fbpx
68   454
122   417
93   153
58   111
279   838

Als het leven je citroenen geeft, dan maak je natuurlijk… een citroencake!

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Hier hoort beweging en een goed dieet bij. Het geheim hiervoor is volgens mij balans. Jezelf af en toe eens verwennen is ontzettend belangrijk. Over het algemeen geef ik vooral tips en reviews in mijn blog, maar het volgende recept wil ik je niet onthouden. Het is voor mij een echte guilty pleasure. Heb jij ook al trek in een heerlijke smeuïge citroencake? Dit is de citroencake der citroencakes wat mij betreft!

Als het leven je citroenen geeft, dan maak je natuurlijk… een citroencake!

Voordat je aan de slag gaat wil ik wel vooropstellen dat ik het recept niet helemaal zelf heb uitgedacht. Ik kwam hem bij een medeblogger tegen, die hem weer van een Belgische collega heeft. Dat geeft wel weer aan dat het een goed recept is. De variatietip daarentegen, is wel helemaal van mezelf.

De ingrediënten die je nodig hebt

 • 225 gram suiker
 • 200 gram bloem
 • 140 gram poedersuiker
 • 40 gram roomboter (kamertemperatuur)
 • 10 gram bakpoeder
 • 125 ml zonnebloemolie
 • 75 ml citroensap
 • 3 middelgrote eieren
 • 2 eetlepels melk
 • ½ eetlepel citroenrasp
 • 1 theelepel citroenextract (+ extra voor de glazuur)
 • zout

Zo maak je de citroencake

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de cakevorm (20 centimeter) in of bedek deze met bakpapier. Neem een ruime kom en doe hier de droge ingrediënten in (de bloem, bakpoeder, suiker, citroenrasp en een snuf zout). Meng dit allemaal door elkaar. Meng in een andere kom natte ingrediënten (de eieren, citroenextract, zonnebloemolie en citroensap). Mix het natte mengsel door het droge en voeg hier tot slot nog de roomboter aan toe. Meng dit allemaal tot een egaal beslag. Giet het beslag in de cakevorm en bak de citroencake ca. 45 minuten in de oven. Laat de cake na het bakken volledig afkoelen.

Zodra deze is afgekoeld is kun je de glazuur maken. Meng hier voor de poedersuiker met de melk.Voeg de melk eetlepel voor eetlepel toe. Je wilt een dikkige, witte glazuur hebben en hiervoor heb je niet heel veel melk nodig. Voeg het rustig beetje voor beetje toe zodat je controle hierover hebt. Voeg tot slot nog een paar druppels citroenextract toe. Zet de cake op een taartrooster en giet de glazuur over de cake. Garneer eventueel met een beetje extra citroenrasp. Zet de cake in de koelkast tot de glazuur hard is geworden.

Variatietip: Voeg een theelepel gedroogde lavendel toe aan het cakebeslag. Dit geeft een bijzondere twist aan de oh zo lekkere klassieker.

Bewaartip: Je kunt de cake trouwens het beste in de koelkast bewaren. Dan droogt hij niet uit, maar blijft lekker smeuïg. Je kunt natuurlijk ook je beste vriendinnen uitnodigen…

Wat drink je bij deze heerlijke, frisse cake? Een lekker kopje thee natuurlijk. Een stevige en toch frisse earl grey complimenteert de citrus heel goed. Bij voorkeur eentje van goede kwaliteit. Zelf ga ik graag naar de koffie en thee specialist bij mij in de stad. Hier hebben ze een heerlijke biologische variant. Al kun je deze klassieker praktisch overal krijgen. In de zomer kun je er heerlijke homemade icetea van maken!

Rest mij niets anders dan te zeggen, geniet ervan!

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’? 

Dit artikel is een gastblog.

Delen: