fbpx
49   386
118   400
92   147
58   106
279   831

3 tips voor een voorjaarsschoonmaak

een voorjaarsschoonmaak

Zodra het zonniger en warmer wordt in Nederland beginnen bij mij de kriebels voor de grote voorjaarsschoonmaak te komen. Dit is nu nog totaal niet het geval. Het is nat en koud in Nederland en het ziet ernaar uit dat hier niet heel snel verandering in gaat komen. Toch ga ik in februari een voorjaarsschoonmaak inplannen. Ben jij benieuwd naar mijn tips? Lees dan lekker met mij mee.

De grote voorjaarsschoonmaak

In deze tijd van het jaar heb ik normaliter mijn handen vol aan de voorbereidingen van wintersport en carnaval. Voor mij zijn deze twee dingen altijd mega hoogtepunten van het jaar en ik vind het dan ook enorm balen dat ze beiden niet door kunnen gaan vanwege de huidige strenge lockdown. Ik heb hierdoor besloten de voorjaarsschoonmaak een stuk eerder in te plannen dan normaal. Nu we toch thuis zitten kan ik hier maar beter van profiteren. Zodra de lockdown wordt versoepeld zorg ik dat ik helemaal ready ben en geen dingen meer in het huis hoef te doen! Klinkt als een goed plan, vind je niet?

Tip 1: maak overzichtelijk wat er gedaan moet worden

Een handig overzicht van de taken die moeten worden gedaan is natuurlijk wel handig om mee te beginnen. Probeer deze taken ook op volgorde te zetten van logica en hierbij is het handig om van boven naar beneden te werken. Je begint dus op zolder en je eindigt beneden. De tuin doe je als laatste en aangezien het op dit moment nog erg koud en nat is, is het wellicht sowieso verstandig om met de tuin nog even te wachten.

Bijvoorbeeld: Ieder najaar ruimen wij de kussens van de tuinset op. Deze wikkelen wij in handwikkelfolie om ze perfect te beschermen tegen o.a. stof en vocht. Daarnaast wordt het zo een mooi compact pakket die we makkelijk kunnen opbergen op de vide van onze berging. (Deze transparante folie ken je waarschijnlijk vooral van bedrijven die het gebruiken om producten op pallets te stabiliseren. Maar je kunt het dus ook prima thuis gebruiken! Wij hebben altijd wel een rol liggen en bestellen die online via Enveloppenland. Een handige webshop waar ze, naast enveloppen, bijvoorbeeld ook papieren draagtassen, magazijn- en kantoorbenodigdheden verkopen). 

Daarnaast hoeft het natuurlijk allemaal niet in één dag af! Kijk wat allemaal haalbaar is om te doen per dag(deel) en neem er de tijd voor.

Tip 2: Opruimen!

Zo, tijd om orde in de chaos te scheppen. Opruimen geeft toch zo’n heerlijk gevoel. Heb je iets totaal niet meer nodig? Hup! Weg ermee. Wees kritisch en zorg ervoor dat je je spullen minimaliseert. Je kunt er vast iemand anders weer heel blij mee maken en dat geeft ook een goed gevoel, toch? En hetgeen dat je wel wilt bewaren berg je netjes op. Ik zorg ervoor dat ik altijd een sopje bij de hand heb zodat ik de spullen die ik wel wil bewaren gelijk even afdoe met een vochtige doek.

Oh en tijdens het opruimen check ik ook altijd alle producten in de keuken, berging en bijkeuken. Zijn er producten over de datum? Hup, weg ermee! 

Tip 2: Soppen maar

Is je huis van boven tot beneden helemaal opgeruimd? Dan is het tijd om echt aan de schoonmaak te beginnen. Hierbij zet ik altijd alle ramen en deuren wagenwijd open zodat het hele huis even lekker kan doorwaaien. Nu wel koud maar hé, van schoonmaken krijg je het vanzelf warm! Qua producten gebruik ik echt altijd alles door elkaar. Alles-, badkamer- en keukenreiniger, zeep, azijn, zuiveringszout en chloor. Ik gebruik het allemaal! Logischerwijs begin ik eerst met stoffen en stofzuigen en ga ik daarna verder met een sopje. De badkamer doe ik altijd extra grondig en probeer ik helemaal kalkvrij te maken.

Ik hoop dat je met mijn tips aan de slag kunt!
Succes met jouw grote voorjaarsschoonmaak. X 

Volg je mij al op Instagram & Bloglovin?

Dit artikel is een samenwerking met Enveloppenland.

Delen:

5 Reacties

 1. Jeanelle
  22 februari 2021 / 09:47

  Stukje bij beetje ben ik aan het ruimen en dingen aan het weg doen of verkopen. Zijn begonnen met, stukje bij stukje, het opknappen en eigen maken van mijn woning. Nieuwe badkamer, nieuwe vloer en geverfde muren in de woonkamer. Wanneer je het ziet opknappen krijg je ook energie.

  • 22 februari 2021 / 13:04

   Oooh wat leuk zeg, en wat goed bezig!! Lekker van genieten! Heel veel succes daar x

 2. 17 februari 2021 / 23:22

  Ondanks dat ik nog thuis woon is het binnenkort ook tijd om mijn kamer even aan te pakken! Even opruimen, de kledingkast sorteren (en digitaliseren) en met de schoonmaakdoek er doorheen!

  Het geeft zo’n rust een opgeruimd en schoon huis (in mijn geval kamer).

  Liefs!

  • 18 februari 2021 / 00:14

   Oh goed bezig Anne!! Wat bedoel je met je kledingkast digitaliseren? Dat klinkt heel interessant ?

   • 23 februari 2021 / 12:22

    Ik kwam het de afgelopen tijd op verschillende blogs tegen. Het houd dus in dat je al je kledingstukken in een app plaatst, klinkt als een gedoetje maar ik vond het achteraf toch eigenlijk wel leuk 🙂

    Ik gebruik slim closet en daarin kan je dus ook zien welke kledingstukken je het vaakst draagt, en welke totaal niet. Het zou moeten helpen met het overzichtelijk maken van je kledingkast, dus dat je weet wat je het meeste draagt (waardoor je bij het shoppen miskopen zou voorkomen) en die kleren waarvan je denkt “ik draag ze vast nog wel een keer”, die doe je eerder weg omdat je die statistieken hebt.

    Ik heb mijn kledingkast afgelopen week gedigitaliseerd, dus ik heb nog niet echt iets nuttigs te zeggen of het wel of niet werkt, maar ik ben wel heel benieuwd!