fbpx
68   453
122   416
93   152
58   110
279   837

Zelf Sushi maken – Dat doe je zo!

Zelf Sushi maken

Ik ben echt dol op sushi! Als ik uiteten ga dan ga ik het liefst naar een heerlijk sushi restaurant en bestel non stop alle soorten en maten van rollen. Heer-lijk! Zelf Sushi maken, dat had ik nog nooit gedaan maar het was iets wat ik wel al heel lang, heel graag wilde proberen. Eindelijk was het zover, tijd voor Zelf Sushi maken! Benieuwd naar wat ik heb gedaan? Lees gezellig met mij mee!

Zelf Sushi maken

Zelf Sushi maken

Zelf Sushi maken


Zelf Sushi maken

Ingrediënten

Er zijn natuurlijk heel veel verschillende soorten sushi! De ingrediënten die ik heb gebruikt zijn natuurlijk compleet aan te passen aan je eigen maak. Wat je in ieder geval sowieso nodig hebt is het volgende:

 • Sushi Rijst
 • Nori Vellen
 • Bamboe Rolmatje
 • Rijstazijn

Dit is eigenlijk de basis voor zelf sushi maken. Wat je in de rol doet kun je helemaal zelf weten. Ik koos voor de combinatie zalm/avocado, krab/komkommer en garnaal/komkommer/avocado. Ik zal je hieronder eerst een stappenplan geven voor het koken van de rijst. Vervolgens zal ik per rol stap voor stap uitleggen wat ik precies heb gedaan.

Sushi rijst koken
Dit is best even een precies klusje. Het is namelijk niet hetzelfde als ‘normale rijst’ koken. Hieronder een duidelijk stappenplan!

 1. Doe 500gram rijst (heel pak) in een vergiet gedaan en spoel deze goed af onder een koude kraan. Spoel dit net zo lang totdat het water dat uit de rijst lekt niet meer ‘melkachtig’ is maar helder is.
 2. Doe de rijst vanuit de vergiet in een pan en laat dit 10 minuten rusten. De rijst is nog nat en in die 10 minuten kan de rijst het water opnemen.
 3. Meet 600 mililiter koud water af en doe dit bij de rijst in de pan. Laat dit 2-3 minuten koken op hoog vuur. (let op, roer de rijst wel zo nu en dan, anders koekt het volledig aan!)
 4. Zet na 2-3 minuten de pit iets lager en laat de rijst 5-6 minuten koken op een middelhoog vuur.
 5. Zet na 5-6 minuten de pit nog lager en laat de rijst nog eens 11-12 minuten koken op laag vuur
  • Ik heb zelf een keramische kookplaat en ik begin 2 minuten op stand 9 (hoogste stand), vervolgens heb ik hem 5-6 minuten laten koken op stand 5 en als laatste heb ik de rijst nog eens 11-12 minuten laten koken op stand 3.
 6. Na het koken van de rijst moet de rijst ‘rusten’. Er zat maar heel weinig water bij dus afgieten is niet nodig. Ik heb het vuur uitgezet en tussen de deksel en de pan een theedoek gelegd. Zo kan de condens die van de rijst afkomt in de theedoek trekken. Dit heb ik zo 20 minuten laten staan.
 7. Tijdens het rusten is het tijd om de rijstazijn klaar te maken. Doe 6 eetlepels rijstazijn in een steelpannetje. Zet dit op een laag vuurtje en doe er 4 theelepels suiker en twee theelepels zout bij. De azijn staat alleen op het voor om ervoor te zorgen dat de suiker en het zout één kunnen worden met de azijn. Als de substantie weer helemaal helder is, en de suiker en het zout dus gesmolten zijn in de rijstazijn, kan de rijstazijn van het vuur af zodat het kan afkoelen tot kamertemperatuur.
 8. Schep nu de rijst uit de pan en doe deze in een schaal. In principe mag deze schaal van ieder materiaal zijn maar niet van metaal. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de rijst een metaalsmaak krijgt. Ik heb een houten schaal gebruikt. Schenk de rijstazijn door de rijst heen en schep deze om zodat de rijstazijn goed wordt verdeeld over de rijstkorrels.

Nu ben je helemaal klaar om te rollen!!

Nori-maki Sushi

Dit is eigenlijk de traditionele sushi! Tijd om hier mee te beginnen dus! Ik heb twee varianten gemaakt, één met zalm/avocado en één met krab/komkommer. Nogmaals, dit is geheel naar eigen smaak in te vullen. Er zijn genoeg combinaties te bedenken dus ik zou zeggen, wees lekker creatief!

 1. Leg het bamboematje op een vlak oppervlak
 2. Over het bamboematje leg je huishoudfolie. Dit zorgt ervoor dat je matje schoon blijft en dat je makkelijker kunt rollen.
 3. Leg een norivel met de glanzende kant naar beneden (je ziet dus op de foto de matte kant!)
 4. Verdeel de sushirijst over het norivel en laat ongeveer 2-3 centimeter over aan de bovenkant. Let op, de sushirijst plakt enorm. Maak je handen nat, dit werkt stukken beter! Oh en maak de laag sushirijst niet te dik, als het norivel bedekt is, is het meer dan voldoende. Anders wordt de rol veel te dik.
 5. Leg de vulling op het midden van de rijst en rol met behulp van het matje van beneden naar boven.
 6. Als de nori op het uiteinde niet plakt, maak het dan nat met een beetje water en plak het vast.
 7. Druk de rol even goed aan en Voila! 

