fbpx
0   7
11   33
23   55
60   271
41   87

Het algoritme van Instagram verslaan

De struggle is real, het algoritme van Instagram. Sinds 2016 heeft Instagram besloten het algoritme om te gooien en daarmee is er een hoop veranderd. Toch zijn er wel een aantal goede tactieken om het algoritme van Instagram te verslaan. Hoe doe je dat? Ik vertel je er alles over!

Zo werkt het algoritme van Instagram

Laat ik je eerst eens even vertellen hoe het algoritme van Instagram werkt. In de eerste jaren had je een chronologische feed en verschenen de nieuwste foto’s bovenaan. Instagram is enorm gegroeid en steeds minder mensen scrollde door hun hele feed en dus besloot Instagram in mei 2016 het algoritme aan te passen. Sindsdien verschijnt niet de meest recente foto bovenaan maar de foto die het erg goed doet. De foto met de meeste likes en de meeste engagement. Dit betekent ook dat mensen die nooit of niet vaak jouw foto’s liken of erop reageren, jouw posts minder vaak of zelfs helemaal niet meer voorbij zien komen. En dat zorgt ervoor dat je likes naar beneden gaan en je engagement omlaag en omlaag gaat. Tijd om dit algoritme te verslaan!

Wees sociaal

Ja, het heet natuurlijk niet voor niets ‘Social Media’. Het is dus de bedoeling dat je je sociaal gedraagt en dus fanatiek likes en reacties uitdeelt om je engagement te verhogen. Je maakt jezelf hierdoor ‘zichtbaarder’ op Instagram en dit zorgt ervoor dat je kanaal wint aan populariteit en dus dat meer mensen jouw posts gaan zien. Je bouwt hiermee relaties op en dit vergroot de kans dat mensen op jouw foto’s terug gaan liken en reageren. Heb je een leuke reactie ontvangen? Dan is het wel aan te raden een leuke reactie terug te sturen. Dit zorgt voor een relatie en vergroot de kans dat deze personen onder een nieuwe foto wederom de tijd neemt om een leuke reactie achter te laten.

Post op de juiste tijden

Stel je Instagram in als zakelijk account want hiermee krijg je inzicht in bepaalde statistieken. Hiermee kun je onder andere zien wanneer jouw volgers het meest actief zijn en natuurlijk is het dan vervolgens slim om juist op die piek een nieuwe post te plaatsen. Bij mij is dit rond 12:00 uur s’middags of rond 20:00 uur s’avonds. Instagram kijkt namelijk ook naar de snelheid waarin je likes en reacties ontvangt en dus stijgt de populariteit van je foto enorm als je, direct na het posten, al flink wat likes ontvangt. Post daarnaast ook consistent en niet lukraak eens in de zoveel weken. Een continuïteit in je post zorgt ervoor dat je relevant blijft en dat volgers weten wat ze van je kunnen verwachten.

Gebruik Insta Stories

Instagram Stories is een leuke extra feature van Instagram. Het gebruik van stories zorgt voor een betere positie in de feed en hiermee kun je een leuk ‘kijkje achter de schermen’ geven wat uiteraard zorgt voor een sterkere relatie met je volgers en meer engagement. Ik gebruik Instagram Stories overigens ook altijd om mijn nieuwe post in mijn feed te promoten! Daarnaast vind ik het ook leuk eens in de zoveel tijd een ‘poll’ of ‘quiz’ te houden voor wat meer interactie.

Een ‘fleeky’ feed met hashtags

Het lijkt een inkoppertje maar het mag echt niet vergeten worden; zorg voor een fleeky feed. Ontwikkel een ‘preset’ filter in VSCO of Lightroom die je over al je foto’s kunt gooien om te zorgen dat je feed één geheel wordt. Deze feeds doen het nu eenmaal het beste. Daarnaast mag je per post 30 hashtags toevoegen en maak hier dan ook gebruik van. Hashtags zijn de zoekwoorden van Instagram en zorgen ervoor dat je foto’s meer likes en reacties krijgen en dat andere mensen, die je nog niet volgen, je profiel ontdekken. Voor de beste engagement is het dan ook erg belangrijk dat je hashtags relevant zijn voor de foto.

Het algoritme van Instagram verslaan

Het algoritme van Instagram verslaan doe je, naar mijn mening, met deze 5 tips. Ik ben hierin natuurlijk absoluut geen professional maar met mijn achtergrond in communicatie en marketing heb ik redelijk wat kennis in huis. Met mijn Instagram account ben ik ook nog lang niet waar ik wil zijn en dus doe ik ook mijn uiterste best om dit algoritme te verslaan. Soms lukt het me en soms ook niet. Ik weet zeker dat veel van jullie zich hierin herkennen. Op dit moment ben ik, misschien wel voor het eerst, super blij met mijn feed en ik zou het dan ook heel erg leuk vinden als je mij volgt. Je kunt me vinden onder het account @lindseybeljaars

Lukt het jou om het algoritme van Instagram te verslaan? 

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

Delen:

8 Reacties

 1. jouvence.nl
  13 mei 2019 / 14:23

  Wat een handige en fijne tips! Ik word soms niet goed van dat algoritme van Instagram, evenals de volg en ontvolg spelletjes.

 2. 12 mei 2019 / 16:40

  Hoi Lindsey, toevallig heb ik net die tips van iemand anders ook doorgekregen, dus er zal wel wat inzitten. Stories is dus iets, wat ik nog niet veel deed, dus daar ben ik mee begonnen.
  Wat ik ook nog begreep, is dat je antwoord op een comment van iemand tenminste 4 woorden moet bevatten. Dus niet een hartje of iets dergelijks, maar letterlijk woorden.
  En zelf comments geven op andere feeds, helpt ook om aandacht te genereren naar jouw IG.
  Maar superfijn weer even zo’n lijstje, het blijft een gevecht, maar daarom is het ook leuk. Als het allemaal makkelijk zou zijn, zou er geen gein aan zijn, toch? gr. Jeannet

 3. 10 mei 2019 / 14:28

  Wat interessante tips! Ik heb weer wat bijgeleerd

 4. 10 mei 2019 / 12:59

  echt goede tips! niemand begript de mysterieuze algorithm van Instagram, dus blif doen what je & je volgers leuk vind

 5. 10 mei 2019 / 10:44

  Nee, maar ik probeer het ook niet echt. Ik moet zeggen dat ik niet zo goed snap wat er toch zo leuk is aan Instagram. Ik houd meer van blogs.

 6. Beauty By Bibi
  10 mei 2019 / 09:24

  Goede tips Lindsey! En wat je zegt klopt helemaal! Het heet niet voor niets social media. Leuk artikel!

 7. 9 mei 2019 / 20:03

  Ik was al op zoek naar goeie informatie hierover, jij legt het zo goed uit! Snap het nu eindelijk haha, je tips zijn ook super. Was er al een beetje mee bezig, maar kan hier wel wat mee. Dank je 🙂

 8. 9 mei 2019 / 10:45

  Ik ben er eerlijk gezegd niet zo mee bezig, maar wil me er toch een beetje in verdiepen. Ik heb zojuist van m’n profiel een business account gemaakt, zodat ik om te beginnen wat inzicht krijg.