fbpx
42   220
34   73
54   169
35   219
23   229

5 Tips om je tuin lente-proof te maken

5 Tips om je tuin lente-proof te maken

Jawel! De lente is inmiddels alweer een tijdje geleden officieel begonnen. Helaas heeft het weer ons nog niet echt getrakteerd op mooi lenteweer. Toch voorspellen de weerstations beter weer en wordt het warmer en zachter. Nou, kom maar door, ik ben eraan toe! Dit weekend heb ik mijzelf voorgenomen om onze tuin lenteklaar te maken. In dit artikel geef ik je daarom 5 Tips om je tuin lente-proof te maken. Lees je met mij mee?

De tuin lenteklaar maken

Mijn vriend en ik wonen in een hoekwoning met een perceel van 250m2. Op zich best een leuke tuin dus! We hebben zowel een voor- als achtertuin.

Snoeien is bloeien

Een uitspraak die ik ooit eens ergens heb gelezen. In onze tuin heb ik zoveel mogelijk planten staan die meerjarig zijn en die bloeien. Ik kan namelijk ontzettend genieten van bloemen in mijn tuin en de combinatie van roze, paars en wit vind ik het allermooist. In het voorjaar snoei ik al mijn planten kort zodat ze vervolgens weer heerlijk kunnen gaan bloeien. Weg met de oude, verdorde takken!

Oude planten vervangen voor nieuwe planten

In de voortuin hebben wij een haagje van buxus en die wil ik dit jaar gaan vervangen voor een nieuwe haag. De buxussen zijn niet helemaal mooi meer en ik heb meer keer per jaar last van de buxusmot. Super irritant! Ik heb al zitten kijken naar een haag van een beuk. Mijn ouders hebben zelf ook een beukenhaagje in de voortuin en ik vind dit er heel mooi uitzien. Al lijkt een laurierhaag me ook heel erg mooi. Ik twijfel op dit moment dus tussen deze twee. Heb jij hier ervaring mee of voor mij de tip die doorslaggevend kan zijn? Laat het even achter in de comments! Ik weet in ieder geval heel zeker dat mijn buxushaag dit jaar vervangen gaat worden voor een mooie, nieuwe haag!

Onkruid verwijderen

Oh my, wat hebben wij veel last van onkruid! Naast ons huis, in een gemeentetuin, staat een esdoorn. Je weet wel, zo’n boom waar van die ‘helicoptertjes’ uitkomen. Ik weet nog goed dat ik hier vroeger uren mee kon spelen! Anyways, deze helicoptertjes zijn dus eigenlijk de zaadjes van deze boom en vallen in de herfst massaal naar beneden. Zodra deze zaadjes in een lekkere, natte grond terecht komen kunnen ze ontkiemen en ontstaat er dus een mini plantje. Onze tuin staat er rond februari/maart echt vol mee. Naast al het andere onkruid dat ook zijn weg naar onze tuin wel weet te vinden. Het onkruid verwijderen is dus een essentiële stap om de tuin lenteklaar te maken.

Groene aanslag van de tegels afspuiten

Groen in de tuin is leuk maar ongewenst groen moet gewoon echt weg! Naast onkruid heb ik ook een hekel aan groene aanslag op de tegels. Wie niet? Tijd om het te verwijderen. Dit is overigens een klusje voor mijn vriend, haha! Eén keer per jaar hijst hij zich in een overal en een regenjas en dan gaat hij aan de slag met de hogedrukspuit. Hiermee verwijdert hij al de groene aanslag van onze tegels en maakt hij ook onze vlonder weer helemaal spik en span. Een klusje wat zeker de hele middag duurt maar waar je gigantisch veel resultaat mee behaalt. Wat ziet de tuin er hierna altijd ontzettend fris uit!

Loungeset gereed maken

De planten zijn gesnoeid, oude planten vervangen voor nieuwe en het onkruid en de groene aanslag is verwijderd. Dan rest ons nog maar één ding en dat is de loungeset gereed maken. Wij hebben in onze tuin een veranda en hier hebben wij altijd een loungeset onder staan. In de winter staat deze echter helemaal in de hoek met een zeil eromheen en de kussens liggen dan in de berging. Dat kan zo natuurlijk niet blijven staan in de lente en zomer! Tijd om het winterdoek weg te halen, de kussens uit de berging te halen, de hele loungeset te poetsen en weer op de goede plaats te zetten. Zo kunnen we er weer heerlijk van gaan genieten!

Dit waren mijn 5 Tips om je tuin lente-proof te maken. Ga jij je tuin lenteklaar maken? Of heb je dit allang gedaan? Zo ja hoe en ontbreekt er nog iets aan mijn lijstje? Ik ben benieuwd! 

Volg je mij al op Instagram & Bloglovin’

Dit artikel is een samenwerking.

Delen: