fbpx
49   386
118   400
92   147
58   106
279   831

Hoe je een stralende huid kunt krijgen zonder exfoliator

 

 Hoe je een stralende huid kunt krijgen zonder exfoliatorAls je een doffe huid hebt, kun je aan de slag met een exfoliator. Deze weekt de dode huidcellen los, zodat je weer een stralend velletje krijgt. Er is nog een andere manier om een stralende huid te krijgen, namelijk via ceramiden. Ontdek wat deze stoffen voor je huid doen en hoe je ze gebruikt.

Wat zijn ceramiden?

Ceramiden zijn vetzuren die van nature voorkomen in het buitenste laagje van je huid. Tot ongeveer dertigjarige leeftijd maken deze vetten ongeveer de helft uit van onze opperhuid.

Ceramiden zijn te vergelijken met cement. Net zoals cement een muur bij elkaar houdt, vormen ceramiden de lijm die je huidcellen samenbindt. Ze voorzien je van een sterke en gezonde huid, een frisse uitstraling en een stralend uiterlijk.

Door luchtvervuiling en leeftijd kan de aanmaak van ceramiden na verloop van tijd afnemen. Daardoor neemt de natuurlijke beschermlaag van je huid ook af, waardoor ze minder goed vocht kan vasthouden.

Zonder voldoende vocht wordt je huid droog en barst ze sneller. Ook kan ze ruw aanvoelen en schilferen. Ze is eveneens vatbaarder voor infecties.

Gelukkig kun je zelf veel doen om dit proces te keren. Het is namelijk ook mogelijk om vetzuren van buitenaf aan te voeren. Ceramiden vind je immers ook in planten. We hebben het dan over zogenoemde fytoceramiden.

Wat doen fytoceramiden voor je huid?

Fytoceramiden zijn plantaardige vetten die in je huid vrijwel dezelfde werking kunnen hebben als onze lichaamseigen ceramiden. Zo blijkt uit onderzoek dat ze de beschermende barrière van de huid herstellen.

Als je huid weer een gezonde beschermlaag van vetten heeft, is ze beter in staat om vocht vast te houden. Fytoceramiden voegen dus geen vocht toe, maar helpen om het vermogen van de huid te herstellen om zelf voor haar eigen vochtbalans te zorgen.

Op deze manier dragen fytoceramiden bij aan een goed gehydrateerde huid. De plantaardige versie van deze vetzuren schijnt hierin zelfs effectiever te zijn dan ceramiden met een andere herkomst.

Als de vochtbalans van je huid in evenwicht is, zijn fijne lijntjes en rimpels minder zichtbaar. Je huid herstelt bovendien sneller, zodat je bij huidschade weer snel kunt genieten van een fris en jeugdig uiterlijk.

Fytoceramiden doen nog meer voor je huid. Zo helpen ze bij huidklachten en dragen ze bij aan de opname van huidverzorgingsproducten. Denk aan glycerine en hyaluronzuur.

Hoe gebruik je fytoceramiden?

De meest gebruikte toepassing van fytoceramiden is in de vorm van crème. Deze kun je op je gezicht, hals en borst aanbrengen om de huidbarrière te herstellen.

Er is overigens geen bewijs dat een crème beter werkt dan het binnenkrijgen van fytoceramiden via voeding of een supplement. Het kan dus net zo goed werken om voedingsmiddelen met deze vetzuren in je eetpatroon op te nemen.

Je vindt fytoceramiden onder andere in de volgende producten:

  • Bruine rijst
  • Spinazie
  • Bieten
  • Sojabonen
  • Zoete aardappelen
  • Granen, zoals gierst
  • Kokosolie
  • Avocado-olie

Zet dus wat vaker zoete aardappelen en spinazie op tafel en gebruik extra vierge kokosolie om mee te bakken. Dat is ook nog eens goed voor je slanke lijn, want de vetzuren in kokosolie gaan de vorming van buikvet tegen. Hier lees je alles over buikvet verbranden.

Nog enkele aanwijzingen voor het gebruik van een crème

Mocht je een crème met fytoceramiden willen gebruiken, dan kun je deze het beste na het douchen aanbrengen, als je huid nog licht vochtig is. Dan staan de poriën van je huid namelijk open en kunnen ze de vetzuren gemakkelijker opnemen.

Volg je mij al op Instagram & Bloglovin’?

Dit artikel is geschreven door healthblogger Annemiek.

Delen: