fbpx
212   218
88   249
58   124
15   201
67   394

Mijn 3 favoriete aspergegerechten

We bevinden ons op dit moment midden in het aspergeseizoen. Wij zijn er thuis dol op en in deze periode maak ik dan ook minimaal 1x per week asperges klaar. Ik heb het dan over witte asperges, ook wel het witte goud genoemd. In dit artikel ga ik mijn 3 favoriete aspergegerechten met jullie delen. Ben jij nog op zoek naar een heerlijk aspergegerecht? Ik hoop je op een goed idee te kunnen brengen.

Mijn 3 favoriete aspergegerechten

Lekker basic

Het eerste gerecht noem ik ‘lekker basic’ aangezien dit een welbekende combi is bij witte asperges. Ik bedoel de combinatie van aardappeltjes, witte asperges, beenham en een gekookt eitje. Het klaarmaken hiervan is natuurlijk ontzettend simpel. Je bakt de aardappeltjes in een koekenpan, kookt de (geschilde) asperges 10 minuten in ruim water, na 2 à 3 minuten doe je ook eieren bij de asperges en ondertussen maak je de saus klaar in een steelpannetje. Ik koop eigenlijk altijd gewoon kant-en-klare aspergesaus en hier voeg ik reepjes beenham aan toe. Zodra alles gaar en goed gebakken is voeg je het, zo simpel als het is, bij elkaar op je bord en Bon Appetit! 

Aspergesoep

Witte asperges zijn gemakkelijk te bereiden zolang je de achterkant (ca. 1 à 1,5 cm.) eraf haalt en ze rondom goed schilt. Echter is het super zonde om de ‘kontjes’ en de schillen weg te gooien. Ik heb er laatst, op eigen gevoel, een soep van gemaakt en die is echt ontzettend geslaagd. Wat heb ik gedaan? Je fruit een uitje in de pan en voegt hier vervolgens de aspergeschillen en -kontjes aan toe. Bak dit even aan en voeg er vervolgens zo’n 1 à 1,5 liter water aan toe en een flinke scheut melk. (Deze hoeveelheid is afhankelijk van het aantal schillen en kontjes dat je hebt, dus dit kun je op gevoel doen. Begin met liever te weinig dan te veel. Je kunt altijd extra water toevoegen!) Dit prutje laat je eventjes een tijdje koken samen met 2 groente bouillonblokjes. Na een minuut of 20 heb ik de soep gepureerd met een staafmixer en uiteindelijk nog gezeefd om al het ‘hout’ van de asperges te verwijderen. Ik heb er vervolgens nog gebakken spekjes en een gekookt eitje aan toegevoegd. Uiteraard is dit optioneel.

– Tip: om meer smaak te krijgen aan de soep voeg je niet ‘gewoon water’ toe maar het kookvocht van de eerder gekookte asperges! 

Ovenschotel

Jawel, een ovenschotel met asperges is mogelijk. Ik heb er gisteren eentje gemaakt en die is echt ongelofelijk goed bevallen. Qua bereiding is hij eigenlijk heel makkelijk te maken. Je verwarmt de oven voor op 190 graden en vet een ovenschaal in. De onderste laag van je ovenschotel wordt een laag aardappelpuree. Uiteraard kun je deze vers maken, kant-en-klaar kopen of maken met een zakje. Op de aardappelpuree leg je een laag met witte asperges. Deze schil je van te voren en kook je eerst 5 minuten voor. Zodra de asperges in de ovenschaal liggen dek je de asperges af met plakjes beenham en hier overheen schenk je een royale laag carbonara saus. Na 20 minuten in de oven tover je een heerlijke pastaschotel op tafel. Asperges, maar dan even anders!

Dit zijn mijn 3 favoriete aspergegerechten. Ik ben dol op koken en dol op witte asperges. Qua koken volg ik nooit echt strikte recepten en ‘doe ik altijd maar wat’. Mijn gerechten zijn altijd meer op het gevoel en soms ontstaat er dan iets heel lekkers, zoals de boven omschreven aspergesoep. Ik hoop jullie in ieder geval geïnspireerd te hebben met mijn favoriete gerechten met witte asperges.

Maak jij thuis weleens gerechten met witte asperges? Zo ja, laat alsjeblieft jouw favoriete recept achter in de comments zodat ik die ook eens kan proberen. 

Volg je mij al op Instagram & Bloglovin’?

Delen: