fbpx
0   7
11   33
23   55
60   271
41   87

Zo onderhoud je houten meubelen

Zo onderhoud je houten meubelen

Heb je houten meubels in huis of in de tuin? Grote kans dat je daar niet vaak naar omkijkt. Maar wist je dat het onderhouden van houten meubels essentieel is om deze mooi te houden? En zo’n onderhoudsbeurt kan nog best ingewikkeld zijn. Daarom een aantal tips om je houten meubels er als nieuw uit te laten zien!

Zo onderhoud je houten meubelen

Onderhoud van houten meubels

Hout is een product uit de natuur, wat betekent dat de kleuren en patronen kunnen verschillen. Ook kunnen de kleuren met de tijd veranderen. Hout wordt niet alleen gebruikt voor meubels als boekenkasten en dressoirs, maar ook voor bijvoorbeeld het binnenwerk van een bank. Door deze houten meubelen regelmatig te onderhouden, blijven deze mooi en kun je snel zien of er bepaalde onderdelen beter behandeld moeten worden. Denk aan het afstoffen van je loungeset van hout met een droge, zachte doek, het soepeler laten lopen van klemmende laden door paraffinewas te gebruiken, of het bijstellen van scharnieren van een kastdeur wanneer deze niet meer helemaal sluit. Heb je een houten tafel? Gebruik dan altijd onderzetters of een tafelkleed. Zo voorkom je vochtplekken die in het hout kunnen trekken.

Tips voor het onderhoud

Wanneer je je houten meubels mooi wilt houden, is het slim deze regelmatig af te stoffen met een droge, zachte doek. Voor gelakte meubels kun je het beste meubelpolish gebruiken. Met meubelpolish onderhoud je het houten meubel niet alleen, deze wordt er ook door gevoed en kleine beschadigingen worden onzichtbaar. Voor houten meubels die onbehandeld zijn, kun je houtzeep gebruiken om het hout te reinigen en voeden. Ook geeft houtzeep een kleine beschermlaag. Geoliede, kersenhouten en teakhouten meubelen kunnen het beste worden behandeld met structuurolie. Hierdoor krijgt het meubel weer een uitstraling als nieuw. Heb je koloniale houten meubels? Dan volstaat het onderhoud met een droge, zachte doek. De veranderingen in het hout van deze meubels maken dat een koloniaal meubel zijn authentieke uitstraling behoudt.

Heb jij nog extra tips? Laat ze achter in de comments! 

Volg je mij al op Instagram & Bloglovin’?

Dit artikel betreft een gastblog.

Delen: