fbpx
68   454
122   417
93   153
58   111
279   838

Maak je tuin lenteklaar in 5 stappen

Maak je tuin lenteklaar in 5 stappen

De lente is officieel begonnen. Helaas zit het weer nog niet helemaal mee maar laten we hopen dat het snel omslaat. Ik ben namelijk wel toe aan een heerlijk voorjaarszonnetje. Stiekem heb ik best wel groene vingers en vind ik het heerlijk om in de tuin te werken. In dit artikel vertel ik je alles over het lenteklaar maken van je tuin. Oftewel, maak je tuin lenteklaar in 5 stappen. Zo doe je dat!

Maak je tuin lenteklaar in 5 stappen

Je tuin lenteklaar maken? Volg deze 5 stappen!

Stap 1 – groene aanslag verwijderen

Je tuin heeft het flink te verduren in de herfst en winter. Door de vochtige weersomstandigheden heeft zich overal in de tuin een dun groen laagje gevormd, oftewel: groene aanslag. De groene aanslag is glad en de tuin ziet er niet fris door uit. De groene aanslag in mijn tuin verwijder ik altijd met de HG groene aanslagreiniger. Dit is een concentraat dat zeer effectief is tegen groene aanslag. Binnen 36 uur is de groene aanslag verdwenen en je tuin weer brandschoon.

Gebruiksaanwijziging

  • Let op: voordat je aan de slag gaat met de HG groene aanslagreiniger is het aan te raden om het weer te controleren. Na het aanbrengen van deze reiniger is het namelijk belangrijk dat het minimaal 8 uur niet regent. Bij voorkeur gebruiken wanneer er de eerste 2 dagen geen regen verwacht wordt.
  • De HG groene aanslagreiniger concentraat los je op in een verhouding van 1 : 20 met water. Breng de oplossing aan, op het materiaal met groene aanslag, met een gieter of plantenspuit. Laat het product dus goed intrekken en that’s it. Je groene aanslag is verdwenen!

Stap 2 – opruimen

Ik vind de tuin na de herfst en winter altijd echt een zooitje. Bij ons oogt hij super rommelig door o.a. de losse blaadjes, takken en ander tuinafval. Het opruimen hiervan is altijd wel even een klusje. Normaliter rijd ik altijd onze groene kliko de achtertuin in en probeer met een bladhark zoveel mogelijk klein afval bij elkaar te harken. Daarnaast hebben we ook een bladzuiger en dat werkt ook echt ideaal. Na het opruimen ziet de tuin er ook weer een stuk frisser uit.

Stap 3 – tuinmeubels reinigen 

Na de zomer maken wij onze tuin altijd herfst/winter klaar. Dan zetten we alle meubels droog onder de overkapping en de tuinkussens leggen we binnen in de bijkeuken. Uiteraard om ervoor te zorgen dat ze het niet te verduren krijgen met het slechte weer. In de lente is het tijd om de tuinmeubels weer tevoorschijn te toveren. Ik maak ze gelijk schoon met de HG tuinmeubelreiniger. Met dit product verwijder je snel en gemakkelijk sterk aangehechte vervuiling van tuinmeubelen.

Gebruiksaanwijziging

  • Spray het meubel in met de reiniger en laat deze 1 à 2 minuten inwerken. Je kunt vervolgens het vuil met een doek of een stukje keukenpapier afnemen. Is het vuil hardnekkig en is dit niet voldoende? Laat dan de reiniger langer inwerken en boen het vuil los met een borstel of spons.

Heb je roestvlekken door je tuinmeubels of door bijvoorbeeld de barbecue? Deze kun je verwijderen en geloof me, dat wil je. Ze geven namelijk ook een rommelig en niet schoon effect. Met de HG roestvlekken verwijderaar zijn deze vlekken binnen no time als sneeuw voor de zon verdwenen. Goed om te weten is dat dit product geen zuren bevat waardoor hij veilig is voor tegels, beton, dakpannen en zelfs voor marmer, hardsteen en betonsteen.

Gebruiksaanwijziging

  • Spray de reiniger op de roestvlekken. Let op: de vlekken moeten volledig bedekt zijn, dus spray de vlekken echt goed in. Schrik niet, er zal namelijk een verkleuring optreden die bij ijzerroest paars zal zijn. Laat het product 5 minuten inwerken en neem vervolgens de vloeistof op met een tissue of een doek. Spoel, voordat het behandelde oppervlak droog wordt, de plek grondig na met voldoende water tot het moment dat de verkleuringen zijn verdwenen.

Stap 4 – grond omwoelen

Bij stap 2 hebben we de tuin vrij gemaakt van tuinafval. Nu is het belangrijk om de grond om te woelen. Wij hebben zowel in de voor- als achtertuin diverse borders met hierin planten. Door de grote hoeveelheid regen in de herfst en winter is de grond gaan zakken en vrij vast geworden. Als je deze grond gaat omwoelen krijgen de wortels van de planten weer voldoende zuurstof en hebben ze meer ruimte om water op te nemen en te groeien. Eventueel wat verse tuinaarde toevoegen aan je borders is ook altijd een goed idee. Op deze manier krijgen je planten namelijk weer nieuwe voeding.

Heb je de tuin nog niet gesnoeid in het najaar? Dan is het uiteraard aan te raden dit in het voorjaar te doen!

Stap 5 – nieuwe planten en bloemen

Oh yes, dit is absoluut mijn favoriete stap. Natuurlijk zijn stap 1 t/m 4 belangrijk maar mijn hartje gaat toch het snelst kloppen van stap 5. Ik vind het sowieso heerlijk om door tuincentra te struinen en allemaal nieuwe planten en bloemen te kopen. Mijn favoriete kleuren voor in de tuin zijn roze, paars en wit en ik vind het heerlijk als de hele tuin in bloei staat.

Wist je dat april de ideale maand is om je tuin lenteklaar te maken? Succes!! 

Hou jij van tuinieren?

Volg je mij al op Instagram & Bloglovin’?

Delen: