fbpx
14   42
95   220
61   108
60   209
49   158

Gewoon Nederlands TAG

Het was weer eventjes geleden, een TAG op mijn blog. Ik kwam de Gewoon Nederlands TAG tegen en ik dacht: lekker simpel, daar houd ik van. Dus bij deze geef ik antwoord op de 11 vragen uit de Gewoon Nederlands TAG. Lees je mee?

Gewoon Nederlands TAG

1. Eén koekje bij de thee of meerdere?
Kijk.. het liefst natuurlijk 2 of 3 of… als de koektrommel eenmaal op tafel staat ben ik helemaal niet meer te stoppen. Maar ik heb mezelf aangeleerd dit maar één keer per dag te doen, namelijk s’avonds na het eten. Even lekker een kopje thee met een chocoladekoekje bijvoorbeeld als ’toetje’. De rest van de dag eet ik geen koekjes (probeer ik) en s’avonds probeer ik het dan ook wel echt bij 1 te houden.

2. Wat is je favoriete stamppot?
Ik vind stamppot eigenlijk sowieso wel lekker maar mijn favoriet is toch wel Andijviestamppot. Die van mijn moeder met verse gehaktballen en natuurlijk spekjes en veel jus. Dit is ook het lievelingskostje van mijn vader dus ik heb het van geen vreemde.

3. Wat is je favoriete Nederlandse feestdag?
Ja.. Carnaval natuurlijk. Niet echt een ‘feestdag’ maar eerder een ‘feest-5-daagse’. Ik ben een echte Brabander dus dit kan niet missen. Wij vieren het eigenlijk altijd ‘in het dorp’ en één dag/avond in Breda. Altijd feest!

4. Wat is je favoriete accent?
Tsja.. even voortbordurend op de vorige vraag.. uiteraard Brabants! Ik vind Brabants echt een gezellig accent. Eerlijk gezegd praat ik zelf niet echt plat Brabants hoor.. al begin ik na ieder wijntje wel wat platter te praten. Op het werk of gezellig met vrienden bij elkaar, dat maakt wel degelijk verschil.

5. Welk woord vind jij typisch Nederlands?
Oeps.. weer een klein beetje verklapt in vraag 4. Echt typisch Nederlands en misschien wel een typisch Brabants woord is naar mijn mening ‘gezellig’.

6. Welk Nederlands gebruik vind je het leukst?
Ik heb al een klein beetje gereisd maar toch is echt een ‘gebruik’ herkennen toch wel vrij lastig. Wat is nou een typisch Nederlands gebruik? Als ik kijk naar wat ik vanuit huis uit erg typisch vind is dat de deur altijd voor familie en vrienden openstaat. Af en toe was het net een zoete inval. Iedereen welkom en als we aan het eten waren dan zette we gewoon een extra bordje neer. Lekker gastvrij!

7. Wat is je favoriete Nederlandse gezegde?
Jeetje! Haha! Daar heb ik eerlijk gezegd nog nooit over nagedacht. Ik ben nooit zo van de ‘gezegdes’. In plaats van het mooi of verkapt omschrijven zeg ik het gewoon liever ‘recht voor zijn raap’. Is dat een gezegde? Haha!

8. Welke winkel van Nederlandse bodem vind je het leukst?
Pfooee.. er zijn er wel een aantal. Zoals Hema of Scotch&Soda bijvoorbeeld. Al ben ik niet zo heel erg merk georiënteerd. Ik koop vaak gewoon wat ik leuk vind, ongeacht wel merk erop staat.

9. Wie vind je de leukste BN’er?
Hmmm…. dat vind ik echt heel erg lastig. Ik heb nooit echt iets met BN’ers of ‘bekende mensen’ gehad. Vroeger was ik dan ook totaal niet het meisje dat helemaal idolaat van 1 iemand of een band was en ik had mijn kamer dan ook niet vol hangen met posters van de Hitkrant. Nu kan ik wel mensen gewoon ‘leuk’ vinden maar dat zijn er zoveel en er is voor mij niet echt iemand ‘de leukste’.

10. Wat is je favoriete Nederlands-talige liedje?
Pff.. ik vind eigenlijk best heel veel Nederlands-talige liedjes heel erg mooi. Jammer vind ik de laatste tijd dat liedjes zo grijs worden gedraaid dat ze snel vervelen. Echte ‘gouwe ouwe’ zoals vroeger zijn er niet echt meer. Een tijdje terug vond ik bijvoorbeeld Zoutelande van BLØF prachtig.. maar ergens heb ik hem nu wel weer genoeg gehoord.

11. Haring, ja of nee?
Ligt eraan hoe.. Echt haring happen, rauw met ui.. nee daar maak je me echt niet zo heel blij mee. Maar als hij bereid is dan vind ik haring wel lekker.

Welk accent heb jij?  

Delen:

18 Reacties

 1. 29 juni 2018 / 10:46

  Ha, na bijna 10 jaar in Brabant horen mensen nog steeds dat ik hier zeker niet vandaag kom. Leuke tag!

  • 29 juni 2018 / 10:48

   VandaaN kom, bedoel ik. Ik ben dus bijna elke dag in Brabant. 😉

 2. 28 juni 2018 / 11:52

  Leuk om te lezen , simpele tag met leuk resultaat!

 3. 27 juni 2018 / 17:46

  Leuk om je zo te leren kennen!

 4. Karel
  27 juni 2018 / 11:07

  Als Vlaming klink ik vanzelfsprekend anders dan een Nederlander.

 5. 27 juni 2018 / 09:06

  Wat een leuke vragen, die zijn allemaal wel een apart blog waard!

 6. 27 juni 2018 / 08:10

  Wat leuk! Brabants natuurlijk. In het gezellige Den Bosch waar de nachten nog lang zijn 🙂

 7. 26 juni 2018 / 22:04

  Ik heb een Fries accent. Maar woon nu in Drenthe daar valt dat toch niet op haha. Wat een leuke vragenlijst en nog best lastige vragen.

 8. 26 juni 2018 / 21:50

  Leuke tag’ Deze kon ik nog niet.

 9. 26 juni 2018 / 21:04

  Ik ben van België en merk dat jullie Nederlanders inderdaad veel opener en gastvrijer zijn dan jullie buren. Dus zoals je zegt, dat is echt een typisch Nederlands gebruik. 😀 Ook die leuke woorden die jullie gebruiken zoals gezellig en lekker enzo. Ik neem dat direct over. 😀

 10. Frederique
  26 juni 2018 / 20:55

  Ik woon hier al bijna mijn hele leven maar ben oorspronkelijk niet Nederlands, ik heb een heel licht Fransachtig accent. Maar ik vond het dus wel een hele leuke tag om te lezen 🙂

 11. 26 juni 2018 / 16:33

  Leuke tag! Denk dat ik hem ook eens ga gebruiken 😉

 12. 26 juni 2018 / 16:14

  Erg leuke tag om te lezen en op deze manier wat meer over jou te weten te komen.

 13. 26 juni 2018 / 14:14

  Wat een leuke tag!

 14. 26 juni 2018 / 12:32

  Wat leuk om meer over je te weten. Toen ik eerste keer Haring wilde eten, wil dat niet maar nu ik vind het lekker. En hmmm met veel uitjes

 15. 26 juni 2018 / 11:05

  Leuk om te lezen. Wist je dat het woord “gezellig” ook niet echt vertaald kan worden naar andere talen? Het is echt typisch Nederlands dus 😀

 16. 26 juni 2018 / 11:04

  wat leuk om je beter te leren kennen op deze manier 🙂

 17. 26 juni 2018 / 10:39

  Ik heb helaas een Achterhoeks accent : ( Ik dacht altijd dat ik accentloos praatte maar toen ik ging studeren in Utrecht vroeg iedereen of ik soms uit Groningen kwam….