fbpx
3   14
50   107
110   231
91   152
305   752

Besef het belang van SPF

SPF, de afkorting voor Sun Protection Factor, beter bekent als beschermingsfactor tegen de zon. De zon laat zich op dit moment flink zien in Nederland en alhoewel dat natuurlijk heerlijk is vind ik het ook erg belangrijk een artikel te wijdden aan SPF. Puur omdat het beschermen van jezelf tegen de zon op dit moment het allerbelangrijkste is. Besef het belang van SPF! 

Besef het belang van SPF

Laat ik je eerst heel even een klein beetje achtergrondinformatie geven. De zon straalt, het zijn niet voor niets ‘zonnestralen’ dus we hebben hier te maken met straling. Als we het hebben over de zon dan zijn er 2 soorten stralingen, namelijk UVA- en UVB stralingen. UVA staat voor ‘Aging’, oftewel ouderdom en dringt door in een diepere laag onder de huid en tast daar de cellen aan. Denk hierbij absoluut aan rimpels en in het ergste geval zelfs huidkanker. UVB staat voor ‘Burning’ en tast eigenlijk direct de bovenste huidlaag aan door deze te verbranden. Nu denk ik dat we met verbranding allemaal wel ervaring hebben. Jep.. ook ik!

Check de verpakking van je zonnebrand 

Vaak staat er op de verpakking groot SPF30 of bijvoorbeeld SPF50 aangegeven en hier wordt voornamelijk op gelet. Niet gek hoor, zonder beter weten zou ik dit ook doen. Check alleen goed op de achterkant (vaak bij de kleine lettertjes) of de zonnebrand ook beschermt tegen die UVA straling en niet alleen tegen de UVB straling. Vaak kun je dit in een klein icoontje (een rondje) terugvinden op de achterkant van de verpakking.

Kies een hoge factor

Het duurt misschien iets langer voordat je verkleurt maar koop alsjeblieft een hoge factor. Ik bedoel hiermee echt de SPF30 en het liefst de SPF50. Persoonlijk zou ik nooit een zonnebrand kopen die tussen de +6 of de 25 schommelt. Deze crèmes bieden gewoon veel te weinig bescherming, zeker wanneer de zon echt fel en de hele dag schijnt. Voor het gezicht zou ik persoonlijk een aparte zonnebrand kopen die speciaal is geproduceerd voor de huid van het gezicht.

Smeer je geregeld in

Eén keer insmeren is natuurlijk alles behalve voldoende. Mensen gaan bijvoorbeeld naar het strand, smeren zich thuis ongelofelijk goed in en eenmaal aan zee wordt het herhaaldelijk smeren vergeten. Niet gek! Het is toch ook prima vertoeven aan het water met een heerlijk briesje? s’Avonds kom je thuis, ga je douche en merk je ineens de pijnlijke gebrande huid.. ai! Heb je toch te weinig gesmeerd! Het beste is om je echt iedere 2 uur weer helemaal in te smeren. Zet desnoods een timer op je telefoon! Wanneer je voelt dat je verbrand kun je het beste toch even een topje aantrekken, een handdoek over je schouders gooien of een pet opzetten.

Vroeger deden mijn ouders, mijn broer en ik op vakantie in Turkije weleens een wedstrijdje. Wie wordt het bruinst? Je wilde thuiskomen met een mega bruin huidje zodat iedereen kon zien dat je heerlijk 2 weken op het strand had liggen bakken. Je begon met een een beetje SPF maar al snel werd dit een bronzing notenolie om het bruin worden lekker te versnellen. Ik zeg je eerlijk: voor mij is dit verleden tijd. Even zonnen vind ik heerlijk maar ik doe dit niet meer om ‘poepiebruin’ te worden. Ik smeer mij goed in en besef het belang van SPF

IMG_2672[1]

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

Delen:

2 Reacties

  1. 18 juli 2018 / 15:14

    Ik geef eerlijk toe dat ik me veel te weinig insmeer. Nu verbrand ik niet snel, maar m’n vriend had het na onze paar uurtjes aan het strand aardig zitten. Ik heb de volgende dag een zonnebrandcrème in factor 50 voor hem gekocht, maar het kwaad was natuurlijk al geschied …

  2. 18 juli 2018 / 14:30

    Veel mensen zien de gevaren van dat zonnetje inderdaad niet in!