fbpx
73   151
45   175
30   67
68   137
25   272

Een diervriendelijke tuin

Ik heb het op mijn blog en instagram al meerdere malen genoemd, onze tuin is opgeknapt! Ik heb zelfs mijn DIY project voor de tuin gedeeld. Nu ben ik nogal een dierenliefhebber en wonen wij in een erg landelijk dorpje. Ik heb dan ook geprobeerd om een diervriendelijke tuin te creëren. In dit artikel ga ik je vertellen hoe ik dit heb gedaan. Lees je met mij mee?

Een diervriendelijke tuin

‘Alle beetjes helpen’, daar ben ik zeker van overtuigd. Tijdens het vernieuwen van de tuin heb ik heel wat bezoekjes gebracht aan verschillende tuincentra en webshops. Hier kwam ik al direct speciale planten voor o.a. vogels, vlinders en bijen tegen en diverse voedertafels en nestkasten. Dit onderwerp trok mij meteen aan en ik ben wat gaan opzoeken. Zo kwam ik al snel een artikel tegen waarin werd vermeld dat bijen en vlinders dreigen uit te sterven. Zoals genoemd, ik ben een echte dierenliefhebber en als ik ergens een klein beetje kan helpen, dan draag ik graag mijn steentje bij.

Vogels voeren in de zomer en winter 

Hier wil ik gelijk even een misvatting uit de wereld helpen. Veel mensen denken dat vogels alleen in de winter gevoerd moeten worden maar dit is niet waar. Juist in de zomer zijn er heel veel jonge vogels en is er een voedseltekort. Vandaar dat het in de zomer ook erg belangrijk is om de vogels te voeren. Je kunt in de zomer hetzelfde voer aanbieden als in de winter en hierbij is het belangrijk dat je altijd kiest voor voer met kwalitatief hoogwaardige ingrediënten en zonder zout, zodat het niet alleen maagvulling is voor vogels maar ze daadwerkelijk de juiste voedingsstoffen binnenkrijgen. Ik heb op dit moment qua vogelvoer een smulschijf, pindakaaspotje, een pindaslinger en een vetbol in de tuin hangen. Zodra deze op zijn zorg ik ervoor dat er weer een nieuwe voorraad komt te hangen. Super leuk en gezellig, die vogeltjes in de tuin!

Oh en daarnaast heb ik ook een nestkastje hangen. Ik heb er nog geen nestje in gehad maar ik hoop echt dat dit een keertje gaat gebeuren. Lijkt me zo leuk!

Een diervriendelijke tuin

Een diervriendelijke tuin

Bijen en vlinders 

Bij het opknappen van de tuin ben ik ook helemaal los gegaan met allemaal nieuwe vaste planten. Ik ben van mening dat, als je toch planten moet kopen, je net zo goed gelijk planten kunt kopen die er speciaal voor de bijen en vlinders zijn. Vaak zijn deze ook nog eens prachtig en ruiken heerlijk dus dat is een win-win situatie. Ik heb op dit moment heel veel planten in de tuin vooral in de kleuren roze, paars en wit. Hieronder een kleine greep uit mijn planten:

 • Lavendel – wordt erg graag bezocht door vlinders, bijen en hommels
 • Groene hedera – perfecte struik voor vogels om er hun nest in te bouwen
 • Tijm – bevat veel nectar voor de bijen
 • Ridderspoor – aantrekkelijk voor bijen en vlinders
 • Gipskruid – lokt met zijn bloemen tal van vlinders en bijen
 • Bergthee – lokt met haar eetbare besjes tal van vogels
 • Fuchsia – aantrekkelijk voor bijen en vlinders

Daarnaast heb ik ook een bijen- en een vlinderhotel hangen. Hier wordt ook nog niet zo heel veel mee gedaan, maar goed, hij hangt pas net dus ik heb goede hoop!

