fbpx
5   130
63   374
32   178
76   132
68   113

Stappenplan voor het kopen van een huis

Stappenplan voor het kopen van een huis

Waar moet je beginnen? Een huis kopen is wel hele andere koek dan even naar de winkel voor een nieuwe outfit. Bij het kopen van een huis komen er heel veel zaken om de hoek kijken waar je waarschijnlijk nog helemaal geen kaas van hebt gegeten. Het is een proces waarin je je goed moet verdiepen en waarin je absoluut keuzes en afwegingen moet gaan maken. Mijn vriend en ik kochten 3 jaar geleden ons eerste huis en ik vond dit eigenlijk best pittig. Ik had me absoluut verkeken op alles wat er bijvoorbeeld aangeleverd moest worden voor de hypotheek. Ben jij benieuwd naar het stappenplan voor het kopen van een huis? Ik neem je mee in dit proces. Lees je mee?

Stappenplan voor het kopen van een huis

Weet wat je te besteden hebt

Stap 1 is absoluut een bezoekje brengen aan de bank. Wat verdien je en wat heb je te besteden? Dit antwoord zorgt er namelijk voor dat je weet in welke prijsklasse je kunt gaan kijken voor een woning. Je kunt dit online allemaal wel uitrekenen maar wij zijn destijds toch even op bezoek gegaan bij de bank. Tijdens een vrijblijvende hypotheekafspraak kun je gelijk al je vragen stellen en eventueel wat opties vergelijken. Wij vonden dit erg prettig om te doen. Een afspraak is gratis en na afloop was er voor ons een hoop duidelijk geworden.

Op huizenjacht!

Dit is misschien wel het leukste om te doen, de huizenjacht! Wij hebben, toen wij terugkwamen van onze roadtrip door West-Amerika, gebruik gemaakt van de Open huizen dag. Een dag van tevoren schreven we een aantal adressen van potentiële huizen op. We hebben toen 6 huizen op de ‘interesselijst’ en 2 huizen op de ‘reservelijst’. Na het bezoeken van de eerste 6 huizen hadden we nog een half uurtje over en zijn we naar huis 1 op onze reservelijst gereden. Guess what? Dit is het huis waar wij nu wonen!

Na het bezichtigen van het huis op Open huizen dag hebben wij een afspraak gemaakt met de makelaar voor de tweede bezichtiging en daar zijn onze ouders ook bij geweest. Het huis was verouderd en moest absoluut worden verbouwd en daarom hebben wij ook een derde afspraak gemaakt voor een bouwkundige keuring. Nadat we zeker wisten dat het huis bouwkundig in goede staat was zijn we begonnen met de onderhandeling. Jeetje, dit vond ik zo ongelofelijk spannend. Samen hebben wij ‘de waarde van het huis bepaald’ en aan de hand daarvan hebben wij het bod uitgebracht. Deze moest één keer worden bijgesteld en vervolgens kregen wij het telefoontje dat het bod was geaccepteerd. Wait? Whut? We hebben een huis gekocht!! De voorlopige koopakte kon worden ondertekend.

Hypotheek aanvragen

Dit was het ‘makkelijke en leuke’ gedeelte maar hierna komt de ‘papieren rompslomp’. Het hypotheekproces vond ik een vrij pittige want de bank moet natuurlijk een hoop informatie hebben. Natuurlijk logisch want ze lenen je niet even een pakje boter. Wij hebben drie opties vergeleken via Rente.nl voor het beste hypotheekaanbod en vervolgens onze keuze hierop gebaseerd. Uiteraard zijn wij gegaan voor de goedkoopste lening met de scherpste rente en de beste voorwaarden. Hierbij hebben we zeker hulp gehad van onze ouders die hier natuurlijk veel meer verstand van hebben. Vervolgens hebben we het aanleveren van alle documenten stapsgewijs gedaan om alles zo overzichtelijk mogelijk te houden.

Voor ons was de hypotheek alleen van toepassing op het huis zelf. Je kunt een verbouwing financieren met een lening maar dat was in ons geval niet nodig.

Zodra de hypotheek is goedgekeurd volgt er een definitieve hypotheekofferte door de hypotheekadviseur en bij een positieve uitkomst onderteken je deze. Op dit moment is de hypotheek helemaal rond en kan de afspraak bij de notaris worden gemaakt. Bij de notaris wordt vervolgens de hypotheekakte getekend en hiermee is het hypotheekproces afgerond! Na de sleuteloverdracht is het huis helemaal van jou. Ik vond dit zelf echt een heel gek moment. Je loopt het kantoor van de notaris uit en ineens ben je eigenaar van een huis. Zo gaaf!

Ga je samenwonen in het huis dat je hebt gekocht? Dan is het verstandig om een samenlevingscontract op te laten stellen. Hierin leg je schriftelijk afspraken vast op erfrechtelijk gebied. In het contract maak je bijvoorbeeld samen afspraken over het delen van de inkomsten en de kosten van de huishouding. Het is niet verplicht maar wel aan te raden. 

Dit is, in het kort, het stappenplan voor het kopen van een huis.
Woon jij op dit moment in een koop- of huurhuis? 

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

 

Delen: