fbpx
90   164
48   180
31   69
68   138
25   273

Van Beeldschermgebruik naar Buiten zijn

‘Kind, haal je ogen van het scherm en neem ze mee naar buiten!’ Een actueel onderwerp is de bijziendheid van jonge kinderen. Alhoewel ik zelf geen kinderen heb weet ik dat mijn blog heel veel gelezen wordt door moeders. Ik vond mijn blog dan ook een mooi platform om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Van Beeldschermgebruik naar Buiten zijn.. Let’s go! 

Van Beeldschermgebruik naar Buiten zijn

Bijziendheid bij kinderen is op dit moment een actueel onderwerp. Uit onderzoek van Erasmus MC blijkt dat het gebruik van een tablet of smartphone bij kinderen leidt tot meer bijziendheid. Het kijken naar deze schermpjes is ontzettend slecht voor de ogen. Op dit moment is een kwart van de kinderen die onderzocht zijn bijziend. Na verwachting is dat in 2050 de helft van de wereldbevolking bijziend is. Een probleem dat in een rap tempo toeneemt!

Natuurlijk valt hier iets tegen te doen. Sterker nog, als we hier allemaal alert op zijn is er gelukkig iets tegen te doen. Van Beeldschermgebruik naar Buiten zijn! De titel zegt het al. Licht is goed voor je ogen en het advies van de onderzoekers is dan ook om kinderen minimaal twee uur per dag buiten te laten spelen. Dat is goed te doen toch? Er is namelijk bewezen dat kinderen die veel buiten zijn minder snel bijziend worden dan leeftijdsgenootjes die dat niet doen. Daarnaast wordt aangeraden om het dichtbij en ver weg kijken iedere 20 minuten af te wisselen.

Kinderboekenweek 2018

Van woensdag 3 oktober t/m 14 oktober is het Kinderboekenweek. De perfecte gelegenheid om dit onderwerp aan te snijden. In plaats van dat kids urenlang turen naar een tv, smartphone of tablet is het tijd om lekker naar buiten te gaan. Om dit te stimuleren heeft Pearle het boek ‘Buiten de Pixels‘ uitgebracht. Het is geschreven door kinderboekenauteur Marco Kunst en geïllustreerd door Anne Roos Kleiss.  Het is een boek dat je laat ontdekken dat er buiten oneindig veel te beleven en te zien is. Niet alleen een leuk boek maar ook nog eens gezond voor de ogen!

Let’s go outside!

Toevallig had ik het er van de week nog met mijn moeder over. ‘Wat deed ik eigenlijk vroeger?’ Haar antwoord was eigenlijk meteen; ‘Gewoon, lekker buitenspelen!’ Ik sprak af met vrienden in de speeltuin, trapte een balletje, heb kilometers geskeelerd, sprong altijd op de schommel en noem maar op. In het weekend gingen we dan vaak met het hele gezin een stukje fietsen en dat is dan ook precies wat ik me goed kan herinneren. Natuurlijk kreeg ik op een gegeven moment een laptop en speelde ik Sims, Rollercoaster en Habbo.. maar toch, het buitenspelen bleef de boventoon voeren. Ik kan me nog een uitspraak goed herinneren; ‘Jij bent een witte broek niet waard!’ Haha, hilarisch! Ik kwam inderdaad altijd vol vlekken en modder thuis. Alhoewel ik vroeger deze uitspraak niet begreep, begrijp ik hem op dit moment maar al te goed.

Wat zou jij antwoorden op de stelling: ‘Opgroeien met of zonder Smartphone?’ Ik kies 100% voor zonder. Zeker op zeer jonge leeftijd denk ik dat het belangrijk is om totaal niet bezig te zijn met allerlei spelletjes en Social Media maar gewoon ongedwongen lekker buiten te spelen.

Kinderbuitenboek

Ik vind dat Pearle hiermee een heel goed onderwerp aansnijd. De timing met de kinderboekenweek is natuurlijk top en hoe leuk is het dat zij een boek hebben uitgebracht dat kinderen inspireert vaker èn langer naar buiten te gaan en buiten en verhaal beleven? Op woensdag 3 oktober ging de Kinderboekenweek van start en Pearle organiseerde een toepasselijk Kick Off Event. In het Amsterdamse Bos verzamelde tientallen kinderen zich en auteur Marco Kunst las voor uit het ‘Buiten de Pixels’ boek. In het Amsterdamse Bos werden de kids geprikkeld naar buiten te gaan en de ogen ook voor veraf te gebruiken.

Vanaf 3 oktober kan dit speciale kinderbuitenboek gratis worden opgehaald in éen van de Pearle Winkels! 

De boodschap: haal je kind achter de tablet vandaan en ga lekker naar buiten. Laten we van minimaal 2 uur buiten spelen per dag een missie maken met z’n alle. Want eerlijk is eerlijk, dat moet toch makkelijk lukken?

IMG_2672[1]

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

Dit artikel is een samenwerking.

Delen:

1 Reactie

  1. 10 oktober 2018 / 21:41

    Dat probleem kende ik nog niet, maar buitenspelen is zo belangrijk. Lekker voor de weerstand en de algehele gezondheid.