Gezelligheid in de tuin 

Naar mijn mening zorgen vogels, bijen en vlinders absoluut voor gezelligheid in de tuin. Ik ben blij met mijn keuze voor een diervriendelijke tuin en vind het fijn om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de biodiversiteit. Overigens absoluut een Hot Item op dit moment. Waarschijnlijk kan ik nog veel meer doen en is het zeker niet ‘perfect’ maar goed, alle beetjes helpen toch? Voor nu ben ik ontzettend tevreden.

Heb jij een diervriendelijke tuin?

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

Dit artikel bevat producten die ik heb ontvangen.

Delen:

9 Reacties

 1. 18 juni 2019 / 20:15

  wat een leuke tuin heb je! Ik probeer ook een hoop bloemen te planten voor de vlinders en de bijen. Vogels bijvoeren doe ik niet, maar mijn tuin zit wel altijd vol vogels. Ze eten wel al mijn kersen en zo op, dus dat telt ook een beetje als voeren, toch?

 2. Mandy
  18 juni 2019 / 20:13

  Word zo blij van zulke dingen lezen! Ik wil straks ook allemaal plantjes en water voor de bijtjes etc maar denk niet dat mijn ouders daar nu blij van worden ( thuiswonend nog)

 3. 18 juni 2019 / 19:46

  Leuk om te zien. Wat een heerlijke, kleurrijke tuin. Ik doe echt helemaal niets met mijn tuin. We hebben er veel lavendel en andere bloemen en planten in, maar ik laat alles aan mijn vriend over. Ik kan helaas niets in leven houden haha.

 4. 18 juni 2019 / 16:36

  Ik heb geen tuin, maar wat een handig artikel zeg! Zoveel leuke feitjes geleerd over de natuur. Er komt alleen nooit lavendel in mijn tuin, want dat vind ik echt stinken. Meer iets persoonlijks dus 🙂

 5. 18 juni 2019 / 07:43

  Super goed dat je hier aan bijdraagt! Helaas op dit moment geen buiten, maar mocht bij mijn volgende woning een tuin hebben dan ga ik er zeker ook aan denken.

 6. Hans Haast
  18 juni 2019 / 03:55

  Lieve Lidsay,

  Ik heb weer enorm genoten van je bijdrage en ik weet als geen ander hoe begaan je bent met de dierenwereld.
  Je tuin ziet er top uit en ik denk dat het ook een inspiratie zal zijn voor veel bezoekers van jouw blogs.
  Precies wat je zegt: ” Verbeter de wereld en begin bij je zelf”. Als je nestkastjes hangt moet je 2 zaken goed
  in de gaten houden t.w. voor welke vogelsoort is het kastje bedoeld en hangt de opening van het nestkastje ten opzichte
  van de windrichting wel goed. Als dat nl. niet klopt gaat er helaas nooit een vogel gebruik maken van je kastje. Dit kan ook per vogelsoort verschillen, ben daar bedacht op. Hopelijk gaat het je lukken want pasgeboren vogels zijn een verrijking van je tuin. Let wel op Sjakie, want die vindt ze ook zeer interessant. 🙂

 7. Debby - Barcelonamom.com
  17 juni 2019 / 18:16

  Wat leuk dit zeg. Wij wonen in een grote stad en hebben geen tuin. Maar op ons balkon hebben we ook diverse (kruiden)planten staan. Wij hebben ook een citroengeurende plant voor in de zomer die muggen moet afschrikken 🙂

 8. 17 juni 2019 / 16:31

  Ik denk het wel. We wonen op het platteland en ik zie hier veel vogels, insekten etc.

 9. 17 juni 2019 / 13:40

  Wat leuk een diervriendelijke tuin, ik denk dan meer aan leuke plekjes voor de katten. Ik vind vogels en vlinders geweldig, gelukkig heb ik die ook veel in de tuin. Bijen ben ik een beetje huiverig voor, dus fijn dat jij een hotel voor ze ophangt. Hebben ze toch een plekje. Ze zijn welkom in de tuin hoor, maar ik doe er geen extra moeite voor.