fbpx
17   48
9   37
272   802
27   67
32   78

De maand van de goede voornemens

Januari, de maand van de goede voornemens. December, de feestmaand, is achter de rug samen met haar heerlijke kerstdiners, glazen wijn en veel te veel oliebollen. Januari is dan ook (denkt men) de perfecte tijd om eens aan de goede voornemens te denken. Fanatiek start heel Nederland op 1 januari, maar heeft dit eigenlijk wel zin?

De maand van de goede voornemens

Laten we wel wezen, de intentie is goed! Zonder intentie zijn er geen goede voornemens en zijn de plannen voor ‘verbetering’ niet gemaakt. De meest bekendste voornemens zijn denk ik wel gezonder eten, minder druk maken, meer sporten, afvallen en stoppen met roken. Op zich goede voornemens maar ook precies de voornemens die vaak niet worden gehaald. Hoe komt dit en wat is de oorzaak?

Januari

Allereerst denk ik persoonlijk dat je niet op 1 januari moet starten. Als je iets wilt moet je dat meteen doen en niet uitstellen tot een bepaalde datum. Stel je rookt en op oudjaarsavond sta je heel de avond te roken. De volgende dag ‘cold turkey’ stoppen kan wel maar je maakt het jezelf ongelofelijk moeilijk. Heb je bijvoorbeeld half oktober zoiets van: ‘Ik wil van die sigaretten af’, stop dan gewoon direct! Oh en bedenk voor jezelf een goede reden. Waarom wil je stoppen? Met een goede reden kun je jezelf af en toe wat beter toespreken als je op het punt staat toch die sigaret weer op te steken.

Fiets! 

Nederland is een echt fietsland maar toch kiezen meer en meer mensen voor de auto. Hier kan ik niets van zeggen want eerlijk is eerlijk, ik doe precies hetzelfde. Ik woon niet (heel) ver van mijn werk dus zo af en toe op de fiets naar het werk gaan zou zeker tot de opties horen. Heb je nog een hele oude omafiets zonder versnellingen en stap je daarom niet op de fiets? Bij een sport- en fietswinkel zoals onder andere Decathlon zou je een betaalbare elektrische fiets kunnen kopen. Een e-bike die lekker fietst en comfortabel is waardoor het een genot is om te fietsen. Wederom een win-win situatie.

Maak een plan 

Je wilt meer gaan sporten maar wanneer zou je dit kunnen doen? Bedenk voor jezelf dagen dat je bijvoorbeeld in de ochtend een uurtje extra tijd hebt om eens een sportieve activiteit te gaan doen. Kijk van te voren eens wanneer er groepslessen worden gehouden bij de lokale sportschool en welke je het meest aanspreekt. Wellicht kun je een vriendin motiveren om gezellig met je mee te gaan als extra stok achter de deur. Een concreter plan maken zorgt ervoor dat je jezelf erop instelt om het daadwerkelijk te gaan doen zonder dat je denkt:’Dat komt vanzelf!’

Begin klein

Soms zijn kleine veranderingen ook goed! De grote voornemens zijn vaak een ‘ver van je bed’-show en zorgen er eigenlijk alleen maar voor dat het onhaalbaar is. Onhaalbare doelen zijn demotiverend en zorgen ervoor dat het eigenlijk gedoemd is om te mislukken. Dit motiveert alles behalve om het weer opnieuw te proberen, oftewel je creëert een neerwaartse spiraal. Je helpt jezelf juist door een klein en haalbaar doel te stellen. Als dit lukt motiveert het je extra om een nieuw doel te stellen. Vastberaden haal je je doel en is het weer tijd voor de volgende. Kleine stappen maken uiteindelijk één grote stap. Door je grote voornemen in kleine stukjes te hakken zorg je ervoor dat je het uiteindelijk toch kan halen!

Dus! Januari, de maand van de goede voornemens, onzin! Begin lekker wanneer je zelf wilt en haal je voornemen door middel van de tips in dit artikel!

IMG_2672[1]
Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

Dit artikel is een samenwerking.

Delen:

7 Reacties

 1. 1 februari 2018 / 20:18

  Ik moet minder met de auto gaan doen en wat minder no coke days, maar verder niet te veel 😉

 2. 1 februari 2018 / 19:43

  Juist. Ik geloof er ook in dat je altijd, iedere dag met goede voornemens kunt beginnen. Dat wil zeggen, ze ook daadwerkelijk uit te voeren. Per 1 januari? Nee, daar ben ik niet van. Ik heb eerlijk gezegd geen fiets (omdat ik een bloedhekel aan fietsen heb). Maar ik ga wellicht wisselen van sportschool en daar moet ik eigenlijk voor gaan rijden. Dat vind ik dan toch wat ver gaan. Misschien dus toch maar een fiets kopen…

 3. 31 januari 2018 / 09:58

  ik ben nog steeds aan het pound workouten 🙂 dus men goede voornemens blijven zeker nog wat hangen! 🙂 Ik ben ook niet op 1 januari begonnen maar tegendraads een week later 🙂

 4. 31 januari 2018 / 09:58

  ik ben nog steeds aan het pound workouten 🙂 dus men goede voornemens blijven zeker nog wat hangen! 🙂 Ik ben ook niet op 1 januari begonnen maar tegendraads een week later 🙂

 5. 31 januari 2018 / 09:58

  Goede tips! Het is altijd moeilijk om je goede voornemens vol te houden…

 6. 31 januari 2018 / 09:45

  Ik ben zelf niet zo van goede voornemens omdat ze vaak niet lukken en dat is ook geen fijn gevoel! 🙂 Het is inderdaad onzin om allemaal op 1 datum te beginnen!

 7. 31 januari 2018 / 09:32

  De fiets nemen is altijd een goed idee!