fbpx
105   191
100   186
79   260
113   240
121   281

Een pannenkoekenplant stekken

Een pannenkoekenplant stekken

Een pannenkoekenplant, mega retro en hij heeft inmiddels helemaal zijn come back gemaakt in het interieur. Zo ook bij mij, want ik heb inmiddels 2 pannenkoekenplanten in mijn interieur staan. Op internet las ik over Een pannenkoekenplant stekken en dat het eigenlijk best heel makkelijk was dus ik besloot het zelf eens te proberen. Is het me gelukt of niet?

Een pannenkoekenplant stekken

Een pilea peperomioides, de officiële naam van de pannenkoekenplant en deze behoort officieel tot de brandnetelfamilie. Daar lijkt hij gelukkig alles behalve op en aan zijn uiterlijk heeft hij dan ook de naam ‘pannenkoekenplant’ te danken. De dikke, ronde, groene bladeren doen namelijk ontzettend denken aan een pannenkoek. Grappig gevonden!

Het grappige aan deze pilea is dat ze contant mini stekjes krijgen. In de pot kan ineens een mini baby pilea spruiten en dat gebeurd zo ongeveer 15 tot 20x per jaar. Dit zorgt ervoor dat het stekken van een pannenkoekenplant heel makkelijk is.

Verzorging

Deze pannenkoekenplant is niet alleen populair vanwege de uitstraling maar zeker ook vanwege de verzorging. Dit is namelijk zo ongelofelijk simpel. Je geeft hem 1x in de week water en zorgt ervoor dat hij lekker goed in het licht staat. Ik heb hem een tijdje op een te donkere plek gehad en dan zie je dat hij zijn bladeren verliest. Als hij dit doet is het dus tijd om hem te verplaatsen. Inmiddels heb ik mijn perfecte plaatsen in huis gevonden doen mijn pilea peperomioides het fantastisch!

Een pannenkoekenplant stekken

Stekken

Wat heb je nodig

 • een volwassen pannenkoekenplant waarbij je kleine, zelfstandige baby pilea’s ziet groeien
 • een scherp mesje om de baby pilea mee af te snijden
 • een klein glaasje/potje die je kunt vullen met water en waar je je stekje in kunt hangen
 • uiteraard potgrond en een potje om het stekje te kunnen potten

Het stekken is dus ontzettend gemakkelijk! In je plant zoek je naar een baby pilea, zo’n klein spruitje die net uit de grond steekt. Deze kun je afsnijden of uitgraven maar eigenlijk geeft dit niet zo super veel verschil. Je hangt het stekje in een potje met water en binnen ongeveer 2 weken gaat hier een trosje wortels aan groeien. Let op: ververs het water tussen door wel een aantal keer. Ik heb mijn stekje 4 weken in het potje met water laten hangen en toen was het tijd om hem te potten.

Een pannenkoekenplant stekken

Simpel hè?

Tsja.. zo makkelijk kun je een pannenkoekenplant stekken. Inmiddels ben ik een kleine pannenkoeken-familie begonnen haha omdat ik het stekken gewoon leuk vind om te doen. Ik ben heel nieuwsgierig naar het groeiproces en hoe groot mijn stekjes uiteindelijk gaan worden. Tegen die tijd geef ik wel even een update!

Heb jij weleens een plant verpot of gestekt? 

IMG_2672[1]

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

Delen:

15 Reacties

 1. 3 april 2018 / 17:30

  Gaaf! Dat ga ik uitproberen maar bij mij gaan de planten altijd dood

 2. 30 maart 2018 / 22:13

  Wat een ontzettend leuk beschreven proces! Hoe tof, deze plant. Denk dat mijn kindjes deze ook willen. Zou AH in de moestuintjes-spaaractie moeten doen : )

 3. 28 maart 2018 / 21:42

  Ik vind zo’n pannenkoekenplant echt zo schattig haha. Wij hebben deze thuis – of in ieder geval in de tuin – ook!

 4. 28 maart 2018 / 09:12

  Deze plant staat in mij wishlist. Ik wil ook stekken maar ik heb nog geen deze plant dus hoe kan ik stekken.

 5. 27 maart 2018 / 18:26

  Ik heb een stekje gekregen van mijn buurvrouw, maar moet zeggen dat deze, inmiddels in de grond, nog niet zo heel hard groeit. Ben nu wat vaker dan 1 x in de week water gaan geven en geloof toch dat ze dat fijner vindt. Hopelijk kan ik straks ook gaan stekken, want ik vind het hele leuke plantjes!

 6. 27 maart 2018 / 16:32

  Ik moet ook nodig aan het stekken bij mijn pannenkoekenplant. Hij krijgt nu wel erg veel “babys” in de pot

 7. 27 maart 2018 / 16:11

  Wat een leuk artikel! Ik vind plantjes heel erg leuk maar ben niet onwijs handig in het stekken. 🙂
  Liefs,
  Evelien

 8. 27 maart 2018 / 14:42

  Zulke leuke plantjes, mijn moeder stekt ze ook graag! Mensen die niet weten hoe het moet, hebben hier denk ik wel veel aan, je uitleg is helder.

 9. 27 maart 2018 / 14:26

  Wat leuk! Dat zou ik ook graag eens uitproberen!
  Dankjewel om te delen! xx

 10. 27 maart 2018 / 13:28

  Ik ben een plantenliefhebber en heb al de nodige plantjes gestekt en opgekweekt. Ik ken de pannenkoekplant helemaal niet, maar wat een superschattig plantje!

 11. 27 maart 2018 / 12:41

  Ik vind het fijn dat je het met foto’s laat zien. Dat maakt het makkelijk om de stappen te volgen! Dank voor deze fijne tutorial.

 12. 27 maart 2018 / 12:19

  Mijn moeder is hem ook aan het stekken en heeft al twee volwaardige plantjes, zo enorm leuk! Ik wacht met smart op de mijne, die staat nu ook eindelijk op een fijne plek (begon ook wat blaadjes te verliezen) en doet het goed. Ik vind het echt een super leuke plant. En vind jouw potjes ook super cite!

 13. 27 maart 2018 / 12:03

  Haha een pannekoekenplant! Echt nog nooit van gehoord. Planten gaan bij mij altijd dood, dus misschien goed om dit eens een keer te proberen haha

 14. 27 maart 2018 / 11:59

  Oh, goeie tip! M’n mama heeft zo’n hele grote Pannekoekplant staan thuis en stiekem ben ik er wel jaloers van.. Zal ze eens vragen of ze mij een stekje wil geven!

 15. 27 maart 2018 / 06:47

  Ik heb ook een pannenkoekplant en ben er zo blij mee. Bedankt voor de tips om deze te stekken. Ga ik ook zeker prkberen.