fbpx
20   52
13   41
272   803
27   67
32   78

‘Het wordt toch voorgeschreven?’ Dit zijn de symptomen van een medicijnverslaving

Pijnstillers, slaapmiddelen en kalmeringstabletten. Het lijken op het oog onschuldige medicijnen. Dat zijn het in principe ook, maar alléén wanneer het gebruik ervan zeer beperkt blijft. Bij een medicijnverslaving is dit vanzelfsprekend niet het geval – en dat kan leiden tot veel problemen.

‘Als het wordt voorgeschreven, zal het wel goed zijn, toch?’ Een veelgehoorde redenering van mensen die veelvuldig gebruik maken van voorgeschreven medicijnen. Het klopt inderdaad dat artsen en dokter middelen als pijnstillers en kalmeringstabletten relatief vaak voorschrijven. Echter hoort daar ook een belangrijke mededeling bij: géén overmatig gebruik.

Overmatig gebruik

En overmatig gebruik – dat wil helaas nog weleens voorkomen onder patiënten die met een dosis slaapmiddelen naar huis gaan. Dat komt doordat dit soort medicijnen enkel de symptomen – zoals hoofdpijn, slapeloosheid of somberheid – aanpakken en niet de oorzaak die deze symptomen veroorzaakt – zoals stress of oververmoeidheid. Het gevolg? De persoon in kwestie consumeert steeds meer medicatie om de symptomen te onderdrukken en de dagelijkse routine – op werk of privé – voort te kunnen zetten. Echter, zonder de onderliggende oorzaak van de symptomen aan te pakken… Dit kan leiden tot een een ongewenste afhankelijkheid.

Symptomen

Een medicijnverslaving is op meerdere manieren te herkennen. Allereerst zijn er de geestelijke symptomen. Patiënten met een beginnende medicijnverslaving zijn doorgaans snel geïrriteerd, maken een versufte indruk en geven je een algeheel idee er met het verstand niet helemaal bij te zijn. Het belangrijkste geestelijke symptoom is het gevoel compleet afhankelijk te zijn van het medicijn in kwestie.

De geestelijke symptomen zijn nauw verwant aan de lichamelijke kenmerken. Voorbeelden daarvan zijn hoofdpijn en duizeligheid, misselijkheid, diarree en hevige transpiratie. Ieder soort medicijn heeft andere symptomen. Zo kan een slaapmiddel een andere werking hebben dan een pijnstiller. Meer informatie over de verschillende type verslavende medicatie en de bijbehorende symptomen vind je ​hier​.

Behandelingsmethoden

Gelukkig is een medicijnverslaving relatief eenvoudig te behandelen. Wie in een beginfase zit, heeft wellicht al baat bij een goed gesprek met vrienden of familieleden, waarin alle kaarten op tafel worden gegooid.

Medicijnverslavingen in een verder stadium zijn effectiever te behandelen met een professionele behandelingsmethode. Deze behandelingen verschillen per patiënt, maar kunnen in de meeste gevallen vanuit huis kunnen gevolgd. Zo kunnen de adviezen van de behandelaar direct in het dagelijks leven worden toegepast.

Gelukkig heb ik hier zelf nooit mee te kampen gehad. Heb jij of ken jij iemand die hier wel mee te kampen heeft gehad?

Volg je mij al op Instagram & Bloglovin’?

Dit artikel is een gastblog.

Delen: