fbpx
20   49
95   164
130   238
109   235
84   285

Zo leer je slechte gewoontes af

Slechte gewoontes, we hebben ze allemaal. De ene gewoonte is slechter dan de ander maar bijna iedere slechte gewoonte zie je liever gaan dan komen. Soms zijn ze helaas ontzettend hardnekkig om eraf te komen. Met veel tijd en discipline kom je een heel eind maar er zijn nog een aantal tips en tricks die ik graag met je wil delen. Dit ga ik doen aan de hand van drie (herkenbare) situaties. Lees je mee?

Zo leer je slechte gewoontes af

Koffie drinken

We weten natuurlijk allemaal dat koffie drinken niet het meest gezond is om te doen. Vooral de cafeïne in het ‘bakkie pleur’ is de boosdoener. Deze kan onder andere zorgen voor slapeloosheid, hartkloppingen en de aanmaak van stresshormonen. Zelf drink ik maar 2 à 3 koppen per dag en dit valt net binnen de ‘aanbevolen hoeveelheid’. Tussen mijn kopjes koffie door drink ik eigenlijk alleen maar water of thee. Helaas ken ik ook genoeg personen die de dag niet doorkomen zonder minimaal 6 à 8 pakken per dag. Hoe leer je het af? Maak een dagkalender met 3 kopjes koffie en streep een kopje koffie af als je er eentje hebt gedronken. Zo ben je je bewust van de hoeveelheid en ga je je ‘bakkie’ extra leren waarderen. Of vervang je normale kopje koffie voor een cafeïnevrije variant. Oh en probeer uiteraard ook de melk en vooral de suiker te laten staan.

Ongezond eten

Tsja.. een heerlijk broodje döner met knoflooksaus of een patatje met mayo op zijn tijd. Het moet kunnen toch? Ik ben hier zeker een voorstander van, al moet je voedingspatroon dan wel goed in balans zijn. Ik zou het liefst iedere dag pizza of patat eten maar ik weet ook dat dit een heel slecht idee is. Ongezond eten is ‘even’ lekker maar uiteindelijk ga ik mij er toch slecht door voelen en heeft mijn lijf behoefte aan een gezonde maaltijd vol vitamines. Wees lief voor je lichaam, dat is misschien wel de beste boodschap. Ik heb voor mijzelf hier een soort way of life in gevonden. Doordeweeks eten wij altijd gezond, veel groente en fruit en we letten hier dan ook echt op. Tijdens een avondje op de bank pak ik een bak druiven in plaats van een schaaltje chips bijvoorbeeld. In het weekend daarentegen kijk ik nergens naar en eet ik rustig een hele pizza, drink ik gezellig een wijntje en eet ik wel chips tijdens een avondje Netflix. Vervolgens heb ik dan op maandag weer behoefte aan een gezonde optie. Voor mij werkt dit perfect!

Sigaretten roken

Ai, dit is misschien wel de meest slechte gewoonte. Ik kan niet zeggen dat ik nooit een sigaret heb gerookt. Vroeger, toen er nog in de kroeg gerookt mocht worden, stak ik er ook weleens gezellig eentje op. Inmiddels doe ik dit bijna nooit meer en ben ik er ook nooit verslaafd aan geweest maar er zijn genoeg mensen om mij heen die flink wat sigaretten opsteken op een dag. Zonde van je tijd, zonde van je gezondheid en zonde van je geld (als je het mij vraagt). Toch is het ‘cold turkey’ stoppen met roken vaak niet heel effectief aangezien er heel veel personen binnen de 3 maanden weer een terugval krijgen en vervolgens weer vrolijk verder roken. Je kunt het dus beter stap voor stap goed afbouwen. Het gebruik van e-sigaretten is een hele goede tussenstap. Vraag jezelf af: ‘Waar kan ik de beste e sigaret kopen?’, koop deze en zeg vaarwel tegen het pakje sigaretten. Rook vanaf dat moment alleen nog de e-sigaret en bouw dit vervolgens ook af in kleine stapjes en stop uiteindelijk helemaal met roken. Door het zo geleidelijk te doen is de kans op een terugval vele malen kleiner.

Welke slechte gewoonte zie jij liever gaan dan komen?

Volg je mij al op Instagram & Bloglovin’?

Dit artikel is een samenwerking.

Delen:

3 Reacties

  1. 19 april 2019 / 21:39

    Slechte gewoontes afleren… Vaak zo moeilijk. Zeker als het helemaal in je ritme is opgenomen. Ik moet mijzelf er ook toe zetten om door de weeks niet slecht te eten… Wat vaak nog best lastig. Gelukkig gaat het de afgelopen tijd steeds beter en weet ik waarvoor ik het doe. Dit scheelt een hoop !

  2. 18 april 2019 / 16:38

    Koffie drinken doe ik niet & roken ook niet, maar oh god ik ben verslaafd aan zoetigheid, ook kan ik soms erg ongezond eten, maar ach als we het afwisselen met gezond eten kan ik ermee leven??

  3. 15 april 2019 / 19:14

    Ik probeer m’n kopjes koffie ook zeker niet boven de 3 uit te laten gaan. Meestal drink ik er 1 a 2 op een werkdag, maar dat is ook zeker wel eens meer geweest. Ik heb nooit gerookt, maar gezond eten is wel iets waar ik soms moeite mee heb. Ik vind gezond eten heel lekker, maar er is ook zoveel lekker ongezond eten haha.