fbpx
90   164
48   180
31   69
68   138
25   273

10x Tips om goed te sparen

Tips om goed te sparen
In sommige dingen ben je goed en in andere dingen wat minder. That’s life! Maar, dat betekent niet dat je aan de dingen waar je wat minder goed in bent niets kunt doen. Probeer jij al een hele lange tijd te sparen maar lukt het voor geen meter? Oftewel, blijft je spaarrekening leeg? Lees dan mee want ik geef je Tips om goed te sparen.

Ik durf over mijzelf te zeggen dat ik echt goed ben in sparen. Zelf denk ik dat dit komt doordat mijn vader al mijn hele leven een eigen bedrijf heeft. Bij mij is het met de paplepel ingegoten dat je moet werken voor je geld en hoe harder je werkt hoe meer geld je krijgt. Tuurlijk, dat geldt niet voor iedere situatie maar in de regel is dit absoluut het geval. Laten we eerlijk wezen, het komt niet aanwaaien en we hebben geen van alle een geldboom in de tuin. Ik heb dan ook altijd bijbaantjes gehad en naast mijn HAVO en HBO heel veel gewerkt. Natuurlijk betaalde ik daar mijn vakanties van, ging ik lekker stappen met vrienden, maar daarnaast heb ik altijd heel goed gespaard! Ik geef je 10x tips om goed te sparen en geef er wat goede voorbeelden bij.

 1. Open een spaarrekening en gebruik deze goed
  Een spaarrekening openen, Dûh! Tsja, inderdaad enorm voor de hand liggend maar toch niet voor iedereen. Het goed gebruiken daarvan al helemaal niet. Tegenwoordig hoef je het helaas voor de spaarrente niet echt te doen. Probeer je eigen voor te nemen om het geld van je lopende rekening naar je spaarrekening eenrichtingsverkeer is. Dat betekent dus dat je alleen stort van je lopende rekening naar je spaarrekening en niet andersom. Ontvang je iedere maand je salaris? Zet standaard een x bedrag op je spaarrekening waardoor je minder geld op je lopende rekening hebt. Dit zorgt er automatisch al voor dat je minder snel geld uit geeft aan zaken die overbodig zijn.
 2. Heb je het geld liggen? Dan kun je het kopen!
  Oftewel, geef nooit meer uit dan je hebt. Gaan al je vrienden uiteten maar kun je het niet betalen? Geef dit eerlijk aan en ga gewoon niet mee. Vervelend op dat moment maar ach, er komt wel weer een ander moment waarop je wel mee kunt. Al kun je je vrienden natuurlijk ook overtuigen van een goedkoper en leuk alternatief. Een groter voorbeeld is bijvoorbeeld een auto. Je wilt heel graag een auto rijden maar je hebt eigenlijk het geld niet? Koop hem niet! Ook niet met regelingen zoals 50/50, de ene helft betaal je nu en de andere helft over een jaar. Een No Go, als je het mij vraagt. Het is namelijk op dat moment een lening en we kennen allemaal de slogan: ‘Geld lenen kost geld!’ Hypotheken uitgezonderd uiteraard.
 3. Stel jezelf een doel
  Dit werkt voor mij persoonlijk echt als een tierelier! Ik ben iemand die goed is in doelen stellen en deze doelen dan ook behaald. Tijdens mijn eerste baantje, ik was geloof ik net 13, stelde ik mijzelf het doel: ‘Op mijn 18e verjaardag koop ik een auto!’ Met een vader en een broer die dol zijn op auto’s kon ik het toch ook wel enorm waarderen en een auto, tsja dat was toch wel heel erg handig. Een aantal jaren, wat andere baantjes en geld genoeg op mijn spaarrekening verder kocht ik mijn eerste auto! Precies op mijn verjaardag stond hij voor de deur te blinken.
 4. Houd een kasboek bij
  Mensen met een eigen bedrijf moeten heel precies bijhouden waar de inkomsten etc. vandaan komen en doen dit meestal in een kasboek. Heel erg handig en dat is dus iets wat je voor jezelf ook bij kunt houden. Ga er eens een avondje goed voor zitten en schrijf al je inkomsten en je uitgaven op. Weet jij eigenlijk wel waar je al je geld aan uitgeeft? Door dit op te schrijven kun je het inzichtelijk maken voor jezelf. Kijk vervolgens naar de uitgaves die wellicht wat overbodig waren en waarvan je het bedrag toch liever had gespaard. Schrijf deze uitgaves onder elkaar op en geloof me, de volgende keer dat je op het punt staat om weer zo’n uitgave te doen denk je 2x na. Zet het geld lekker op je spaarrekening!
 5. Koop een spaarpot
  ‘Doe niet zo ouderwets’, is vast wat je denkt. Maar, ik heb serieus ieder jaar een spaarpot. Zo’n blik die alleen open gaat als je er een blikopener in zet. Ik heb de laatste jaren niet heel veel contant geld meer omdat ik veel pin. Toch gebruik ik zo nu en dan nog cash en alles wat bijvoorbeeld na een avondje uitgaan overblijft mik ik in die spaarpot. Het gaat elke keer maar om bedragen zoals € 2,- of misschien € 5,- maar alle kleine beetjes helpen! Aan het einde van het jaar maak ik mijn spaarpot open en ga ik naar de bank om het te storten op mijn spaarrekening.
 6. Ik leef toch nu?
  Een instelling die ik ook weleens om mij heen hoor. Ik schrijf dit artikel niet om mensen af te vallen, absoluut niet. Als jij een instelling hebt van ‘Tsja, sparen, waarom? Ik leef toch nu?’ dat is prima. Als jij daar gelukkig mee bent tenminste en vervolgens dus ook niet klaagt dat je niets kunt sparen. Ik zelf vind deze instelling niet zo heel erg verstandig. Natuurlijk geniet ik ook iedere dag, lekker uiteten, uitgaan, shoppen etc. Maar dat is omdat het kan! Een buffer voor in de toekomst kan absoluut geen kwaad en je gaat jezelf er later voor bedanken.
 7. Maak gebruik van aanbiedingen
  Nee, dan heb ik het niet over 4e artikel 10% korting, want daar heb je dus niks aan. Kortingen die wel interessant zijn, zijn bijvoorbeeld 1 + 1 gratis in de Albert Heijn  of natuurlijk gewoon lekker 50% of 70% korting op een nieuwe broek. Aanbiedingen komen altijd, dus je kunt ook gewoon wachten tot het zover is. Heb je het namelijk echt perse nu nodig?
 8. Spaar onbewust
  Onder het mom van ‘kleine beetjes helpen’! Stel een automatische incasso in op kleine bedragen op in een maand bijvoorbeeld om 4 verschillende datums. Denk dan aan bedragen zoals € 2,99 of € 6,99. Bedragen die je echt wel kunt missen en die onbewust toch zorgen voor een leuke aanvulling op je spaarrekening!
 9. Verkoop spullen
  Heb jij heel je kast vol hangen met kleding die je nooit meer draagt? Maak een account aan op een website en verkoop je kleding! Levert weer een leuk extra zakcentje op. Degene die het koopt blij en jij blij. Een win-win situatie toch?
 10. Het laatste redmiddel
  Heb je echt een gat in je hand? Lukt het je echt niet om te sparen en blijf je overbodige dingen kopen? Dan zit er eigenlijk maar één ding op. Gebruik contant geld en pin niet meer in winkels. Zet je financiën op een rij en kijk wat je in de week nodig hebt. Pin dit op een maandag en doe dit contante geld in je portemonnee. Op = Op en dat wordt met het gebruik van cash geld meer dan duidelijk!

Ik besef mij goed dat niet iedereen in de positie is om goed te kunnen sparen. Ik wil met dit artikel ook niet aangeven dat iedereen makkelijk kan gaan sparen, ik wil puur wat tips meegeven voor degene die wellicht wel zouden kunnen en willen sparen maar hun geld anders uitgeven waardoor sparen er niet in zit.

Heb jij nog een aanvullende tip? Laten we elkaar helpen! 

IMG_2672[1]

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

€€€

Dit artikel is tot stand gekomen middels een samenwerking.

Delen:

6 Reacties

 1. Sharmaine
  1 augustus 2017 / 09:19

  Wat ik heb gedaan bij mijn bankrekening: zorgen dat je niet roos kunt staan! Dat js naar mijn idee altijd achter de feiten aan blijven lopen.

 2. 31 juli 2017 / 09:27

  Jay Z zei ooit (dit meen ik) dat je iets pas kan kopen als je het 3x kan kopen. Daar geloof ik wel in. Je moet nooit al je geld in een keer opmaken en vervolgens niks meer achter de hand hebben!

 3. 30 juli 2017 / 21:24

  Goede tips! Ik woon nog thuis en kan nu dus lekker sparen, heb inderdaad ook een spaarpot waar ik ook verjaardagsgeld enzo in doe. Werkt echt heel goed 🙂

 4. 30 juli 2017 / 16:46

  Goede tips, ik heb ook nog steeds een ouderwetse spaarpot. Daar stop ik 1 en 2 Euro munten in en wanneer deze pot vol is haal ik er soms bijna €300,- uit en ik miste die munten niet eens. Je kunt zoveel bereiken met hele kleine beetjes. Echt gaaf om aan het eind te zien wat allemaal mogelijk is.

 5. 30 juli 2017 / 13:28

  Nu ik op mezelf woon vind ik sparen niet meer zo gemakkelijk. Toen ik bij mijn ouders woonde ging dit een stuk beter. Nu sparen we soms maar 20 euro in een maand, maar beter iets dan niets. Sparen vind ik zeker weten belangrijk, maar leven ook 🙂

 6. 30 juli 2017 / 12:27

  Ik probeer elke maand zeker 100 euro te sparen. Ik zet het al gelijk op mijn rekening als ik geld krijg die maand
  Alles wat over is zet ik ook op mijn rekening en anders niet.