fbpx
0   7
11   33
23   55
60   271
41   87

Trip in Fins Lapland Deel 2

Trip in Fins Lapland

Oh yes! Tijd voor deel 2 van onze trip in Fins Lapland. Inmiddels zitten we in zo’n gekke situatie dat binnenkort op vakantie gaan onmogelijk gaat zijn. Ik waardeer elke reis die wij maken altijd ontzettend maar nu zeker nog wat extra. In dit artikel laat ik je zien wat wij op dag 3 en dag 4 hebben gedaan in Levi in Fins Lapland. Op deze dagen hebben wij onder andere een sleetocht met rendieren en zagen wij het noorderlicht. Kijk je mee?

Trip in Fins Lapland Deel 2

Dag 3 – maandag

Vroeg uit de veren! In Levi zit, precies bij de skilift, ‘Zero Point’ en dat is waar we worden verwacht. We stappen in een busje en na een kwartiertje rijden komen we aan in Sammuntupa, een reindeerfarm. Allereerst lopen we richting de sleeën om hier een ritje mee te maken. Er wordt ons gevraagd zo stil en zo rustig mogelijk te doen zodat de rendieren relaxed blijven. Al snel mogen we plaats nemen in de slee en gaat de rit beginnen.

Jeetje, dit is toch wel echt heel bijzonder hoor. Daar zit je dan, in Lapland, in een slee welke wordt voortgetrokken door rendieren. Hier had ik wel echt even zo’n ‘wauw’ momentje. Dit is echt zo mooi en zo tof! De rendieren lopen heel erg relaxed en hierdoor is het een prachtig rustig en stille tocht waarbij je optimaal kunt genieten van de rendieren en van het prachtige Lapland.

Na het ritje met de slee gaan we een typisch Fins hutje in waar iemand van de rendierenboerderij ons alles uitlegt over het houden van een rendierenboerderij. Hier leren we onder andere dat in de zomer alle hekken gewoon open gaan. Alle rendieren kunnen dan de weide wereld in en trekken de bossen in. Zodra de winter begint en vooral de heftige sneeuwval krijgen de rendieren het moeilijker. Ze zijn niet echt gebouwd op meters sneeuw en kunnen hier dus moeilijk doorheen komen. Daarnaast zijn alle bomen besneeuwd waardoor ze, in het bos, ook moeilijk aan voldoende eten komen. Wat gebeurt er? Na de zomer in het bos gaan we rendieren in de winter vrijwillig terug naar de boerderij. Hier wordt uiteraard heel goed voor hun gezorgd en er is voldoende eten waardoor de kunnen overwinteren.

Hierna hebben we, volgens onze gids, geluk. Het is ontzettend rustig op de farm en wij zijn de enige 6 die er op bezoek zijn. We mogen de rendieren voeren! Geloof mij, ik was helemaal in mijn element. Dit vond ik echt helemaal fantastisch. Rendieren zijn dus echt hele leuke en rustige dieren. Eigenlijk kun je ze, qua gedrag naar mensen toe, echt wel vergelijken met een hond. Ze komen naar je toe, ze snuffelen, ze eten uit je hand en je kunt ze aaien. Een fantastische ervaring! Hier heb ik zo onwijs van genoten.

Een grappig weetje: Rendieren hebben alleen een rij tanden onder. Boven hebben ze dus géén tanden! 

Na deze super leuke ervaring met de rendieren gaan we dit gezellige ‘cafétje’ binnen genieten we van een broodje en een warme kop chocolademelk en koffie. Dit lijkt overigens een luchtige donut maar dat was het absoluut niet. Het was juist echt een mega machtig broodje. Wel lekker hoor!

Hierna is het tijd om terug te gaan naar Levi, het dorpje waar we verblijven. Eenmaal terug in ons appartement eten we wat en trekken we gelijk onze skikleding weer aan. De rest van de middag bevinden we ons op de pistes. Heerlijk!

Na het skiën gaan we terug richting het appartement om ons om te kleden. Tijd om gezellig met z’n alle uiteten te gaan. Die avond hebben we goede hoop om het noorderlicht te zien. Je hebt in mijn Trip in Fins Lapland Deel 1 kunnen lezen dat wij hier een sneeuwscootertocht met noorderlicht hadden geboekt. Helaas was het die avond zo ontzettend bewolkt dat er letterlijk 0% kans was om het noorderlicht te zien. Van de gids kregen wij een tip om een local app te downloaden en deze goed in de gaten te houden. Zodra de app aangaf dat er redelijk wat kans was op het noorderlicht en je buiten de sterren kon zien was het tijd om erop uit te gaan.

