fbpx

Wat moet je allemaal regelen bij een overlijden?

Wat moet je allemaal regelen bij een overlijden?

Het verlies van een dierbare is een ingrijpende gebeurtenis die gepaard gaat met veel emoties en tegelijkertijd ook met praktische zaken die snel geregeld moeten worden. Het is goed om je globaal te oriënteren op de zaken die geregeld moeten worden zodat je, als het gebeurt, enigszins weet waar je aan toe bent.

De eerste stappen na het overlijden

Direct na het overlijden zijn er een aantal belangrijke dingen die je moet regelen. Allereerst is het noodzakelijk om een arts te waarschuwen die het overlijden officieel vaststelt en een verklaring van overlijden afgeeft. Deze verklaring heb je nodig om de overlijdensakte op te laten maken bij de gemeente. Pas wanneer deze formele stap is gezet, kunnen de verdere regelingen voor de uitvaart in gang worden gezet.

Vervolgens is het belangrijk om na te gaan of de overledene wensen heeft vastgelegd met betrekking tot de uitvaart. Dit kan in de vorm van een wilsbeschikking, een testament, of gewoon door gesprekken die eerder zijn gevoerd. Als er geen specifieke wensen bekend zijn, zullen nabestaanden beslissingen moeten nemen over de vorm van de uitvaart, zoals de keuze tussen een begrafenis of crematie. Hierbij kunnen ook de kosten een rol spelen. Crematie kosten zijn vaak lager dan de kosten van een begrafenis, maar dit kan variëren afhankelijk van persoonlijke keuzes en extra wensen.

Het organiseren van de uitvaart

De volgende stap is het organiseren van de uitvaart. Hiervoor kun je een uitvaartverzorger inschakelen die dit regelt. Denk hierbij aan het vastleggen van de datum, tijd en locatie van de plechtigheid, het regelen van rouwvervoer, en het verzorgen van rouwkaarten en advertenties. Het is ook belangrijk om na te denken over de inhoud van de plechtigheid, wil je muziek, sprekers of rituelen die een speciale betekenis hadden voor de overledene?

Bij het regelen van de uitvaart spelen ook financiële overwegingen een rol. Het is verstandig om vooraf inzicht te krijgen in de kosten en te bekijken of er een uitvaartverzekering is die (een deel van) de kosten dekt. Zo kom je niet voor onverwachte uitgaven te staan. Bij een crematie kunnen de kosten onder meer bestaan uit de huur van de aula, de crematie zelf, en de kosten voor de asbestemming, zoals een urn of verstrooiing.

Administratieve afhandeling

Na de uitvaart komt het administratieve proces op gang. Dit omvat onder andere het opzeggen of aanpassen van abonnementen, verzekeringen en andere contracten op naam van de overledene. Daarnaast moeten bankrekeningen en sociale media-profielen worden opgeheven of aangepast. Het is raadzaam om een checklist te maken van alle instanties die op de hoogte gebracht moeten worden van het overlijden, zoals de bank, de Belastingdienst en de werkgever van de overledene.

Ook moet er vaak een erfenis worden afgehandeld. Het is belangrijk om te controleren of er een testament is en wie er als erfgenaam is aangewezen. Het kan nodig zijn om een notaris in te schakelen om de verdeling van de erfenis te regelen en om de nalatenschap officieel af te handelen. Let hierbij op fiscale aspecten, zoals erfbelasting, die van toepassing kunnen zijn.

Nazorg en rouwverwerking

Na het regelen van alle praktische zaken is er pas ruimte voor rouwverwerking. Het verlies van een dierbare heeft vaak een langdurige impact, en het is belangrijk om hierbij stil te staan. Voor sommige mensen helpt het om terug te kijken op de uitvaart en de manier waarop de overledene is herdacht. Anderen zoeken steun bij familie, vrienden, of professionele hulpverleners. Het rouwproces is voor iedereen anders, en het is belangrijk om hierin je eigen weg te vinden.

Daarnaast zijn er ook nog juridische en financiële zaken die wellicht later aandacht vragen. Denk hierbij aan de definitieve afwikkeling van het nalatenschap, eventuele fiscale aangiftes en andere verplichtingen die voortkomen uit het overlijden.

Het is goed om te weten wat je te wachten staat als een naaste komt te overlijden, zodat je je hier in deze crisissituatie niet ook nog eens in hoeft te verdiepen. Hopelijk heb je nu een iets duidelijker overzicht van alle maatregelen die getroffen moeten worden.

Wat moet je allemaal regelen bij een overlijden? Dit dus! 

Pin this image on Pinterest

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’? 

 

Delen:

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.