 

Ura-maki sushi, ook wel inside-out roll

Laten we een stapje verder gaan. Deze Ura-Maki sushi is namelijk iets moeilijker rollen. Ik had zoiets van: ‘Nu we toch bezig zijn, wil ik dit ook wel even proberen!’ Bij deze leg ik je natuurlijk stap voor stap uit hoe je deze inside-out roll maakt. Ik vulde de mijne met gekookte garnalen/avocado/komkommer.

 1. Leg het bamboematje op een vlak oppervlak
 2. Over het bamboematje leg je huishoudfolie. Dit zorgt ervoor dat je matje schoon blijft en dat je makkelijker kunt rollen.
 3. Knip een norivel door het midden en leg deze met de glanzende kant naar boven.
 4. Verdeel de sushirijst over het gehele norivel en draai vervolgens het vel om. Zo komt het norivel bovenop en ligt de sushirijst aan de onderkant.
 5. Leg de vulling op het midden het norivel en rol met behulp van het matje van beneden naar boven.
 6. Doordat de rijst aan de buitenkant zit en de rijst plakkerig is, plakt dit prima! Zorg er wel voor dat de rol helemaal dicht is!
 7. Druk de rol even goed aan en Voila! 

Eventueel kun je op de buitenkant van de rol (op de rijst dus) wat geroosterde sesamzaadjes of visseneitjes doen. 

Zelf Sushi maken

Woooho! En dan is je sushi gewoon klaar! Hoe leuk is dat? Wat ik wel nog even een klein dingetje vond is het snijden van de rollen. Wat ik heb gedaan is de gehele rollen in huishoudfolie gerold en deze even een half uurtje in de koelkast gelegd. Zo worden de rollen iets steviger waardoor het snijden wel iets makkelijk gaat. Vervolgens heb ik een heel scherp mes gepakt (zonder kartels!) en deze heb ik onder warm water gehouden. De hele rol snijd je eerst precies door het midden, en dan kun je beide helften snijden in 3 of 4 stukken. Let wel op dat je telkens, tussen het snijden door, het mes onder warm water doet en schoon maakt. Anders wordt het één grote plakboel en krijg je echt geen mooie stukken sushi.

Ik heb uiteindelijk 500 gram sushirijst en 5 norivellen gebruikt. In totaal heb ik voor de vulling 100 gram zalm, 50 gram surimi krabstick, 50 gram gekookte garnalen, één avocado en 1/2 komkommer gebruikt. In een sushirol past natuurlijk niet zo heel veel vulling dus je verkijkt je daar al snel op. Ik had dan ook veel te veel vis gekocht, goed om te weten voor de volgende keer. In totaal haalde ik uit dit recept 40 sushirollen. Qua boodschappen ben je in ieder geval een stuk goedkoper uit dan wanneer je online sushi bestelt of sushi gaat eten in een restaurant en het is nog leuk om te doen ook. Ik zou zeggen, zelf sushi maken, probeer het eens!

Zelf Sushi maken – Dat doe je zo! 

IMG_2672[1]

Volg je mij al op Instagram Bloglovin’?

 

Delen:

9 Reacties

 1. 29 maart 2017 / 14:34

  Ik houd van sushi!! Dit lijkt mij heeeeel leuk om te doen, maar lijkt mij ook niet zo makkelijk! Maar nu wil ik het ook een keer proberen, zelf sushi maken 🙂

 2. 14 maart 2017 / 21:05

  Het lijkt mij echt leuk om het een keer zelf te maken, maar ik zou het zelf absoluut niet eten. Ik hou niet van sushi haha.

 3. 14 maart 2017 / 16:55

  Ziet er goed uit! Ik wil het ook echt nog een keer zelf maken!!

 4. 14 maart 2017 / 09:54

  Mijn vriend en ik zijn sushi freaks! Ik heb, om het te testen, een hele tijd terug eens simpele rolls met krabsticks en komkommer gemaakt. Die waren best goed gelukt, alleen vind ik dat rollen zo ellendig, haha. Later deze week eens sushi bowls maken! Daar ben ik stiekem ook ontzettend benieuwd naar.

 5. 14 maart 2017 / 09:03

  Zelfs nu het 9 uur ’s ochtends is krijg ik helemaal trek in sushi! Zelf heb ik een keer zalm nigiri’s gemaakt, één van mijn favo’s!

 6. 14 maart 2017 / 08:44

  Het ziet er zoo leuk en lekker uit! Jammer dat ik het nu niet geweldig vind om te eten. Wel handige tip, mijn vriend is namelijk dol op sushi!

 7. 14 maart 2017 / 08:10

  Ik wil ook al zó lang zelf Sushi maken samen met mijn vriend. Je hebt het erg mooi en goed gedaan!

 8. 14 maart 2017 / 06:58

  Wat een fijne tips Lindsey! Ik heb toevallig vorig weekend ook zelf sushi gemaakt, zo lekker. Het is even een werkje maar dan heb je ook wat <3

 9. 14 maart 2017 / 06:19

  Ik heb een keer zo’n workshop sushi maken gehad en dat was echt super leuk! Sushi blijft iedere keer weer lekker, al hoef ik het tegenwoordig niet meer continu te eten hoor.