Dat is uiteraard precies wat we deden. De app gaf aan dat er rond 01:00 uur s’nachts redelijk wat kans was op het noorderlicht. En jawel, de lucht was helder, de sterren waren zichtbaar. Dit moesten we gaan proberen! Om zo weinig mogelijk vals licht te hebben lopen we een stuk het dorp uit. Uiteindelijk installeren we ons, met een aantal biertjes, midden op een bevroren meer. Het wachten kan beginnen.

Uiteindelijk hoeven we niet lang te wachten. Rond 01:30 uur worden we beloond met het noorderlicht. Oh wauw, wat is dit gaaf! Ik riep thuis nog: ‘Ik blijf net zo lang totdat ik het Noorderlicht heb gezien!’ haha! Lapland en het zien van het Noorderlicht stonden zo hoog op mijn lijstje. Ik zei nog: ‘Het kan gewoon niet zo zijn dat ik in Lapland ben en het noorderlicht niet zie!’ Maar eenmaal in Lapland hadden we al snel in de gaten dat je het Noorderlicht niet zomaar ziet en dat alle factoren mee moeten zitten en dat het dus echt een gelukstreffer is. We hadden geluk en stiekem waren we allemaal onder de indruk. Ik vond het echt helemaal fantastisch!

Het noorderlicht laait echt op en zwart weer af. We hebben geluk gehad dat het meerdere malen duidelijk zichtbaar was. Is het weg? Dan is het ook echt weg. Na een tijdje te hebben genoten van dit natuurverschijnsel lopen we, voldaan, terug richting ons appartement. Wauw!

Dag 4 – dinsdag

Die dinsdag slapen we een klein beetje uit, we ontbijten en gaan vervolgens richting de pistes. We hebben deze dag verder geen excursie gepland en dus zijn we eigenlijk de gehele middag in het skigebied te vinden. De pistes in Levi zijn echt ontzettend breed, uitgestrekt en super rustig. Het gebied is niet heel groot maar wel echt heel mooi. Daarnaast is verder het landschap in Lapland ontzettend plat waardoor je, eenmaal bovenin het skigebied, echt kilometers wegkijkt. Prachtig!

Die avond eten we in het appartement en spelen we heel wat drankspelletjes. Na de nodige drankjes te hebben genuttigd spelen we een potje darten en poolen in een pub en hierna duiken we nog even een nachtclub in. Heel erg gezellig! Wat ons overigens ook opvalt is dat ze in Finland, qua muziek, nogal achterlopen. Ja, er werd letterlijk ‘Barbra Streisand’ van Duck Sauce gedraaid. Haha! Het werd in ieder geval een latertje. Volgens mij lagen we rond 05:00 uur in bed (??), haha!

Dit waren dag 3 en dag 4 van onze trip in Fins Lapland. Ben jij benieuwd naar de rest van het verhaal? Volgende week donderdag is het tijd voor deel 3. #staytuned 

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

Delen:

10 Reacties

 1. Mandy
  8 april 2020 / 15:21

  Oh wow, ik ben zo ontzettend jaloers! Prachtige dieren en ik wil ook graag een keer naar het noorderlicht. Lijkt me een geweldige ervaring

 2. 31 maart 2020 / 17:16

  ontzettend tof zeg, wat een ervaring (zeg ik jaloers)!!

 3. 30 maart 2020 / 21:35

  Wow super gaaf! Dat zou ik ook nog wel eens een keer willen doen.

 4. 28 maart 2020 / 07:26

  Ik ben niet zo van de kou…maar dit ziet er wel heel prachtig uit. Leuk dat je het noorderlicht hebt mogen zien.

 5. 27 maart 2020 / 13:56

  Wauw, wat ontzettend gaaf allemaal! Mooie foto heb je er ook van gemaakt 🙂

 6. 27 maart 2020 / 12:45

  Oh wauw, ik ben stiekem een heel klein beetje enorm veel jaloers, haha. Dit wil ik zo graag een keertje meemaken. Lijkt me helemaal fantastisch. Wat een prachtige plaatjes heb je geschoten. Love the Northern Lights! <3

 7. 27 maart 2020 / 10:40

  Lapland lijkt me een heel bijzonder land om te bezoeken. Mooie foto’s heb je gemaakt. En wat leuk om zo’n rendier te voeren.

 8. 27 maart 2020 / 09:46

  zo mag ik even heel hard WAUW roepen 😀 wat gaaf en wat een mooie fotos

 9. 27 maart 2020 / 09:23

  Wat ontzettend gaaf! Alleen al de foto’s zo te zien en dan jouw enthousiaste verhaal erbij. het noorderlicht staat ook zeker op mijn lijstje van ‘dit wil ik nog eens zien’. Op Insta zag ik ook al van die fantastische foto’s voorbij komen, wat een belevenis!

 10. 27 maart 2020 / 09:19

  Oh wat gaaf met die rendieren op de slee, wat een ervaring!