fbpx
25   136
32   72
12   186
65   385
33   193

Een Visgraat of Hongaarse punt?

Huh? Lindsey, waar heb jij het nou weer over? Ik heb het over het legpatroon van een vloer. Iedereen kent waarschijnlijk wel de visgraat vloer maar heb je ook weleens gehoord van een Hongaarse punt? In dit artikel vertel ik je alles over het verschil tussen een visgraat en een Hongaarse punt.

Een visgraat of Hongaarse punt?

Een tijdje terug heb ik een artikel geplaatst over PVC vloeren. Na het klussen in het huis van mijn vriend en ik staan zowel mijn ouders als mijn broer op het punt om te gaan verhuizen dus inmiddels zit ik er weer een klein beetje in. Vloeren uitzoeken, keukens, badkamers.. noem maar op. Al kiezen ze deze natuurlijk helemaal zelf, ik krijg er genoeg van mee! Tijd om nog een artikeltje te wijden aan vloeren.

visgraat in badkamer

Tegenwoordig is een visgraat vloer helemaal in. Je kunt deze leggen van hout, PVC, laminaat, vinyl of zelfs van tegels. Het is namelijk geen ’type’ vloer maar een legpatroon van een vloer. Een heel tof patroon die je de laatste tijd steeds meer tegenkomt in interieurs.

Op beide foto’s hierboven zie je een visgraat patroon. In een visgraatvloer worden de linker en rechter delen onder een hoek van 90 graden gelegd en ligt de kopse kant haaks tegen de lange zijde van de plank ernaast. Bij een Hongaarse Punt vloer liggen de delen onder een hoek van 60 graden gelegd en sluit de bovenzijde aan waardoor je een punt krijgt met een naad in het midden. Deze naad wordt ook wel de Sergeantstreep genoemd. Hieronder heb ik de patronen getekend om beide patronen duidelijk te maken.

Het is natuurlijk geen regel maar in het algemeen oogt een Hongaarse Punt vloer wat rustiger dan een visgraatvloer. Al ligt dit natuurlijk ook weer totaal aan de vloerkleur en houtsoort die je kiest. In dat geval zou je dus in een kleinere ruimte beter voor de Hongaarse Punt vloer kunnen kiezen en in een grotere ruimte voor de Visgraatvloer. Al is dit, zoals aangegeven, meer een richtlijn dan een regel.

Mijn vriend en ik hebben in ons huis een prachtige houten vloer liggen en deze planken liggen gewoon traditioneel ‘recht’, zoals je gewend bent van een houten vloer. Mochten wij ooit verhuizen en een grotere benedenruimte krijgen met veel licht, dan zit de kans er goed in dat ik zou kiezen voor een visgraatvloer. Ergens vind ik persoonlijk een visgraatvloer toch mooier, ietwat speelser maar ergens toch ook wat chiquer ogen. Wat vind jij?

Had jij, voor het lezen van dit artikel, al eens gehoord van de Hongaarse Punt? 

IMG_2672[1]

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

Dit artikel is een samenwerking met Visgraat.nl

Delen:

8 Reacties

 1. 4 oktober 2018 / 10:47

  Ja die Hongaarse punt vind ik erg mooi zeg! Die zou ik zelf laten leggen.

 2. 1 oktober 2018 / 08:37

  Super dat je hier een artikel aan hebt kunnen wijden. Ik wist namelijk echt niet wat een Hongaarse punt is.

 3. 24 september 2018 / 19:15

  Ik denk dat ik de manier van de Hongaarse punt mooier vindt dan de visgraatvloer. Zelf vind ik hele brede planken erg mooi.

 4. 22 september 2018 / 17:00

  oke, ik heb vandaag weer wat geleerd. Ik vind ze eigenlijk alle twee mooi. Ik heb zelf van die rechte planken laminaat, zoooooo saai

 5. 22 september 2018 / 11:38

  Ik had hier nog nooit van gehoord. Weer wat geleerd hihi.

 6. 21 september 2018 / 17:38

  Oh mooi! Ik heb eigenlijk al heel lang een visgraatoer op mijn verlanglijstje staan. Maar door dit artikel ga ik serieus twijfelen over een Hongaarse punt. Nou ja, eerst nog maar even flink sparen…

 7. 21 september 2018 / 16:25

  Wij hadden een Vissegraat thuis liggen, ben blij dat hij er direct uit is gesloopt, heb liever een rustige houten vloer dan zo’n drukke haha. De Hongaarse Punt ken ik kwa naam niet, kwa patroon doen.