fbpx
68   453
122   416
93   152
58   110
279   837

Hoe begin je met bloggen?

Hoe begin je met bloggen?

Het nieuwe jaar is begonnen en daar komen uiteraard goede voornemens bij om de hoek kijken. Heb jij dit jaar als goede voornemen om te starten met een blog? Maar vraag jij jezelf af, hoe begin je met bloggen? Wat moet je ervoor kunnen of weten en wat heb je nodig? Op deze vragen ga ik je antwoord geven in dit artikel. Wil jij overigens helemaal geen blog starten maar ben je gewoon super nieuwsgierig naar hoe dit werkt? Lees dan ook lekker mee 😉

Hoe begin je met bloggen?

Wellicht moet je beginnen met jezelf af te vragen waarom je een blog wilt starten. Ik ben zelf een blog gestart omdat ik dol ben op schrijven, fotografie en beauty en hierin de perfecte combinatie zag. Van een beautyblog is mijn blog inmiddels uitgegroeid naar een bredere interesse namelijk ook onder andere fashion, interieur en lifestyle. Hoe begin je met bloggen? Als hobby dus! Zorg dat je het leuk vind en dat je je ei erin kwijt kunt.

Sommige starten wellicht een blog om hiermee geld te verdienen maar geloof mij, dat is zo makkelijk nog niet. Dat vergt heel veel energie, tijd en geduld. Inmiddels blog ik alweer bijna 6 jaar en is het pas na een aantal jaar ook echt een verdienmodel geworden. Doordat ik het nog steeds als hobby zie en het ontzettend leuk vind om te doen voelt het niet als werken en houd ik het, naast mijn fulltime baan, dus goed vol.

Kies de blogperfecte naam

Dit is stap 1 en deze is meteen super belangrijk. Ik ken ontelbaar veel voorbeelden van blogs die al minimaal 1x overgestapt zijn op een nieuwe naam. Puur omdat in de loop van tijd je interesses veranderen en dus je onderwerpen op je blog mee veranderen. Soms kan het dan zo zijn dat de naam die je in eerste instantie hebt gekozen totaal niet meer matcht bij de content die je plaatst. Dit is de reden waarom ik direct voor mijn eigen naam heb gekozen. Wellicht niet zo origineel, maar wel handig. Het is mijn blog, mijn naam en hierdoor kan ik schrijven over alles wat mijn interesse heeft. Ik kan er dus alle kanten mee op en dat maakt het een goede en tijdloze naam.

Koop een domeinnaam voor je blog en schaf een hostingpakket aan

Heb je de perfecte blognaam gekozen? Check dan direct of de gewenste domeinnaam nog beschikbaar is. Indien dit het geval is dan raad ik je aan deze gelijk te claimen. Wil je het gelijk goed doen? Koop dan ook gelijk een hostingpakket. Dit is basicly de harde schijfruimte op een internetserver waarop de website wordt geïnstalleerd. Bij een hosting kun je tevens ook terecht met al je vragen. Ik zit zelf bij JustHost en ik heb hier altijd een super goede en snelle service ervaren. Wat mij betreft (no spon) is dit dus zeker een aanrader.

Installeer WordPress

Er zijn verschillende systemen om een website mee te bouwen. Ik werk met WordPress en kan je dit van harte aanbevelen. Voordat ik startte met mijn blog had ik 0 ervaring met het bouwen van een website en inmiddels heb ik het helemaal onder de knie. Dit komt uiteraard door de gebruiksvriendelijkheid van WordPress. Heb je totaal geen kaas gegeten van de technische kant van een website? Dan kun je op internet talloze mooie WordPress Templates vinden waarmee je heel gemakkelijk jouw blog naar wens in kunt richten. Er zijn gratis varianten maar ik ben zelf voor een betaalde variant gegaan en heb deze gekocht via Etsy.

Bloggen maar!

Zo, alles is gefixt. Je hebt de perfecte blognaam gevonden, hier een domeinnaam voor geclaimd en een hostingpakket aangeschaft. Vervolgens heb je WordPress geïnstalleerd op je domein en hier een prachtig template op geïnstalleerd waardoor je blog er helemaal uitziet zoals jij in gedachte had. Nu zit er nog maar één ding op; content maken! Hiervoor heb je nodig:

  • Laptop
  • Telefoon en/of Camera
  • Inspiratie

Uiteraard, je laptop om de artikelen mee te typen. Met je telefoon en/of camera kun je foto’s maken en deze toevoegen aan je artikel zodat het je tekst versterkt. Daarnaast gebruik ik mijn telefoon ook dagelijks om mijn statistieken te checken en om te reageren op comments die ik krijg op mijn artikelen. Uiteraard is het verstandig om je Social Media kanalen in te zetten om extra bezoekers naar je blog te krijgen. Iets wat ik ook dagelijks doe op mijn telefoon.

Nog één tip, wees niet te streng voor jezelf. Geloof me, mijn eerste artikelen waren ver van perfect. Soms kijk ik ze nog weleens terug en vind ik het bijna hilarisch. Je kunt streven naar perfectie maar geloof me, dat wordt het toch niet. Want eerlijk is eerlijk, mijn artikelen zijn na 6 jaar ervaring nog steeds niet perfect. Zie het gewoon als je eigen ontwikkeling, heb er plezier in en gooi de artikelen gewoon online! Have fun X 

Blog je inmiddels al een tijdje en wil je deze naar een next level brengen wat betreft verdiensten? Lees het artikel geld verdienen met bloggen als je wilt weten hoe dit werkt.

Tot zover mijn antwoord op de vraag: ‘Hoe begin je met bloggen?’
Ik ben benieuwd, hoe lang volg jij mijn blog al?

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

Delen: