fbpx
115   133
50   187
44   97
12   191
65   389

Wat heeft de hobbykok(kin) nou echt nodig?

Wat heeft de hobbykok(kin) nou echt nodig?

Het beste van het beste, dat is het korte antwoord. Want zelfs al zie je koken niet als iets beroepsmatigs, dan nog is het belangrijk dat je jouw passie op de juiste manier uit weet te voeren. Toch?

Wat heeft de hobbykok(kin) nou echt nodig?

Natuurlijk. Want wanneer jij in een band wilt spelen, dan is oefenen met Guitar Hero niet genoeg. Nee, dan heb je een echt instrument nodig. Net zoals spelen met miniatuur autootjes er echt niet voor zal zorgen dat jij je rijbewijs krijgt. Machinist worden dankzij een modeltreinbaan? Vergeet het maar.

Hopelijk snap je inmiddels een beetje waar we heen willen. Namelijk de stelling dat jij best wel wat mag investeren wanneer je van koken een hobby maakt en jij je ook nog eens topkwaliteit keukengerei en andere accessoires kunt veroorloven. En hoe geef je nou mooier blijk van de door jou opgedane kennis en kunde op culinair gebied dan eens flink uit te pakken voor één of meerdere gasten? Die krijg je pas echt onder de indruk wanneer jij niet met minder dan de meest hoogwaardige kookbenodigdheden genoegen neemt. Want die kwaliteit zorgt voor iets bijzonders, zeker wanneer je die mengt met jouw creativiteit.

Je zal onze bedoeling inmiddels wel snappen. Tijd om met wat concretere voorbeelden op de proppen te komen! Daar gaan we dan.

Ingrediënten

Ken jij mensen die het ene ingrediënt nogal snel verwisselen voor wat anders? Nou, dat betekent 1: dat ze dat specifieke bestanddeel niet lusten, 2: dat ze het recept niet serieus nemen of 3: dat ze de oorspronkelijke bereidingswijze al hebben geprobeerd, maar verder zijn gaan experimenteren. En daar is niks mis mee!

Echter, we kunnen je wel aanraden om pas andere ingrediënten aan je experimenten toe te voegen wanneer je weet hoe je het oorspronkelijk bedoelde bestanddeel moet bereiden. Zo weet je in ieder geval hoe de verschillende onderdelen met elkaar gemixt moeten worden.

Ook belangrijk: zorg dat alles wat je bereidt zo vers mogelijk is. Aan sommige kruiden, pasta’s of vleessoorten is misschien moeilijk te komen. Datzelfde geldt voor bepaalde typen fruit en groente. Maar vervang die alleen wanneer je echt geen mogelijkheid hebt om ze te kopen. Dat leert je dan wel weer improviseren en da’s eigenlijk alleen maar lovenswaardig.

Benodigdheden

Die hebben we toch net besproken? Ja, wat je eet, maar niet waarmee je dat bereidt. Hier komen pannen, speciale lepels, gardes en nog veel meer bij kijken. Ovenschalen, quiche- en taartvormen, noem het maar op. In dat opzicht is goedkoop altijd duurkoop, geloof ons maar. Wat heb je aan een goedkope pan wanneer daar alleen maar aanslag in blijft zitten of op een andere manier niet meer bruikbaar is na een handjevol keren in gebruik te zijn genomen? Nee, ga dan voor echte kwaliteit. Die wordt volop geboden door hoog aangeslagen merken zoals BK, Alessi en Eva Solo. Dure pannen? Zeker. Maar zoals gezegd, je kunt er jaren mee vooruit. En daar doe je ‘t toch voor?

Lust voor het oog

Om je bezoekers al direct over de streep te trekken, heb je een schitterende aankleding nodig. Dat betekent een in alle opzichten presentabel interieur en een prettige sfeer. Bijvoorbeeld door geurkaarsen of -branders in te zetten. En je gerechten? Tja, wanneer je die een beetje mooi kunt vormgeven, zouden we dat gewoon doen. Daar gaat tijd in zitten, snappen we. Maar het resultaat is er dan ook naar en dat zul je merken aan de complimenten van je bezoekers waarmee je wordt overladen. Kortom, ‘waar is da feestje?’ Nou, bij jou aan tafel!

Natafelen

Jouw kookkunsten hebben zoden aan de dijk gezet! Althans, daar gaan we maar even vanuit. Je bezoekers zijn behoorlijk bekomen van al dat heerlijke eten en met een zalig toetje als kers op de taart. Dat wordt nogal meta wanneer dat dessert daadwerkelijk een kers was met een taart erop. Maar goed, zodra iedereen een klein beetje uitgebuikt is, wordt het tijd voor thee en koffie. Ook hier is een sfeervolle presentatie die bevestigt dat jij van wanten weet onmisbaar. Bijvoorbeeld door glazen, kopjes, theepotten en cafetières neer te zetten, samen met een etagère vol lekkernijen. Of schaaltjes met gebak, voor zover dat er nog in gaat. Presenteer de koffie met de verschillende benodigdheden die een topmerk als Bodum te bieden heeft. Sfeer en aanzien gaan hiermee hand in hand!

Ben jij een hobbykok(in)?

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’? 

Dit artikel is een gastblog.

Delen: