fbpx
90   164
48   180
31   69
68   138
25   273

Onze schoonmaakroutine

Volgens mij heeft mijn moeder het vroeger 1000x gezegd: ‘Lindsey, ruim je kamer eens op! Als je dan toch bezig bent, haal overal gelijk even een stofdoek langs!’ Geloof me, van die stofdoek is het nooit gekomen omdat het opruimen van mijn kamer al lastig genoeg was. Inmiddels woon ik samen en krijg je het schoonmaken er natuurlijk automatisch bij. Er is zeker een routine en ik vond het tijd om hier eens een blogartikel aan te wijden. Hierbij; Onze schoonmaakroutine!

Onze schoonmaakroutine

Zoals ik al zei, inmiddels woon ik alweer meer dan anderhalf jaar samen. Een schoonmaakroutine gaat er automatisch inzitten. Je hebt natuurlijk het ultieme schoonmaakschema maar uiteindelijk doe je toch lekker je eigen ding. Je draait een wasje hier en daar, ruimt de vaatwasser in en uit en pakt zo nu en dan de stofzuiger. Ik kan zeggen dat mijn vriend en ik het huishouden 100% samen doen. De ene week doet hij wat meer en de andere week ik maar in de regel verdelen we het prima. We werken allebei fulltime en ik vind het in deze situatie eerlijk gezegd dan ook niet meer dan normaal om het samen te doen.

Ik heb hieronder een lijstje gemaakt van taken die wij iedere week eigenlijk wel uitvoeren. De ene taak wat vaker in de week en de andere taak wellicht af en toe om de week maar goed, dit is wel een beetje de routine ‘per ruimte’ die we hebben.

Woonkamer

 • Stofzuigen + dweilen
 • Rommel opruimen
 • Kussens op de bank opschudden
 • Doekje over vensterbanken + tv meubel + salontafel

Keuken

 • Aanrecht schoon en opgeruimd houden
 • Schone vaat-, hand- en theedoek
 • Vaatwasser in en uit ruimen
 • Gasfornuis + Gootsteen schoonmaken
 • Koelkast opruimen
 • Stofzuigen + dweilen

Slaapkamer

 • Bed opmaken + verschonen
 • Kleding opruimen (Ik laat veel te veel slingeren…)
 • Stofzuigen + dweilen
 • Doekje over de vensterbank

Badkamer

 • Toilet schoonmaken
 • Wastafel + bad + douche schoonmaken
 • Douchescherm droog trekken na het douchen
 • Stofzuigen + dweilen
 • Badmat uitwassen

Overige

 • Manden van de dieren uitwassen
 • Ramen lappen (dit doe ik veel te weinig)
 • Trappen stofzuigen + dweilen
 • Garage, Bijkeuken, Berging stofzuigen + dweilen
 • Wassen + drogen + opvouwen
 • Opruimen

Stofzuigen + Dweilen

Je ziet deze 2 items in alle kopjes terugkomen. Inmiddels wonen mijn vriend en ik samen met nog 2 huisgenoten, haha. Onze kat Sjakie en onze Mechelse herder pup Spyke. Hoe lief ze ook zijn, met huisdieren gaan haren gepaard. Nu vind ik het heel belangrijk dat die haren nergens te bekennen zijn en dus zijn stofzuigen en dweilen de twee belangrijkste taken in het huishouden.

In onze woonkamer ligt een echte, eikenhouten vloer. Toen mijn vriend en ik ons huis kochten lag deze vloer er al in. Zeker na een schuurbeurt en een behandeling met een matte coating is de vloer echt prachtig geworden. Het enige nadeel aan een houten vloer is dat hij het niet fijn vind om geregeld gedweild te worden. Alleen in de woonkamer sla ik zo nu en dan het dweilen dus over.

Het is dat wij deze vloer prachtig vonden maar als dit niet het geval was geweest dan hadden wij absoluut een andere vloer laten leggen. In dat geval waren we gegaan voor een pvc vloer met een hout look. Een goede pvc vloer is net zo mooi als echt hout, net zo gemakkelijk te leggen als laminaat en net zo duurzaam als het sterkste vinyl. Daarnaast is pvc waterafstotend en daardoor heel makkelijk schoon te houden.

Dit was hem eigenlijk wel, onze schoonmaakroutine! Zoals al gezegd, de ene taak doe je wat vaker in de week en de andere taak wat minder. Sommige taken zelfs om de week of bijvoorbeeld 1x in de maand. Ik vind het belangrijk dan ons huis lekker fris en opgeruimd is en ben heel blij dat mijn vriend en ik dit samen doen. Eén keer in de week houden we de ‘grote schoonmaak’. Muziekje op en gaan, samen zijn we zo klaar! 

Welke huishoudelijke taak zou jij thuis wat meer mogen doen?

IMG_2672[1]

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

Dit artikel is een samenwerking.

Delen:

18 Reacties

 1. 22 oktober 2018 / 13:19

  Wat goed dat jullie dat samen doen!

 2. 22 oktober 2018 / 10:47

  Wat goed dat jullie je echt aan een routine houden! wij hebben ook een eiken vloer en ik zou niets anders willen! Ik dweil met bruine zeep en niet met een natte, maar een vochtige dweil. Bij elke dweilbeurt wordt de vloer mooier….(geoliede vloer)

 3. 20 oktober 2018 / 12:25

  Ik zal het eerlijk bekennen: ik ruim zelden op. Mijn moeder doet dat vaak. Ik ga wel vaker proberen schoon te maken. Vooral nu ik jouw artikel zie.

 4. 20 oktober 2018 / 11:13

  We hebben een kat en eigenlijk zouden we elke dag wel even moeten stofzuigen maar dat gebeurt dus niet dagelijks. Niet omdat we er een hekel aan hebben maar gewoon omdat we er niet bij stilstaan.

 5. 20 oktober 2018 / 04:21

  haha ik zou me beter ook aan een schema houden, ik kan zo veel tijd verspillen aan nutteloze dingen die ik leuker vindt dan schoonmaken 🙂

 6. 19 oktober 2018 / 19:26

  Ik moet vaker stofzuigen! Alleen in mijn huis ligt niet een al te dure vloer en doordat het een erg gladde vloer is, zie je álles (maar dan ook écht álles daarop liggen) Dan ben ik nog niet klaar met stofzuigen of dan ligt er al weer iets op de grond. Vandaar dat dit niet mijn meest favoriete taak is..

 7. 19 oktober 2018 / 18:28

  Ik ben een huishoudelijke ramp dus zo een schema zou mischien niet zo een slecht plan zijn ?

 8. 19 oktober 2018 / 13:49

  Hahaaa, dat schoonmaakschema waar je naartoe verwijst lijkt me super handig! Heb ik gelijk even toegepast hier thuis!

 9. 19 oktober 2018 / 12:45

  Leuk stuk om te lezen en herkenbaar. Ik vind eigenlijk alles wel leuk om te doen behalve kleren vouwen en strijken die besteed ik uit aan mijn man hahaha.

 10. 19 oktober 2018 / 11:27

  Ik ben ook zo iemand die overal kleren laat slingeren. Een moeilijk te doorbreken gewoonte! :’)

 11. 19 oktober 2018 / 11:11

  Ik heb echt een hekel aan schoonmaken. Maar met twee kinderen, een hond en een kat moet je wel. Dus dagelijkse routines. Maar leuk vinden zal ik dit nooit! 😉

 12. 19 oktober 2018 / 10:56

  Best wel veel eigenlijk…. ben echt geen schoonmaak queen… nooit geweest en ook heb ik vroeger vaak gehoord: ruim je kamer op 🙂

 13. 19 oktober 2018 / 10:53

  Knap dat jullie zo een lijstje hebben en jullie je daar ook daadwerkelijk aan houden. Ik maak zelf nooit tijd voor een goeie schoonmaak en stofzuigen daar heb ik een hekel aan dus dat stel ik vaak net iets te lang uit, oeps! Gelukkig heb ik in de avond vaak van die spontane opruim buien. Dan begint de dag tenminste weer ordelijk 🙂

 14. 19 oktober 2018 / 10:28

  Ik zou echt de ramen vaker moeten doen, vooral nu de zon zoveel schijnt kijkt ik met lede ogen toe hoe vies de ramen zijn, maar ach…. ik kan ook niet alles heel goed doen 😀

 15. 19 oktober 2018 / 10:16

  Leuk om te zien wat je allemaal gebruikt. Ik ben fan van dweilen, alleen lastig daarna je huis te betreden haha.

 16. 19 oktober 2018 / 10:08

  Altijd leuk om te lezen hoe andere mensen het huishouden aanpakken!

 17. 19 oktober 2018 / 09:55

  Ik zou stiekem wel wat meer moeten stofzuigen. Maar ik heb daar dus echt een hekel aan! Gelukkig hebben wij een robotstofzuiger en verder is het de grote huishoud-taak van mijn vriend. Zolang hij stofzuigt, hoeft hij voor mij niets anders meer te doen :’) Zo’n grote hekel heb ik eraan.

 18. 18 oktober 2018 / 17:19

  PVC is inderdaad erg makkelijk te onderhouden!