fbpx
42   220
34   73
54   169
35   219
23   229

Geschikte heesters voor een grote of brede border

Geschikte heesters voor een grote of brede border

Het inrichten van een kleine border is een simpel klusje als je gebruik maakt van kant en klare borderpakketten. Echter, als je een grote of brede border hebt, dan wordt het snel een stuk ingewikkelder. Zo moet je rekening houden met de opbouw van de verschillende groeihoogtes, deze moeten goed in verhouding liggen. Daarnaast moet je kijken welke vaste planten wel of niet tegen de wortels van de andere beplanting kan. Kortom, het inrichten van een grote of brede border is een klus waar je goed over na moet denken. Daarom bieden wij je in dit artikel tips waarmee jij je border mooi kunt inrichten.

Geschikte heesters voor een grote of brede border

Gebruik heesters om je tuinborder gestalte te geven

Als je een grote border moet inrichten, dan zijn heesters een ideale keuze. Maar, wat zijn heesters nou eigenlijk? In feite zijn heesters hetzelfde als struiken. Houtachtige planten die vanaf de grond vertakt in meerdere takken groeien. Er wordt geen stam gevormd, zoals bij bomen wel het geval is. Hierdoor worden de heesters niet erg hoog. In de winterperiode verdwijnen veel vaste planten bovengronds, maar niet de heesters. Desondanks bestaan er wel veel heesters die hun bladeren verliezen in de winter.

Hoe pas je heesters toe in je border?

Zoals we al zeiden kun je met heesters een groot oppervlakte snel laten begroeien. Dit komt omdat de heesters, door de vertakkingen, breder groeien dan de meeste vaste planten. Toch zijn er ook kleine soorten heesters, zoals de ‘Zomerheide’ of de ‘Struikheide’. Deze varianten worden niet groter dan 50 centimeter.

Binnen de heesters bestaan veel groenblijvende soorten. Veel meer dan bij andere vaste planten. Als je graag een border wilt die ook in de winter groen is, dan valt het aan te raden om te kiezen voor heesters. Maar ook voor privacy lenen de heesters zich goed. Kies dan wel voor een hoog groeiende heester, zoals de ‘Sering’.

Hoe kies je de juiste heesters voor je border?

  1. Zorg voor een mooie combinatie tussen groenblijvende en bladverliezende heesters. Er wordt vaak gezegd dat je het beste één groenblijvende heester kunt aanplanten op drie bladverliezende heesters. Dit zorgt voor de mooiste verhouding. Groen in je tuin is erg mooi, maar de aangroei van nieuwe bladeren zorgen voor een mooi effect. Zo leeft je tuin écht mee met de seizoenen. Daarnaast hebben sommige heesters erg mooie wintertakken.
  2. Zorgt voor een goede verhouding tussen de groeihoogtes. Je kunt de plantsoorten indelen in drie verschillende hoogtes, namelijk: soorten tot 150 centimeter, soorten tussen de 150 centimeter en 300 centimeter en soorten hoger dan 300 centimeter. Heb je een grote en/of brede border? Plant dan de lage soorten vooraan en de grote soorten achteraan in de tuin.
  3. Houd altijd rekening met lichtinval. Sommige soorten moeten in de volle zon staan en sommige juist weer in de schaduw. Groenblijvende en bladhoudende soorten zijn in de winter minder bestand tegen de ochtendzon. De bladeren bevriezen in de nacht en worden te snel ontdooit door de zon, hierdoor kunnen de bladeren beschadigen. Deze typen doen het beter in de halfschaduw.
  4. Voor de diversiteit is het leuk om te kijken naar de verschillende bladvormen, kleuren en bladstructuren. Zo is er overal wat leuks te zien in je tuin en zo benadruk je de verschillende heesters.

Tip: maak je border af met een mooie stalen borderrand.

Geschikte heesters voor een grote of brede border.
Ben jij graag in de tuin bezig? 

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’? 

Dit artikel is een gastblog in samenwerking met Yarinde. 

Delen: