken me direct aan. Eén plus één is twee, tijd om een bezoek aan Cassis en de mooiste calanques bij Cassis te brengen.

Vanuit Castellane vertrokken we, met de auto, naar Cassis. Hier zijn we, via Booking.com, op zoek gegaan naar een slaapplek waar we sowieso de auto gratis en privé konden parkeren. In Cassis is het namelijk een drama om te parkeren en overal is het betaald. Eenmaal aangekomen zijn we direct het dorpje gaan verkennen. Oh jemig, wat is dit een schattig plaatsje zeg! Maar goed, daar ga ik absoluut nog een artikel aan wijden. In dit artikel ga ik mij echt richten op Parc national des Calanques.

Optie 1 – Neem een ferry

Door wat kennissen werden we getipt om een boot te nemen in de haven van Cassis. Echter zagen we al snel dat dit echt super toeristisch is. De boten zitten echt bomvol en gaan in een rap tempo door het nationale park heen. Dit trok ons helemaal niet. Heb je echter weinig tijd? Dan is het wellicht wel een goede optie. Een ticket voor deze ferry is helemaal niet duur (volgens mij +/- €20,- per volwassenen) en je kunt verschillende routes met verschillende tijden kiezen.

Let wel: de ferry’s mogen niet tot diep in de Calanques komen! Het is een beschermd natuurgebied en ongeveer halverwege de inhammen liggen boeien waar deze ferry’s moeten keren.

Optie 2 – Hiken! 

De tweede optie is hiken, oftewel een flinke wandeling maken. Zorg voor goede wandelschoenen en voldoende water! Vanuit het centrum van Cassis staan de wandelpaden richting de Calanques al aangegeven dus dat is niet zo lastig. Echter was het bij ons echt 30 graden en hadden we weinig zijn om de hele dag te hiken. Daarnaast kom je dan bovenaan de Calanques uit (wel een prachtig uitzicht!) maar is het natuurlijk nog een gigantische klim naar beneden om überhaupt bij de zee en het strand te komen.

De mooiste calanques bij Cassis

De mooiste calanques bij Cassis

Optie 3 – Huur een kajak

Dit klonk ons eigenlijk direct als muziek in de oren. Een kajak huren en de zee op. Wij hadden beiden nog nooit op open zee gekajakt dus zagen dit al snel als een uitdaging. Nu kun je in de haven van Cassis een kajak huren maar dan moet je best een flink stuk over zee peddelen. Onze B&B gaf ons echter een tip om een kajak te huren in de eerste Calanque, namelijk Calanque Port-Miou. Vanuit het centrum ongeveer 20 minuten lopen en dan ben je dus, met je kajak, direct in het nationale park. Ideaal!

Vanuit Calanque Port-Miou peddel je, in een paar minuten, naar Calanque de Port Pin en Calanque d’En Veau. Van alle locals in Cassis vernamen we al snel dat dit ook echt de drie mooiste inhammen zijn en de tocht is echt heel simpel. Je houdt de rotsen continu aan je rechterkant en ziet de inhammen al snel verschijnen. Dat kan echt niet missen! Mocht je echter liever met een gids op pad gaan, dan is dit ook mogelijk.

Wij hebben de mooiste calanques bij Cassis dus bezocht per kajak. Mijn mening? Echt fan-tas-tisch. Sowieso vond ik het super leuk om eindelijk dit prachtige nationale park met eigen ogen te zien. Zo tof om met een kajak samen in dit gebied te peddelen. De foto’s liegen er echt absoluut niet om. Het is er adembenemend. De rotsen zijn nog indrukwekkender en hoger dan je vermoed en het water nog blauwer dan je had kunnen bedenken. Geloof mij, Cassis is 100% de moeite waard om te bezoeken.

Tip: neem een snorkelset mee! Het water is ontzettend helder in de calanques en zit vol met leven. Wij hebben heel wat vissen en zelfs een octopus gezien!

Ben jij weleens aan de Côte d’Azur in Zuid-Frankrijk geweest?

Volg je mij al op Instagram & Bloglovin’?

Delen:

1 Reactie

  1. Hans Haast (Ome Hans :-))
    10 september 2021 / 04:20

    Lindsey, wat een prachtige omgeving. Super mooie bijdrage.!
    Je kunt zo reisleidster worden.