fbpx
20   52
13   41
272   803
27   67
32   78

Geld verdienen met bloggen

Geld verdienen met bloggen

Mijn blog bestaat inmiddels 5,5 jaar. Wow! Dat is een flinke poos en dat betekent dat er inmiddels ontelbaar veel artikelen online staan. In deze 5,5 jaar ben ik enorm gegroeid en op 1 januari 2020 heb ik er een eigen bedrijf van kunnen maken. Toch krijg ik nog dagelijks de vraag ‘hoe ik geld verdien met bloggen’. Blijkbaar is geld verdienen met bloggen nog niet zo vanzelfsprekend en daarom ga ik er in dit artikel verder op in. Lees je mee?

Geld verdienen met bloggen

Eerst even dit…

Ik wil eigenlijk eerst even beginnen met een soort disclaimer. Het zou namelijk niet je intentie moeten zijn om een blog te starten om geld mee te verdienen. Toen ik mijn blog startte deed ik dit puur vanuit een hobby en zag ik hier helemaal geen businessmodel in. Destijds las ik zelf heel veel beautyblogs en dat vond ik zo leuk om te doen dacht ik op een dag wakker werd en dacht: ‘Wat nou als ik zelf ga bloggen?’

Vanaf het eerste moment komt er iedere werkdag een artikel online en geloof me, dat gaat niet automatisch. Er gaat enorm veel tijd in zitten en dit is iets wat dan ook zeker niet onderschat mag worden. Daarnaast is het niet zomaar ‘leuk een artikeltje schrijven’. Je teksten moeten inhoudelijk goed en SEO proof zijn zodat je goed gevonden wordt op Google. Het is keihard werken aan een grote, betrokken community en dient mijn blog er ook nog eens gelikt uit te zien. Tsja, en je artikelen promoten via o.a. Instagram, Facebook en Pinterest is ook nog aan te raden.

Ik weet nog dat ik in het begin vaak in de drogisterijen te vinden was om de nieuwe collecties te zien en te kopen. Van deze producten schreef ik dan een zo uitgebreid mogelijke review. Het duurde een tijdje voordat ik echt verschil ging merken. Van bijna geen lezers per dag begon het gestaag te stijgen en werden mijn artikelen steeds meer opgepikt. Uiteraard kon ik dit terugzien in de statistieken van mijn blog. Het was denk 1,5 jaar later toen ik met mijn moeder aan het shoppen was in Rotterdam en ik mijn eerste mailtje ontving voor een samenwerking. OMG! Wat was ik toen mega excited, ik kon het bijna niet geloven! Man, ik herinner me dat moment nog zo goed!

Inmiddels kan ik zeggen dat mijn blog is uitgegroeid van een hobby naar een parttime job. Jawel, naast mijn fulltime baan. Dat betekent dat ik mijn blog bijhoud in de avonduren en in het weekend. En dan heb ik het nog niet eens over mijn instagram account gehad. Oeps! Gelukkig zie ik het nog steeds 100% als hobby en voelt het niet als werken. Ik denk dat het vooral hierdoor voor mij goed vol te houden is. Een blog runnen als bedrijf is gewoon echt ontzettend leuk!

Advertorial – betaald artikel

Een advertorial is een artikel over een bepaald product of dienst in opdracht van een klant. Voor mij is dit mijn grootste inkomstenbron en op mijn blog publiceer ik dan ook regelmatig advertorials. Dit wordt, onderaan het artikel, altijd aangegeven. De aanvragen voor een advertorial krijg ik voornamelijk binnen per mail waarbij ik dus door een bedrijf wordt benaderd voor een leuke samenwerking. Hierbij vind ik het wel altijd erg belangrijk dat ik mijzelf de vraag stel of het goed bij mij en mijn blog past. Is het antwoord op deze vraag ja? Dan reageer ik positief terug en start het onderhandelen over het tarief.

Vaak vragen bedrijven om een subtiele advertorial waarbij niet het hele artikel over hun producten of diensten gaat. Dit maakt het voor mij fijner om te publiceren en voor de lezers uiteraard ook leuker om te lezen. Het gaat dan om een blog die je sowieso al had kunnen schrijven maar dan inclusief betaalde link. Het bedrijf geeft dan aan achter welke de tekst de link verwerkt moet worden en na een goedgekeurde preview kan het artikel vervolgens worden ingepland.

Link in een bestaand artikel

Het kan overigens ook zijn dat een bedrijf een artikel heeft opgepikt wat al gepubliceerd is op je blog en dat zij vragen of het mogelijk is om hierin een linkje te plaatsen. Hierin gaat het dus om een link in een bestaand artikel. Voor een bedrijf is linkbuilding dan het doel en dat betekent dat ze de waarde van hun URL willen verhogen zodat ze uiteindelijk hoger scoren in Google. Ik krijg deze aanvragen regelmatig en eerlijk gezegd is het natuurlijk ‘makkelijk verdienen’. Zoveel werk is het namelijk niet om een linkje achter een tekst te plakken. Uiteraard vind ik het wel belangrijk om de afweging te maken of het linkje niets afdoet aan het artikel wat ik heb geschreven.

Affiliate marketing

Een andere mogelijkheid om geld te verdienen met bloggen is affiliate marketing. Je kunt bijvoorbeeld in een artikel een ‘affiliate link’ plaatsen welke verwijzen naar een partnerprogramma. Er zijn diverse partnerprogramma’s beschikbaar voor affiliate marketing maar ik gebruik zelf Linkpizza. Hier heb ik zelf hele positieve ervaringen mee en kan ik je dus zeker aanraden.

Hoe werkt het? Stel: Ik schrijf een review over een product dat te koop is bij Bol.com en in deze review plaats ik een link naar deze productpagina op Bol.om. Zodra jij op deze link klinkt en iets besteld bij Bol.com dan krijg ik hier een klein percentage van. Overigens betekent dit niet dat jij meer geld betaald! Zie het als een bedankje vanuit Bol.com dat jij dus, via mij, een aankoop hebt gedaan. Maandelijks loopt dit bedrag op en dit wordt, aan het einde van de maand, uitbetaald.

Advertenties en banners

Op een blog kom je regelmatig advertenties en banners tegen. Zelf vind ik heel veel advertenties en banners op een blog enorm irritant en daarom heb ik ervoor gekozen om dit op mijn blog minimaal te verwerken. Op mijn pagina zie je hem alleen rechts bovenin, boven mijn foto en de tekst waarin ik mijzelf voorstel. Dit is een reclameblok dat werkt via de Google Adsense plug-in en zodra deze advertentie wordt aangeklikt ontvang ik hiervoor een paar centen. Geloof me, op jaarbasis stelt dit eigenlijk vrij weinig voor. Ik zie het meer als een leuk extraatje maar verder doe ik zelf weinig met advertenties en banners.

Geld verdienen met bloggen, dat doe je zo!

Hoe lang volg jij mijn blog al? 

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

Dit artikel bevat affiliate links.

Delen:

2 Reacties

  1. 7 september 2020 / 18:48

    Wat fijn voor je, dat je van je hobby een inkomstenbronnetje kon maken. Ook leuk, die samenwerking met bedrijven !

  2. 27 augustus 2020 / 15:27

    Leuk om te lezen dit!

    Ik ga binnenkort beginnen met een stage op dit gebied, dus ben benieuwd!